Kosova Cumhurbaskani Osmani, ABD ve AB Özel Temsilcilerini kabul ettiEren Beksaç

Kosova Cumhurbaskani Osmani, ABD ve AB Özel Temsilcilerini kabul ettiEren Beksaç

PRISTINE (AA) - Kosova Cumhurbaskani Vjosa Osmani, AB’nin Kosova-Sirbistan Diyalogu Özel Temsilcisi Miroslav Lajçak ve ABD’nin Bati Balkanlar Özel Temsilcisi Gabriel Escobar ile bir araya geldi.

Kosova Cumhurbaskanligindan yapilan yazili açiklamaya göre, baskent Pristine'de yapilan görüsmede, son günlerde ülkenin kuzeyinde yasanan gerginlik ele alindi.

Görüsmede Osmani'nin, Kosova'nin kuzeyinde kanun ve düzenin hüküm sürmesi ve Kosova Cumhuriyeti'nin egemenliginin korunmasi için uluslararasi ortaklarla birlikte çalismaya tam bagliligini ifade ettigi aktarildi.

Ülkenin kuzeyindeki belediyelerde yeni seçimlerin mevcut anayasal ve yasal çerçeveye uygun düzenlenebilecegini vurgulayan Osmani, bu dört belediyede yasayan vatandaslarin seçimlere demokratik katiliminin saglanmasi gerektigine isaret etti.

Osmani polise, gazetecilere, KFOR, EULEX üyelerine ve vatandaslara siddet uygulayan suç gruplarinin ve kisilerin cezalandirilmasinin, sürdürülebilir ve uzun vadeli istikrarin tek yolu oldugunu sözlerine ekledi.

Lajcak ve Escobar, Cumhurbaskani Osmani ile görüsmelerinin ardindan, ülkedeki AB ofisinde muhalefet partilerinin liderlerini ve Kosova'daki en büyük Sirp partisi konumundaki Sirp Listesi temsilcilerini kabul etti.

Görüsmenin ardindan basin mensuplarina açiklamalar yapan Kosova Demokratik Partisi (PDK) Genel Baskani Memli Krasniqi, uluslararasi temsilcileri hiç bu kadar endiseli görmedigini söyledi.

Muhalefetin ABD ve AB gibi müttefiklerle iliskileri gelistirmek istedigini vurgulayan Krasniqi, "Durumun çözümü Kosova hükümetine aittir, sorumluluk ona aittir." dedi.

Kosova Demokratik Birligi (LDK) Genel Baskani Lumir Abdixhiku ise Kosova'nin rahatsiz edici ve belirsiz bir duruma girdigini belirtti.

ABD ve AB Özel Temsilcileri, aksam saatlerinde Sirbistan'i ziyaret edecek.

Lajcak ve Escobar, dün Kosova Basbakani Albin Kurti ile de görüsmüstü.

Lajcak, Kurti ile görüsmelerinin ardindan gazetecilere yaptigi açiklamada, ziyaretlerinin Kosova'nin kuzeyindeki krize çözüm bulunmasina yardimci olmayi amaçladigini belirtirken "Uluslararasi toplum adina üç unsuru içeren teklifler sunduk; birincisi sahada gerginligin azaltilmasi, ikincisi kuzeyde hizli yeni seçimler ve üçüncüsü normallesme sürecinde diyaloga dönüs. Bu noktalar hakkinda Basbakan ile uzun, dürüst ve zorlu bir görüsme yaptik." ifadelerini kullanmisti.

- Kosova'nin kuzeyindeki gerginlik

Kosova'nin kuzeyinde Sirplarin yogun oldugu Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç belediyelerinde 23 Nisan'da yapilan yerel seçimleri kazanan Arnavut belediye baskanlarinin göreve baslamasi, 26 Mayis'ta Kosovali Sirplar tarafindan protesto edilmisti.

Bölgede protestolarin sürmesi üzerine Kosova polisi ve NATO'nun Kosova'daki Baris Gücü (KFOR), belediye binalarini tel örgülerle çevirmis ve bölgedeki personel sayisini artirmisti.

Arnavut belediye baskanlarini korumak için bölgeye gönderilen Kosova polisi ile Kosovali Sirplar arasinda arbede yasanmis, 29 Mayis'ta da belediye binalarini koruyan KFOR askerleri ile Kosovali Sirplarin karsi karsiya gelmesi sonucu 30 KFOR askeri yaralanmisti.

2008'de tek tarafli bagimsizligini ilan eden Kosova'yi kendi topragi olarak gören Sirbistan da ordusunu Kosova sinirina yerlestirme karari almisti.

Kosovali Sirplar, talepleri yerine getirilene kadar belediye binasi önünde düzenledikleri protestolara devam edeceklerini belirtmisti.

Sirbistan yönetimi, Kosovali Sirplarin boykot ettigi ve katilimin yüzde 3'te kaldigi seçimlerin geçersiz oldugunu savunuyor.