Kuraklik, Afrika Boynuzu'nda yaklasik 4,35 milyon kisiyi insani yardima muhtaç ettiGülsüm Incekaya

Kuraklik, Afrika Boynuzu'nda yaklasik 4,35 milyon kisiyi insani yardima muhtaç ettiGülsüm Incekaya

ISTANBUL (AA) - Afrika Boynuzu'nda etkili olan kurakligin, yaklasik 4,35 milyon kisiyi ciddi sekilde insani yardima muhtaç hale getirdigi belirtildi.

World Weather Attribution (WWA) adli iklim arastirma grubuna bagli uluslararasi iklim bilimcilerden olusan bir ekip, artan sera gazi emisyonlarinin Afrika Boynuzu'nda kurakligi en az 100 kat daha fazla artirdigini tespit etti.

WWA tarafindan yayimlanan analizde Etiyopya, Kenya ve Somali'nin, Ekim 2020'den bu yana arka arkaya bes "basarisiz" yagmur mevsimi geçirdigi belirtilirken yardim kuruluslari ise bunu "Son 40 yilin en kötü kurakligi" olarak nitelendirdi.

Afrika Boynuzu'nda yaklasik 4,35 milyon kisinin, kuraklik nedeniyle ciddi sekilde insani yardima muhtaç hale geldigi belirtilen analizde, geçen yil Somali'de yaklasik 43 bin kisinin kuraklik kaynakli nedenlerden hayatini kaybettigi ve iklim degisikligi söz konusu olmasa böyle bir durumun yasanmayacagi degerlendirmesinde bulunuldu.

WWA ile çalisan Kenya Meteoroloji Departmanindan iklim bilimci Joyce Kimutai, iklim degisikliginin bu kurakligi istisnai hale getirdigini söyleyerek ekiple beraber daha soguk bir dünyada, düsük yagis ve buharlasma kombinasyonunun hiçbir sekilde kurakliga yol açmayacagini da tespit ettiklerini açikladi.

WWA ekibi, iklim degisikligi nedeniyle Afrika Boynuzu'nda martta baslayip mayis boyunca yagan uzun yagmurlarin görülme olasiliginin 2 kat daha azaldigini, ekimde baslayip aralik boyunca yagan kisa süreli yagmurlarin ise daha çok yagdigini ortaya koydu.

Kimutai, "Bu kuraklik, öncelikle yüksek sicakliklarin neden oldugu buharlasma talebindeki güçlü artistan kaynaklaniyor." dedi.

Kimutai, altinci yagmur sezonunun da basarisiz geçecegine dair tahminlerde bulunduklarini ancak bölgenin az da olsa yagmur almaya basladigini aktardi.

Kimutai, çiftçilerin toparlanmasina yardimci olmak için çok daha fazla yagmura ihtiyaç duyuldugunu ancak bölgenin bugünlerde yagis görmesinin çok olumlu oldugunu ifade etti.