ABD'de Müslüman Belediye Baskani, Beyaz Saray'daki Ramazan Bayrami resepsiyonuna alinmadiDilara Karatas

ABD'de Müslüman Belediye Baskani, Beyaz Saray'daki Ramazan Bayrami resepsiyonuna alinmadiDilara Karatas

WASHINGTON (AA) - ABD Gizli Servisi, New Jersey eyaletinde Prospect Park Belediye Baskani Muhammed Hayrullah'in, Beyaz Saray'da ABD Baskani Joe Biden tarafindan düzenlenen Ramazan Bayrami resepsiyonuna katilmasina izin vermedi.

Hayrullah, yaptigi açiklamada, resepsiyona gelmeden kisa süre önce Beyaz Saray'dan, Gizli Servis'in etkinlige katilmasina izin vermedigini dolayisiyla resepsiyona katilamayacagini belirten telefon aldigini söyledi.

Beyaz Saray'in, Gizli Servis'in bu kararinin nedenine iliskin açiklama yapmadigini aktaran Hayrullah, "hayal kirikligina ugradigini" dile getirdi.

Federal Sorusturma Bürosunun (FBI) aralarinda Müslümanlarin da bulundugu 1 milyondan fazla kisiyi dahil ettigi "terör izleme listesi"ne atifta bulunan Hayrullah, "Bu bir etkinlige katilamama meselesi degil, asil mesele arkasindaki neden. Kimligim yüzünden beni hedef alan bir liste var. ABD'deki en yüksek makamin bu tür profillemelerle ugrasmamasi gerekiyor." ifadesini kullandi.

???????Hayrullah, haberi aldiktan sonra ülkenin en büyük Müslüman sivil haklar örgütü olan Amerikan-Islam Iliskileri Konseyinin (CAIR) New Jersey Ofisine durumu hakkinda bilgi verdigini belirtti.

- CAIR: Kabul edilemez ve asagilayici

Gizli Servis Sözcüsü Anthony Guglielmi, Hayrullah'in Beyaz Saray'a girisine izin verilmedigini dogruladi.

CAIR'in New Jersey Ofisi Baskani Selaedin Maksut, Beyaz Saray'in bu hareketini "kabul edilemez ve asagilayici" olarak niteledi.

Maksut, "Bu tür olaylar, Belediye Baskani olan Hayrullah gibi yüksek profilli ve saygin Müslüman-Amerikali kisilerin basina geliyorsa, akla su soru geliyor; bir belediye baskaninin nüfuzuna ve görünürlügüne sahip olmayan Müslümanlara ne oluyor?" dedi.

Hükümeti, "terör izleme listesi" uygulamasina son vermeye çagiran Maksut, listede "Hayrullah" adinda ve ayni dogum tarihli bir kisinin de oldugunu ileri sürdü.

- New Jersey eyaletinin önde gelen seçilmis Müslüman yetkililerinden biri

Suriye'den 1980'de ABD'ye göç eden ve eski bir egitimci olan 47 yasindaki Hayrullah, 2006'dan bu yana Prospect Park Belediye Baskani olarak görev yapiyor ve "New Jersey eyaletinin önde gelen seçilmis Müslüman yetkililerinden biri" olarak biliniyor.

Hayrullah, 2019'da tatil dönüsü New York Havalimani'nda Gümrük ve Sinir Koruma (CBP) görevlilerince yaninda 1 ila 10 yasindaki 4 çocugu ve esi ile Müslüman kimliginden dolayi bir odaya çekilerek 3 saat sorgulanmisti.

ABD Baskani Biden, Beyaz Saray'da Ramazan Bayrami için düzenledigi resepsiyonda, "Islamofobi dahil nefretin her türüne karsi koymaya kararli olduklarini ve bunun yönetimi için bir öncelik" oldugunu vurgulamisti.