Letonya Cumhurbaskani: "AB üye devletlerinin birligi ve kararliligi Moskova'yi sasirtti"Murat Temizer

Letonya Cumhurbaskani: "AB üye devletlerinin birligi ve kararliligi Moskova'yi sasirtti"Murat Temizer

VARSOVA (AA) - Letonya Cumhurbaskani Egils Levits, Ukrayna'nin özgürlük mücadelesi verdigini ve her sekilde desteklenmesi gerektigini belirterek, "Avrupa Birligi (AB) üye devletlerinin birligi ve kararliligi Moskova'yi sasirtti. Geçmisten ders almaliyiz. Temel degerlerimizi ve demokrasimizi koruyabilmek için dünya algimizda gerekli düzeltmeleri yapmaliyiz." dedi.

Levits, çalisma ziyareti kapsaminda bulundugu Almanya'da "Letonya-Alman Liman Günleri" etkinliginde açiklama yapti.

Letonya pazarina giren veya orada bir yan sirket kuran Alman sirketlerinin özellikle benzer is ahlaki ve kültürü nedeniyle orada is yapmanin kolay oldugu sonucuna vardiklarini aktaran Levits, "Bugünlerde Letonya ve Almanya, AB ve NATO üyesi olarak Avrupa'da baris ve istikrara aktif olarak katkida bulunuyor." ifadesini kullandi.

Levits, Rusya-Ukrayna Savasi nedeniyle "totaliter rejimler" karsisinda derin ekonomik baglarin tek basina yetersiz kaldiginin anlasildigini vurgulayarak, "Ukrayna, özgürlük mücadelesi veriyor ve her sekilde desteklenmesi gerekiyor. AB üye devletlerinin birligi ve kararliligi Moskova'yi sasirtti. Geçmisten ders almaliyiz. Temel degerlerimizi ve demokrasimizi koruyabilmek için dünya algimizda gerekli düzeltmeleri yapmaliyiz." diye konustu.

- "Letonya serbest küresel ticaretin savunucusudur"

NATO'yu fiziki güvenligin mihenk tasi, AB'yi de ekonomik isbirliginin bel kemigi olarak gördüklerini dile getiren Levits, sunlari kaydetti:

"Küçük ve açik bir ekonomi olarak Letonya, serbest küresel ticaretin savunucusudur. Ukrayna'daki savas, küresel ekonominin temel ilkelerini degistirmedi ancak ticari ortaklarimizi seçerken çok daha dikkatli bir yaklasimin gerekliligini ortaya çikardi. Ukrayna'daki savas aklimizi mesgul ederken, Kovid-19'un yol açtigi rahatsizliklari da unutmamak gerekiyor. Maliyetleri en aza indirmenin ve karlari en üst düzeye çikarmanin yollarini arayan Avrupa, kendisini çok savunmasiz buldu. Özellikle otokratik rejimleri de içeren stratejik mallara yönelik uzun tedarik zincirlerinin bir tuzak oldugu kanitlanmistir. Bir daha olmamali."

Levits, gelecekte benzer durumlarin yasanmamasi için daha akilli bir yatirim ve ticaret politikasina ihtiyaç duyuldugunu kaydetti.