Biden, Alaska'daki büyük petrol rezervinin çikarilmasi için sunulan projeyi onayladiMücahit Oktay

Biden, Alaska'daki büyük petrol rezervinin çikarilmasi için sunulan projeyi onayladiMücahit Oktay

NEW YORK (AA) - ABD Baskani Joe Biden, Alaska'da bulunan büyük petrol rezervinin çikarilmasi için onay bekleyen petrol sondaji projesini imzaladi.

Biden yönetiminden yapilan açiklamada, Alaska'nin petrol rezervleri açisindan oldukça zengin olan North Slope bölgesindeki Willow Oil petrolünün sondajina izin verildigi belirtildi.

Açiklamada, ConocoPhillips sirketinin üstlendigi projede yer alan 3 sondaj sahasinda, 219 kuyuda arama yapilmasina izin verilecegi bildirildi.

Biden, Alaska'daki sondaj projesini çevreci aktivistlerin protestolarina ragmen imzalarken, planda yer alan 4. sondaj sahasini ise kapsam disi birakti.

Beyaz Saray'dan dün yapilan açiklamada, Alaska ve Arktik Okyanusu'nda yaklasik 64 bin 750 kilometrekare alanda petrol sondajinin engellenecegi veya sinirlanacagi, balinalar, foklar ve kutup ayilarinin dogal yasam alanlarinin "sürekli olarak madencilikten korunmasinin" saglanacagi duyurulmustu.

Sondajin onaylanmasi ihtimaline karsi birçok çevreci grup, sosyal medyada itirazlarini dile getirmis, "#StopWillow" hashtagi ile paylasimlarda bulunmustu.

8 Mart'ta Alaska'dan gelen bir Kizilderili grubu, Beyaz Saray önünde basin açiklamasi yaparak, petrol arama izninin iklim degisikligiyle ilgili dönüsü olmayan sonuçlar doguracagini kaydetmisti.