Yeni Zelanda Savunma Bakani, Türkiye ile Yeni Zelanda arasinda güçlü iliskiler oldugunu belirttiTugba Altun,Burak Akay

Yeni Zelanda Savunma Bakani, Türkiye ile Yeni Zelanda arasinda güçlü iliskiler oldugunu belirttiTugba Altun,Burak Akay

ÇANAKKALE (AA) - Yeni Zelanda Savunma Bakani Andrew Little, iki ülke arasinda iyi niyetli ve güçlü iliskiler oldugunu söyledi.

Little, Avustralya Gazi Isleri Bakani Matt Keogh ve Avustralya’dan Tegmen Greg Bilton, Çanakkale Kara Savaslari'nin 108. yili anma törenleri kapsaminda Gelibolu Yarimadasi'ndaki Anzak Koyu'nda düzenlenen geleneksel Safak Ayini'nde konustu.

6 Subat’ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle taziye dileklerini ileten Little, bu dogal afetin ardindan Türk hükümetinin ve halkinin kendilerini hos karsilamalarinin ve agirlamalarinin, iki ülke arasindaki güçlü iliskilerin ve iyi niyetin nisanesi oldugunu dile getirdi.

Avustralya Gazi Isleri Bakani Keogh, burada bulunmanin bir ayricalik olduguna deginerek, depremden etkilenen Türk vatandaslarina taziye ve iyi dileklerini iletti.

Türkiye, Yeni Zelanda ve Avustralya’da Çanakkale’nin nesilden nesle aktarilan milli hikayelerin bir kismini olusturduguna dikkati çeken Keogh, “Buraya savasi yüceltmek için gelmedik. Saygimizi sunmak; savasta hayatlarini, uzuvlarini, zihinlerini ve ruhlarini feda edenleri onurlandirmak için geldik.” ifadelerini kullandi.

Çanakkale’yi anma kapsaminda yaptigi konusmada Tegmen Bilton ise 108 yil önce yaklasik 80 bin askerin Çanakkale’ye geldigini kaydederek, “Sekiz ay boyunca cesaret ve göreve adanmislikla savas sürdü. 108 yil önce burada savasanlar, ne oldugunu hiç unutmadi. Biz de unutmamaya söz verdik.” dedi.