Göç Idaresi Baskani Toros, TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonunda sunum yapti:Gazi Nogay- "Ülkemizde 28 Eylül 2023 itibariyla yasal olarak 4 milyon 741 bin 115 yabanci bulunmaktadir. Halihazirda 3 milyon 279 bin 152 Suriyeli geçici koruma altindadir" - "Türkiye genelinde 1 Haziran-29 Eylül arasinda 105 bin 323 düzensiz göçmen yakalandi. Bunun 40 bin 417'si Istanbul'da" - "Suriye'nin kuzeyine su ana kadar 583 bin 618 Suriyeli gönüllü geri dönüs yapti"

Göç Idaresi Baskani Toros, TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonunda sunum yapti:Gazi Nogay- "Ülkemizde 28 Eylül 2023 itibariyla yasal olarak 4 milyon 741 bin 115 yabanci bulunmaktadir. Halihazirda 3 milyon 279 bin 152 Suriyeli geçici koruma altindadir"
- "Türkiye genelinde 1 Haziran-29 Eylül arasinda 105 bin 323 düzensiz göçmen yakalandi. Bunun 40 bin 417'si Istanbul'da"
- "Suriye'nin kuzeyine su ana kadar 583 bin 618 Suriyeli gönüllü geri dönüs yapti"

TBMM (AA) - Göç Idaresi Baskani Atilla Toros, Türkiye'de 28 Eylül 2023 itibariyla yasal olarak 4 milyon 741 bin 115 yabanci bulundugunu, bunlarin 3 milyon 279 bin 152'sinin geçici koruma altindaki Suriyeliler oldugunu söyledi.

TBMM Insan Haklarini Inceleme Komisyonu bünyesinde faaliyet gösteren Göç ve Uyum Alt Komisyonu, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu baskanliginda toplandi.

Uslu, burada yaptigi konusmada, 300 milyondan fazla göçmenin kendi dogdugu topraklarin disinda yasadigini, bunlardan 80 milyonunun yerinden edildigini belirterek, göçün yalnizca Türkiye'nin degil dünyanin konusu oldugunu ifade etti.

Göç konusulurken kavramlar ve sayilarin birbirine karistirildigini dile getiren Uslu, "Futbolda kornerle taci karistirdiginiz zaman herkes ayipliyor. Göç konusunda insani kavramlar birbirine karistigi zaman 'dogru degerlendirme yapalim' dedigimizde tepkiyle karsilasiyoruz. Belki bu komisyonun en önemli konularindan birisi dogrulari anlatmak. Evet, bir göç sorunu var ama bu sorun göçmenlere karsi bir nefret olusturarak çözülecek bir sorun degil. Göç sorunu göç yönetimiyle çözülecektir." degerlendirmesinde bulundu.

Uslu, göçmenlere karsi bir nefret sarmali ve yabanci düsmanligi olduguna dikkati çekerek, "Göçmenleri, siginmacilari dünyada iki grup sömürüyor; bir tanesi göçmen kaçakçilari. Umutlarini parayla satin aliyorlar, satiyorlar. Umutlarinin pesinde giderken ölüp gidiyorlar. Bir tanesi de göçmen düsmanligindan beslenen dil; yani siyaset. Ondan beslenmemek lazim. Bu göç sorununu nasil çözelim? Bu konuda ne yapalim? Bizim temel hedefimizin olmasi gerek düsünüyorum." dedi.

- "Ülkemizde yasal olarak 4 milyon 741 bin 115 yabanci bulunmaktadir"

Toplantida, Göç Idaresi Baskani Atilla Toros, düzensiz göç ile mücadele, Türkiye'de bulunan göçmenler, göç ve uyum politikalari ile siginmacilar ve gönüllü geri dönüs süreçlerine iliskin sunum yapti.

Toros, tüm dünyayi etkileyen göç hareketlerinden Türkiye'nin de cografi konumu ve bölgedeki sosyo-ekonomik gücü nedeniyle etkilendiginin altini çizdi.

Yasal olarak Türkiye'de kalan yabancilarla ilgili bilgileri paylasan Toros, sunlari kaydetti:

"Ülkemizde 28 Eylül 2023 itibariyla yasal olarak 4 milyon 741 bin 115 yabanci bulunmaktadir. Bunlarin yaklasik yüzde 70'ini geçici koruma kapsamindaki Suriyeliler olusturmakta olup, halihazirda 3 milyon 279 bin 152 Suriyeli geçici koruma altindadir. Ülkemizde ögrenim, turizm, yatirim, çalisma ve ticaret gibi amaçlarla gelmis 1 milyon 174 bin 13 yabanci ise ikamet veya çalisma izniyle kalmaktadir. Bunun yaninda ülkemizde uluslararasi koruma kapsaminda 287 bin 950 yabanci bulunmaktadir."

Jeopolitik konum ve artan ekonomik gücün, Türkiye'ye yönelik göç hareketleri için düzensiz göçmenler açisindan bir çekim unsuru haline gelebildigini belirten Toros, söyle devam etti:

"Sinir hattimizin göç, kaçakçilik ve terör girisimleri açisindan en kritik oldugu kisimlarinda 1133 kilometrelik güvenlik duvari örülmüs olup insaat süreci devam eden kisimlarinin faaliyete alinmasiyla güvenlik duvarimiz 1315 kilometreye ulasacaktir. Sinir hattimiz 1053 kilometre boyunca aydinlatma sistemi, 368 kilometre boyunca kamera ve algilayici sistemlerle donatilmistir. Böylece düzensiz göç hareketlerinin sürekli olarak izlenebilmesi saglanmistir. 284 adet termal kamerayla gece geçislerinin önlenmesi saglanirken ayni zamanda basta IHA'lar vasitasiyla olmak üzere havadan kesif, gözetleme çalismalari sayesinde sinirlarimiz sürekli kontrol altinda tutulmaktadir. Tüm bu fiziki tedbirlerin yani sira Milli Savunma Bakanligimizin sinirlarda uyguladigi yogun tedbirler sonucunda 1 Haziran 2023'ten bu yana 76 bin 494 düzensiz göçmenin yasa disi yollarla ülkemize girisi engellenmistir."

- Düzensiz göçte "Istanbul modeli" uygulamasi

Atilla Toros, düzensiz göçle mücadele kapsaminda hayata geçirdikleri "Istanbul Modeli" projesinin 1 Aralik'tan itibaren tüm illerde uygulanmaya baslanacagini bildirdi.

Istanbul Modeli sayesinde kolluk birimlerinin, düzensiz göçmen oldugundan süphelendikleri yabancilara sahada öncelikli olarak kimlik kontrolü yaptigini, bir sorun çikmasi durumunda mobil göç merkezlerinden detayli bilgi talep edildigini aktaran Toros, yasal olarak Türkiye'de kalmasi konusunda hakki bulunmayan yabancilarin tespit edilmesiyle sinir disi islemlerinin baslatildigini kaydetti.

Söz konusu modelin 19 Temmuz'da Istanbul'da hayata geçirildigini, ilk olarak 20 olan mobil göç noktasinin 38'e çikarildigini söyleyen Toros, 1 Ekim itibariyla Adana, Ankara, Bursa ve Izmir'de de mobil göç noktalari kurduklarini anlatti.

Uygulamanin 1 Kasim itibariyla tüm büyüksehirlerde, 1 Aralik itibariyla da tüm Türkiye'de hayata geçirilecegini açiklayan Toros, "Türkiye genelinde 1 Haziran-29 Eylül arasinda 105 bin 323 düzensiz göçmen yakalandi. Bunun 40 bin 417'si Istanbul'da. Bunlar çok ciddi sayilar." dedi.

Toros, Suriyelilerin geri dönüsleri için sinir ötesinde kurulan yerlesim yerlerindeki çalismalarin devam ettigine dikkati çekerek, "Bu çalismalar neticesinde sinirlarimizin hemen ötesinde bekleyen potansiyel bir göçün de orada tutulabildigini çok rahatlikla ifade edebiliriz. Suriye'nin kuzeyine su ana kadar 583 bin 618 Suriyeli gönüllü geri dönüs yapti. Sayin Cumhurbaskanimizin hedef olarak göstermis oldugu 1 milyon Suriyelinin gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüslerine iliskin çalismalarimiz devam ediyor." ifadesini kullandi.

Toros, bu yil kolluk birimlerince gerçeklestirilen operasyonlarda 6 bin 786 göçmen kaçakçisinin yakalandigini da sözlerine ekledi.