Meloni, Zelenskiy'e Ukrayna'da baris saglanana kadar desteklerinin sürecegini teyit ettiBaris Seçkin

Meloni, Zelenskiy'e Ukrayna'da baris saglanana kadar desteklerinin sürecegini teyit ettiBaris Seçkin

ROMA (AA) - Italya Basbakani Giorgia Meloni, Ukrayna Devlet Baskani Volodimir Zelenskiy'e Ukrayna'da adil ve kalici baris olana dek desteklerinin sürecegini bildirdi.

Italya Basbakanligindan yapilan yazili açiklamaya göre, Meloni, 3. Avrupa Siyasi Toplulugu (AST) Toplantisi'nda Zelenskiy ile görüsme gerçeklestirdi.

Basbakan Meloni, Italyan hükümetinin Ukrayna makamlarina, adil ve kalici baris olmasi hedefiyle gerekli oldugu sürece kritik altyapinin korunmasi ve Kiev'in kis mevsimine hazirlik ihtiyaçlari için tam destek sunmaya devam edecegini belirtti.

Zelenskiy de Basbakan ve Italyan hükümetine, Ukrayna kurumlarina ve Ukrayna halkina sagladigi destek için tesekkür etti.

Iki lider, gida kriziyle karsi karsiya olan Afrika ülkelerine bugday sevkiyatinin nasil temin edilebilecegi konusunu da ele aldi.

- Italya'da iktidar ortaklari arasinda Ukrayna'ya silah yardimi tartismasi

Meloni ve Zelenskiy'nin Granada'daki görüsmesi, Italya'da Ukrayna'ya yönelik silah yardimlarinin tartismaya açildigi zamana denk geldi.

Italya Basbakan Yardimcisi ve Disisleri Bakani Antonio Tajani'nin 2 Ekim'de Kiev'e yaptigi ziyaret sirasinda Italya'dan Ukrayna'ya silah yardimi gönderilmesine yönelik 8. paket hazirliginda olduklarini söylemesine karsin Savunma Bakani Guido Crosetto'nun, "Italya, su ana kadar zaten çok sey yapti. Kaynaklarimiz sinirsiz degil." ifadesi dikkati çekti.

Iktidar ortaklarindan Forza Italia partisinin sekreteri olan Tajani ile Basbakan Meloni'nin partisi Italya'nin Kardesleri'nin kurucusu olan Crosetto'nun birbirinden farkli görüsleri, ülkede Ukrayna’ya yönelik silah yardiminda sag koalisyon hükümeti ortaklari arasinda görüs ayriligi olarak yorumlandi.

Italyan La Repubblica gazetesindeki haberde, Meloni ve Crosetto'nun iktidar ortaklarina bir süredir Ukrayna'ya silah yardim konusuna "dikkat çekmemeleri" çagrisi yaptigi ancak buna ragmen Tajani'nin "8. paket"le ilgili çikisi yaptigi dolayisiyla da bunun iktidar içinde hos karsilanmadigi belirtildi.

Haberde, Kiev'in Roma'dan uzun menzilli füzeler istedigi ancak Italya'nin bu füzelerin Sivastopol'da kullanilmasina dair çekinceleri oldugu aktarildi.

Bu arada kamuoyu arastirmalari yapan SWG sirketinin arastirmalarina göre, Italyanlarin Ukrayna'ya silah yardiminin sürmesine verdigi destekte düsüs söz konusu.

SWG'nin 25 Eylül-1 Ekim döneminde yaptigi ankette, Italyanlarin yüzde 47'sinin Ukrayna’ya silah yardiminin sürmesinden yana görüs belirttigi, buna karsin nisandaki arastirmada ise bu oranin yüzde 51 oldugu kaydedildi.

Italya'da genel seçimleri kazanarak Ekim 2022'de iktidara gelen sag koalisyon hükümetinin basbakani Meloni, seçim kampanyasi döneminde ve sonrasinda Ukrayna'ya tam destek vereceklerini ifade etmisti.

Meloni hükümeti göreve geldikten sonra silah yardimlarini da içeren Ukrayna'ya destek konusunda 31 Aralik 2023'e kadar parlamentodan yetki almisti.

Rusya-Ukrayna Savasi'nin basladigi 24 Subat 2022’den bu yana Italya, parlamentosundan geçirdigi 7 ayri paket kapsaminda Ukrayna’ya ekonomik yardimin yani sira kasklar, farkli kalibrede mühimmatlar, tanksavar sistemleri, havanlar, roketatarlar, hafif ve agir makineli tüfekler, FH70 obüsleri ile Samp-T hava savunma sistemleri tedarik etmisti.