Misir'in sembol mekanlari ramazan için "süslendi"Ferdi Bayat- Osmanli ve Memlük döneminde insa edilmis birçok tarihi yapiyi barindiran Muiz Caddesi, rengarenk isiklar, ramazan ayina özel fenerler (fanus) ve süslemelerle ziyaretçilerine adeta görsel bir sölen sunuyor

Misir'in sembol mekanlari ramazan için "süslendi"Ferdi Bayat- Osmanli ve Memlük döneminde insa edilmis birçok tarihi yapiyi barindiran Muiz Caddesi, rengarenk isiklar, ramazan ayina özel fenerler (fanus) ve süslemelerle ziyaretçilerine adeta görsel bir sölen sunuyor

KAHIRE (AA) - FERDI BAYAT - Misir'in basta Kahire olmak üzere sembol mekanlari her yil oldugu gibi bu yil da ramazan ayina sayili günler kala yine fenerler, çesitli süslemeler ve isiklandirmalarla isil isil.

Baskent Kahire'deki Muiz Caddesi'nin yani sira El-Ezher Camisi, Han el-Halil Çarsisi, Seyyide Zeyneb bölgesi ve Imam-i Safi Camisi simdiden ramazan coskusunun en çok hissedildigi yerler arasinda.

Fatimiler döneminde 953-975 yillarinda insa edilen, Osmanli ve Memlük döneminde insa edilmis birçok tarihi yapiyi barindiran Muiz Caddesi, rengarenk isiklar, ramazan ayina özel fenerler (fanus) ve süslemelerle ziyaretçilerine adeta görsel bir sölen sunuyor.

Kahire'nin sembol mekanlarindan ve ramazan ayi etkinliklerinin en önemli adreslerinden biri olan caddede, hazirliklar tüm hiziyla sürüyor.

El-Ezher Üniversitesi, Hüseyin Camisi ve milli sairimiz Mehmet Akif Ersoy'un Misir'da ikamet ettigi dönem vaktinin önemli bir kismin geçirdigi Fisavi Kahvehanesi'nin de bulundugu tarihi Han el-Halili Çarsisi'nin bitiminde yer alan Muiz Caddesi, 1979'dan bu yana UNESCO'nun Dünya Mirasi Listesi'nde yar aliyor.

- "Muiz Caddesi, ramazan ayi boyunca ayri bir öneme sahip oluyor"

Misirli Rana Mahmud, AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Muiz Caddesi, Misir'da yer alan nadide tarihi mekanlar arasinda yer aliyor. Ben de ara ara gelirim buraya. Ayni zamanda Muiz Caddesi ramazan ayi boyunca ayri bir öneme sahip oluyor." dedi.

Söz konusu caddede ramazan ayina özel etkinliklerin organize edildigini aktaran Mahmud, "Burada bulunan tarihi camilerde ramazan boyunca teravih namazlari kiliniyor, ibadetler ediliyor. Ayrica, rengarenk isiklarla süslenen caddede tennure gösterileri de yapiliyor. Ramazan ayinin özellikle burada ayri bir havasi oluyor." diye konustu.

- Asirlar öncesine dayanan "ramazan feneri" gelenegi

Ülkede ramazan süslemelerinin vazgeçilmezi ise yine ramazan fenerleri.

Misir'da halk yüzlerce yil öncesine dayanan "ramazan feneri" gelenegini yasatmayi sürdürüyor.

Sadece Kahire'de degil ülke genelinde sokaklari, dükkanlarin vitrinlerini ve evlerin balkonlarini süsleyen ramazan fenerlerinin geçmisi, ülkede uzun yillar hüküm süren Fatimiler dönemine 969 yilina kadar dayaniyor.

Tüm yas grubundan Misirlilarin ilgisini çeken ramazan fenerlerinin, metal, ahsap, plastik veya kumastan üretilen modelleri bulunuyor.