Küresel piyasalarda gözler Fed'e çevrildiMurat Aslan- Para piyasalarinda, Fed'in politika faizini yüzde 90 ihtimalle 25 baz puan artiracagi ve "sahin" politikalarini sonlandiracagi fiyatlaniyor

Küresel piyasalarda gözler Fed'e çevrildiMurat Aslan- Para piyasalarinda, Fed'in politika faizini yüzde 90 ihtimalle 25 baz puan artiracagi ve "sahin" politikalarini sonlandiracagi fiyatlaniyor

ISTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) bugün açiklayacagi para politikasi kararlari ve Fed Baskani Jerome Powell'in toplanti sonrasi yapacagi sözle yönlendirmeler öncesi bankacilik sektörüne iliskin endiselerin artmasiyla negatif bir seyir izliyor.

Fed'in enflasyonla mücadele kapsaminda geçen yil baslayan "sahin" politikalarinin sonuna yaklasilirken, ABD'de bankacilik sektörü yeniden alarm veriyor.

Para piyasalarinda, Banka'nin politika faizini yüzde 90 ihtimalle 25 baz puan artiracagi ve "sahin" politikalarini sonlandiracagi fiyatlaniyor.

Analistler, politika metninde ve Powell'in açiklamalarindaki yönlendirmelerin önemine dikkati çekerek, gelecek döneme iliskin ipuçlarinin piyasalarda oynakligi artirmasinin beklendigini kaydetti.

Öte yandan, ülkede bankacilik sektörüne iliskin endiselerin yeniden canlanmasi dün pay piyasalarinda satis baskisinin artmasina neden oldu.

Bölgesel bankalardan PacWest hisseleri yüzde 30'a yakin, Western Alliance hisseleri yüzde 15'in ve Metropolitan Bank hisseleri yüzde 20'nin üzerinde düsüs kaydetti.

Makroekonomik veri tarafinda ise ekonominin soguduguna iliskin isaretler güçlenirken, ABD'de JOLTS Açik Is Sayisi, martta bir önceki aya kiyasla 384 bin azalisla 9 milyon 590 bine düstü. Piyasa beklentilerinin altinda kalan açik is sayisi, Nisan 2021'den bu yana en düsük seviyeye indi. Ülkede fabrika siparisleri de martta yüzde 0,9 artisla beklentilerin altinda kaldi.

Ülkede bilanço sezonu güçlü sekilde devam ederken, dün açiklanan bilançolarda sirket karliliklarinin beklentileri karsilayamadigi görüldü.

Piyasalarda artan risk algisi ve Fed'in bu toplantida faiz artirim döngüsünü sonlandiracagina iliskin beklentilerin güç kazanmasiyla altinin ons fiyati, dün yüzde 1,7 deger kazanciyla 2.016 dolara çikarken, yeni günde de bu seviyeye paralel seyrediyor.

Dün New York borsasinda S&P 500 endeksi yüzde 1,06 ve Dow Jones endeksi ile Nasdaq endeksi yüzde 1,08 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise yükselisle basladi.

Avrupa'da pay piyasalari dün ABD'ye paralel satis agirlikli bir seyir izlerken, bölgede yogunlasan bilanço takviminin hisse ve sektör bazli oynakligi artirmasi bekleniyor.

Avrupa Merkez Bankasi'nin (ECB) persembe günkü para politikasi kararlari ve ECB Baskani Christine Lagarde'in toplanti sonrasi yapacagi açiklamalar yatirimcilarin odaginda bulunuyor. ECB'nin persembe günü 25 baz puan faiz artirmasina kesin gözüyle bakilirken, Banka'nin yil sonuna kadar toplamda 75 baz puan faiz artiracagi öngörülüyor.

Dün bölgede açiklanan imalat sanayi Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri imalat sanayinde daralmanin devam ettigine isaret ederken, ekonomik aktiviteye iliskin endiseler de günden güne güçleniyor.

Söz konusu gelismelerle dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1,23, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,24, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,45 ve Italya'da MIB 30 endeksi 1,65 geriledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne yükselisle basladi.

Asya'da bugün Japonya ve Çin'de tatil nedeniyle islem gerçeklesmezken, açik olan piyasalarda ABD'deki bankacilik krizine paralel satis baskisi etkili oluyor.

Kapanisa yakin Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,8 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1 deger kaybetti.

Yurt içinde dün satis agirlikli bir seyir izleyen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanisin yüzde 2,42 altinda 4.506,24 puandan tamamlarken, bugün gözler açiklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

AA Finans'in beklenti anketine katilan ekonomistler, nisan ayinda Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 2,65 artmasini bekliyor. Ekonomistlerin nisan ayi enflasyon beklentilerinin ortalamasina (yüzde 2,65) göre bir önceki ay yüzde 50,51 olan yillik enflasyonun yüzde 44,06'ya gerileyecegi hesaplaniyor.

Dolar/TL, dün yüzde 0,1 artisla 19,4690'dan kapanmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 19,4800 seviyesinden islem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde TÜFE ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), yurt disinda ise Fed'in para politikasi kararlari ile Fed Baskani Powell'in açiklamalarinin yani sira ABD'de ADP özel sektör istihdam verilerinin takip edilecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 4.500 ve 4.350 seviyelerinin destek, 4.550 ve 4.650 puanin direnç konumunda oldugunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, nisan ayi TÜFE

12.00 Avro Bölgesi, mart ayi issizlik orani

15.15 ABD, nisan ayi ADP özel sektör istihdami

16.45 ABD, nisan ayi hizmet sektörü ve bilesik PMI

17.00 ABD, nisan ayi ISM hizmet sektörü PMI

21.00 ABD, Fed'in faiz karari

21.30 ABD, Fed Baskani Powell'in açiklamalari