Okyanuslarin tamaminda 171 trilyon plastik parçasi oldugu tahmin ediliyorDilara Karatas

Okyanuslarin tamaminda 171 trilyon plastik parçasi oldugu tahmin ediliyorDilara Karatas

ANKARA (AA) - Bilim insanlari, dünyanin yaklasik yüzde 70'ini kaplayan okyanuslarda tahmini 171 trilyondan fazla plastik parçasi bulundugunu ortaya koydu.

BBC'nin haberine göre, okyanuslardaki plastik kirliligine iliskin arastirma yapan bir grup bilim insani, 1979'dan bu yana toplanan atiklarin kayitlarini analiz etti.

Bu analizde okyanuslardaki plastik atiklarin sayisina iliskin tahmini sonuç elde etmek için kayitlar matematiksel bir modele eklendi.

Buna göre, dünyanin yaklasik yüzde 70'ini kaplayan okyanuslarda tahmini 171 trilyondan fazla plastik parça bulunuyor.

Bilim insanlari, okyanuslardaki plastik yogunluguna iliskin önlem alinmadigi takdirde 2040'a kadar atiklarin neredeyse 3 kat artabilecegi uyarisi yapti.

5 Gyres Enstitüsünden arastirmanin yazari Dr. Marcus Eriksen, 2005'te okyanuslari kirleten plastik parça sayisi 16 trilyonken, 18 yilda bu sayinin tahmini 171 trilyona yükseldigini ifade etti.

Eriksen, 2005'ten sonra gerçeklesen ciddi artisin arkasinda kesin bir neden bulamadiklarini ancak bunun güçlü anlasmalarin gevsetilmesi, plastiklerin parçalanmasi ya da önceden yeterli veri olmamasi gibi sebeplerle açiklanabilecegini belirtti.

Her yil dogaya birakilan ve çözülmesi yillar alan plastiklerin olusturdugu kirlilik nedeniyle okyanuslardaki pek çok hayvan, plastigi avlari saniyor ve midelerine plastik doldugundan açliktan ölebiliyor.

Kuzey Atlantik Okyanusu'nun, en fazla plastik atik bulunan okyanuslardan biri oldugu tahmin ediliyor.

Konuya iliskin, 5 Mart'ta Birlesmis Milletlerde (BM), açik denizlerde biyolojik çesitliligin korunmasi için yillar süren görüsmelerin ardindan anlasma saglanmisti.

Bu anlasmayla okyanuslarin yüzde 30'unun korunmasi amaçlaniyor.

Arastirmanin bulgulari, PLOS ONE bilim dergisinde yayimlandi.