Fatih'te iki esnaf grubu arasindaki silahli çatismaya iliskin davada 2 sanik tahliye edildiZeynep Yesildal

Fatih'te iki esnaf grubu arasindaki silahli çatismaya iliskin davada 2 sanik tahliye edildiZeynep Yesildal

ISTANBUL (AA) - Fatih'te, geçen yil bir kisinin öldügü, biri polis 6 kisinin yaralandigi iki esnaf grubu arasindaki silahli çatismaya iliskin 26 sanigin yargilandigi davada tutuklu 2 sanik tahliye edildi.

Istanbul 31. Agir Ceza Mahkemesi'ndeki durusmaya, 3'ü baska suçtan tutuklu 5 sanik, 4 tutuksuz sanik ile müstekiler ve taraf avukatlari katildi.

Durusmaya Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) ile baglanan müsteki Necip Fazil D, daha önceden yasanan silahli saldirida taraflardan birinin bacagindan vuruldugunu, sonrasinda da dükkanin bir dönem kapali kaldigini anlatti.

Müsteki, dükkanin tekrar açildigi gün taraflar arasinda küfürlesmeler oldugunu, disaridan dükkanin içine dogru tanimlayamadigi siyah bir cisim atildigini, sonrasinda da silahlarin ateslendigini kaydetti. Necip Fazil D, polis memurunun silahini gasbeden sanigin dükkana dogru ates ettigini aktardi.

Durusmada savunma yapan tutuklu sanik Kerim Öztürk, polis memurunu vurmadigini ve pompali tüfek kullanmadigini öne sürdü.

Ilk ates eden kisinin sanik Mustafa Korkular oldugunu, kendisinin mecbur kaldigi için ates ettigini iddia eden sanik Öztürk, "Küçücük dükkanin içindeydim, kaçacak yerim yoktu. Dosyada kimligi belirlenemeyen 4-5 kisi firari durumdadir. Benim sagimdan, solumdan mermiler geçiyordu. Kendimi korumak zorunda kaldim. Beraatimi istiyorum." ifadelerini kullandi.

Ara kararini açiklayan mahkeme heyeti, tutuklu saniklar Kerim Öztürk'ün oy çoklugu, Ferit Çakirtas'in ise oy birligi ile tutuklu kaldiklari süreyi dikkate alarak tahliyesine karar verdi.

Saniklar hakkinda adli kontrol tedbiri uygulayan heyet, firari saniklar hakkindaki yakalama kararinin devamina hükmederek, durusmayi erteledi.

- Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, Beyazit Mahallesi Çadircilar Caddesi'nde süpheliler Kerim ve Polat Öztürk kardeslerin tekstil magazalarinin bulundugu, yan taraftaki is yerinde de Korkular ailesinin ayakkabi magazasi oldugu anlatiliyor.

Iki taraf arasinda önceye dayali husumet nedeniyle tekstil magazasinin uzun süre kapali kaldigi belirtilen iddianamede, 23 Mayis 2022'de tekstil magazasinin açilisi nedeniyle hazirlik yapan Öztürk ailesinin, Korkular ailesiyle yasanacak bir problem ihtimali nedeniyle silahlandigi ifade ediliyor.

Taraflar arasinda silahli çatisma çiktigi dile getirilen iddianamede, olay yerine giden ilk 9 polisin ifadesine göre, iki grup arasinda önce karsilikli küfürlesme oldugu, devaminda Korkular grubundan bir kisinin karsi tarafa bir seyler firlatmasiyla silahli çatismanin basladigi, bu sirada Azerbaycanli Kamran Dadashzade'nin olay aninda yaralanip hastanede yasamini yitirdigi kaydediliyor.

Polis memurlarinin silahli çatisma arasinda kaldiklari, saldiriyi önleme ve bertaraf etme amaciyla silah kullanarak her iki gruba karsilik verdikleri, çatisma aninda sivil vatandaslar ve polis memuru Gökhan K'nin de aralarinda bulundugu 6 kisinin yaralandigi anlatilan iddianamede, polis memuru Fatih Ö'nün saldirilari önlemek için, Öztürk grubuna dogru hedef gözeterek ates eden süpheli Ferit Çakirtas'in bulundugu bölgeye atislar yaptigi bilgisi veriliyor.

Biri yaralanan 8 polisin de aralarinda bulundugu 14 kisinin magdur olarak yer aldigi iddianamede, tutuklu saniklardan Kerim Öztürk'ün "kasten öldürme" suçundan müebbet hapisle cezalandirilmasi isteniyor.

Iddianamede, 5'i firari 25 süpheli hakkinda da "kasten öldürmeye tesebbüs", "kasten yaralama", "görevi yaptirmamak için direnme", "ruhsatsiz silah bulundurma" ve "hakaret" suçlarindan 45 yil ile 259 yil arasinda degisen hapis cezalari talep ediliyor.