Israil'de basbakanin görevden alinmasini zorlastiran yasa tasarisi kabul edildiÇagri Kosak- Bassavci'nin basbakani görevden alma yetkisini hükümet ve meclise devreden degisiklige karsi çikan muhalefet liderleri, düzenlemenin Binyamin Netanyahu için yapildigini ve "kisiye özel bir yasa" oldugunu belirtti

Israil'de basbakanin görevden alinmasini zorlastiran yasa tasarisi kabul edildiÇagri Kosak- Bassavci'nin basbakani görevden alma yetkisini hükümet ve meclise devreden degisiklige karsi çikan muhalefet liderleri, düzenlemenin Binyamin Netanyahu için yapildigini ve "kisiye özel bir yasa" oldugunu belirtti

ISTANBUL (AA) - Israil'de Binyamin Netanyahu hükümetinin yarginin yetkilerini kisitlayan "yargi reformu" kapsaminda, basbakanin görevden alinmasini zorlastiran yasa tasarisi kabul edildi.

Israil basininda yer alan haberlere göre, yasa tasarisi için Meclis'te yapilan üçüncü oylamada, 47 red oyuna karsi, 61 oyla Meclis'ten geçti.

Muhalefet liderleri yasa degisikligine sert tepki gösterirken, düzenlemenin Netanyahu'ya yönelik "kisiye özel bir yasa" oldugunu belirtti.

Eski Basbakan ve Yes Atid (Gelecek Var) Partisi lideri Yair Lapid, Twitter hesabindan paylastigi mesajinda, "Gece vakti hirsizlar gibi koalisyon ahlak disi ve bozuk bir yasa çikardi" ifadelerini kullandi.

Eski Savunma Bakani ve Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz ise "Netanyahu yönetimini güçlendirecek kisiye özel bir yasa... Yumusama, durma ve kisitlama yok. Herkesi disari çikip gelisimimizi ve bizi tehlikeye atan yargi reformunu protesto etmeye davet ediyorum." seklinde tepki gösterdi.

Netanyahu hükümetinin "yargi reformu" kapsaminda hazirlanan yasa tasarilarindan biri olan ve daha önce yapilan 2 oylamada da meclisten geçen düzenleme, "basbakanin fiziksel veya psikolojik yetersizlik durumlari disinda görevden alinmasini" engelliyor.

Israil Meclisinde 3 oylamayla kabul edilen yasaya göre, basbakanin görevini yapamayacagini duyurma yetkisi, Meclis'te basbakan tarafindan yapilacak duyuru veya kabinenin dörtte üçünün onayiyla mümkün olacak.

Hükümetin dörtte üçü tarafindan onaylanan karara basbakanin itiraz etmesi halinde ise bu, Meclis'te oylanacak. Meclis Baskani tarafindan belirlenecek oturumda 90 milletvekilinin bu yönde oy kullanmasi halinde basbakan görevden alinabilecek.

Söz konusu yasa tasarisi, basbakani görevden alma yetkisine dair, Yüksek Mahkeme dahil yarginin alacagi herhangi bir kararin geçersiz sayilmasini içeriyor.

Uzmanlar, bunun yolsuzluk suçlamalarina maruz kalan Basbakan Netanyahu'yu koruma amaci tasidigini savunuyor.

- Netanyahu hükümetinin tartismali yargi düzenlemesi

Israil Adalet Bakani Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sinirlandiran, yarginin, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir "yargi reformu" planladiklarini açiklamisti.

Ülkedeki en yüksek yargi mercii olarak görev yapan Israil Yüksek Mahkemesi, Meclisin çikardigi kanunlari, anayasa taslagi olarak kabul edilen "temel yasalara" aykirilik gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açikladigi yargi düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çikardigi kanunlari bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alinacagini belirtmisti.

Hükümetin yarginin yetkilerini kisitlayan ve iktidarin yargi atamalarinda söz sahibi olmasini öngören yargi düzenlemesi, Israil içinde ve uluslararasi alanda yarginin yetkilerini kisitladigi gerekçesiyle yogun sekilde elestirilmisti.

Netanyahu hükümetinin yargi düzenlemesine karsi kitlesel protestolar, 11 haftadir yüz binlerce kisinin katilimiyla devam ediyor.