Kuzey Kore, uzay projelerinin artarak devam edecegini duyurduIbrahim Hakki Çetinkaya

Kuzey Kore, uzay projelerinin artarak devam edecegini duyurduIbrahim Hakki Çetinkaya

ANKARA (AA) - Kuzey Kore’nin daha önce duyurdugu askeri casus uydusu lansmaniyla ilgili endiseler devam ederken, Pyongyang yönetimi simdi de gelismis uzay projelerinin artarak devam edecegini bildirdi.

Kore Merkezi Haber Ajansinin (KCNA) haberine göre, ilk uzay uçusunu gerçeklestiren Yuri Gagarin’i anmak amaciyla kutlanan "Uluslararasi Insanli Uzay Uçusu Günü" vesilesiyle yapilan açiklamada, ülkenin gelistirilen uzay projelerinin, egemen bir devletin uzayi barisçil sekilde kullanma hakkina sahip oldugunu garanti eden Dis Uzay Anlasmasi'nin ruhuna uygun "canli bir sekilde" ilerledigi belirtildi.

Açiklamada, “Uzay, tüm insanliga aittir ve hiçbir devlet tarafindan tekellestirilemez veya sahiplenilemez. Kuzey Kore de küresel bir uzay güç merkezine dönüsmek için sarsilmaz bir isteklilige sahiptir.” ifadesi kullanildi.

Uydu gelistirmek amaciyla kurulan Ulusal Havacilik ve Uzay Idaresinin 10. yil dönümünü kutlayan Kore, daha önce ilk askeri kesif uydusunun hazirliklarinin tamamlanacagi ve nisana kadar yörüngeye yerlestirilecegi sözünü vermisti.

Kuzey tarafinda Aralik 2022’de Güney Kore’nin baskenti Seul’ün ve Incehon’da bir limanin siyah beyaz fotograflari paylasilmis ve uydu test parçasindan çekildigi belirtilmisti. Bu durum, Güney tarafinda endiseye neden olmustu.