Macron, "yasamin sonlandirilmasi"na iliskin yasa tasarisi hazirlayacaklarini açikladiAlaattin Dogru

Macron, "yasamin sonlandirilmasi"na iliskin yasa tasarisi hazirlayacaklarini açikladiAlaattin Dogru

ANKARA (AA) - Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, ülkede yil sonuna kadar ötanazi ve intihari da kapsayan yasal düzenleme yapacaklarini duyurdu.

Macron, ötanazi ile "yardimli intihar" gibi meselelerin uzun süredir ele alindigi "Vatandas Kongresi" çalistayina iliskin pazar günü sunulan rapor dolayisiyla konuyla ilgili heyetin bir kismini Elysee Sarayi'nda kabul etti.

Hukukçular, hekimler, yetkililer, vatandaslar ile siyasetçilerin bulundugu heyete seslenen Macron, heyetin 4'te 3'ünün "yasamin sonlandirilmasi" konusunda yasal çalisma yapilmasi yönünde fikir beyan ettigini söyledi.

Macron, yil sonuna kadar yapilacak yasal düzenlemeyle "Fransiz usulü yasami sonlandirma modeli"nin ortaya konulacagini ifade etti.

- Küçükler, kapsama alinmayacak

Bu prosedürün kapsamina küçük yastakilerin girmeyecegini belirten Macron, ötanazi ya da intiharin herhangi bir sosyal nedenden dolayi yapilmasina da izin verilmemesi gerektigine isaret etti.

Macron, ülkede halihazirdaki yasalarin yeterli düzeyde kapsayiciliga sahip olmadigina dikkati çekti.

Ötanazi ve "yardimli intiharin" kolaylastirilip kolaylastirilmayacagi konusuna tam açiklik getirmeyen Fransiz Cumhurbaskani, çalistayin yasama niteligi tasimasa da önemli oldugu yorumunu yapti.

Elysee Sarayi'ndan Eylül 2022'de yapilan açiklamada, Ekim 2022'de "Vatandas Kongresi" adi altinda çalistay baslatilacagi ve Mart 2023'e kadar kongreden çikan sonuçlarin kamuoyuyla paylasilacagi duyurulmustu.

- Ötanazi, ülkede halihazirda yasak

Ülkede yasal çerçevede ötanaziye izin verilmezken 2016'da yürürlüge giren yasayla hastaliginin son asamasinda bulunan kisiler için birtakim düzenlemeler getirildi.

Böylelikle hasta, daha önce hazirlattigi beyanla tedavisinin nasil seyretmesini istedigini belirtiyor ve bu beyan doktorlar üzerinde baglayici nitelik tasiyor.

Bu yasa, sedasyon anestezi ile hastanin derin sekilde uyutulmasini kapsiyor.

"Ötanazide" hastanin ölümüne sebep verecek müdahale disaridan gerçeklestirilirken "yardimli intiharda" ise bu müdahaleyi kisi dogrudan kendisi yapiyor.