Iran: Fransa, protestolara karsi siddete basvurmaktan vazgeçmeliAhmet Dursun

Iran: Fransa, protestolara karsi siddete basvurmaktan vazgeçmeliAhmet Dursun

ANKARA (AA) - Iran Disisleri Bakanligi, Fransa'da emeklilik reformu karsiti gösterilerde Fransiz polisinin göstericilere müdahalesini elestirdi.

Iran Disisleri Bakanligi Sözcüsü Nasir Kenani, konuyla ilgili yaptigi açiklamada, "Fransiz polisinin protestolara karsi siddete basvurmasi, bu ülke hükümetinin demokrasi ve ifade özgürlügü ilkelerine bagli olmadiginin bir göstergesidir." degerlendirmesinde bulundu.

Paris yönetimine "insan haklari konusunda çifte standarttan ve konuyu araçsallastirmaktan vazgeçmesini tavsiye ettiklerini" belirten Kenani, "Fransa, protestolara karsi siddete basvurmaktan vazgeçmelidir." ifadelerini kullandi.

Fransa'da hükümetin emeklilik yasini 2 yil yükselten yasa tasarisini oylama yapmadan meclisten geçirme karari üzerine 16 Mart'ta patlak veren ve bugün de devam eden protestolara güvenlik güçleri müdahale etmisti.

Paris, Marsilya, Bordo, Nantes ve Amiens basta olmak üzere birçok kentte düzenlenen protestolarda göstericilerle polis arasinda sert arbedeler yasanmisti. Protestolar sirasinda su ana kadar 500'den fazla göstericinin gözaltina alindigi, göstericilerden 283'ünün daha sonra serbest birakildigi açiklanmisti.