Diyanet Isleri Baskani Erbas, Diyarbakir'da cuma hutbesi irat etti:Mehmet Siddik Kaya,Aydin Arik- "Toplumumuzda fitre olarak bilinen fitir sadakasi, ramazana kavusmanin, bayrama erismenin sükrüdür. Fitir sadakasi, dayanisma ve paylasma bilincinin toplumun tamamina yayilmasina vesiledir. O halde, fitrelerimizi ihtiyaç sahibi kardeslerimize ulastirmanin gayretinde olalim"

Diyanet Isleri Baskani Erbas, Diyarbakir'da cuma hutbesi irat etti:Mehmet Siddik Kaya,Aydin Arik- "Toplumumuzda fitre olarak bilinen fitir sadakasi, ramazana kavusmanin, bayrama erismenin sükrüdür. Fitir sadakasi, dayanisma ve paylasma bilincinin toplumun tamamina yayilmasina vesiledir. O halde, fitrelerimizi ihtiyaç sahibi kardeslerimize ulastirmanin gayretinde olalim"

DIYARBAKIR (AA) - Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, "Toplumumuzda fitre olarak bilinen fitir sadakasi, ramazana kavusmanin, bayrama erismenin sükrüdür. Fitir sadakasi, dayanisma ve paylasma bilincinin toplumun tamamina yayilmasina vesiledir. O halde, fitrelerimizi ihtiyaç sahibi kardeslerimize ulastirmanin gayretinde olalim." dedi.

Baskanlik tarafindan hazirlanan "Kadir Gecesi: Bir Ömre Bedel Gece" konulu hutbe, cuma vakti, Türkiye genelindeki camilerde okundu.

Diyanet Isleri Baskani Erbas, merkez Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami'de hutbe irat etti, ardindan cuma namazi kildirdi.

Ramazan-i serifin son günlerinde olduklarini söyleyen Erbas, bayramin esenligine ulasmaya sayili günler kaldigini belirtti.

Bu günlerin, cehennem azabindan kurtulus, dünyevi mesgalelerden siyrilip bütün vakitlerini ibadet ve taate ayirdiklari itikaf, ihtiyaç sahiplerini bayram sevincine ortak eden sadaka-i fitir günleri oldugunu kaydeden Erbas, bu günlerin, Rabbin bin aydan daha hayirli kildigi Kadir Gecesi'ni içinde barindiran firsat günleri oldugunu aktardi.

Önümüzdeki pazartesiyi saliya baglayan gecede Kadir Gecesi'ni idrak edeceklerini bildiren Erbas, Kadir Gecesi'nin, Cenabihakkin 'Oku' emriyle baslayan ilahi fermaninin insanlikla bulustugu vuslat gecesi oldugunu dile getirdi.

- "Günahlarin affedildigi arinma gecesidir"

Kadir Gecesi'nin cehaletin karanligiyla daralan gönüllerin Islam'in nuruyla aydinlandigi rahmet gecesi oldugunu ifade eden Erbas, söyle devam etti:

"Magfiret kapilarinin ardina kadar açilip günahlarin affedildigi arinma gecesidir. Yüce Rabbimiz, Kadir Suresi'nde bu gecenin kiymetini bizlere söyle haber vermektedir: 'Biz Kur'an'i, Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne oldugunu sen bilir misin? Kadir Gecesi bin aydan daha hayirlidir. Melekler ve Cebrail o gecede, Rablerinin izniyle her türlü is için inerler. O gece, tan yerinin agarmasina kadar bir esenliktir.'. Ramazani on bir ayin sultani, Kadir Gecesi'ni bir ömre bedel kilan, Kur'an-i Kerim'dir. O Kuran ki; Rabbimizin kullarina en büyük nimeti ve rahmetidir. Sözlerin en dogrusu ve en güzelidir. Müminlere sifadir, hakkin ve hakikatin kaynagidir. O Kuran ki; ilim ve irfani, edep ve hayayi, helal ve harami, adalet ve merhameti ögreten bir hidayet rehberidir. Ruhlara huzur veren, yeryüzünü yasanilir kilan Rabbani bir nurdur. Insana, kendini, Rabbini, kainati ve varolusun gayesini hatirlatan son ilahi mesajdir."

- "Rabbimizin bizlere emaneti olan yetim ve öksüzleri unutmayalim"

Erbas, "Allah Resulü, bir hadis-i serifte söyle buyuruyor, 'Inanarak ve sevabini Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni ihya edenin geçmis günahlari affedilir.' Öyleyse bu geceyi kendimize milat kilalim. Bu geceyi anlamli kilan Kur'an-i Kerim'in rahmet yüklü mesajlarini gönlümüze, zihnimize ve hayatimiza aktaralim. Allah'im, Sen affedicisin, ikram sahibisin, affetmeyi seversin, beni de affet duasiyla Rabbimizin engin rahmetine siginalim. Günahlarimiza tövbe edelim, bagislanmamiz için istigfarda bulunalim. Iste o zaman, bölük bölük inen meleklerin varligiyla sikintilarimiz hafifleyecek, insiraha erecek gönüllerimiz ve sekinet bulacak ruhlarimiz." ifadelerini kullandi.

Ramazanin bu son günlerinde eda etmeleri gereken ibadetlerden birinin de sadaka-i fitir oldugunu anlatan Erbas, hutbeyi söyle sürdürdü:

"Toplumumuzda fitre olarak bilinen fitir sadakasi, ramazana kavusmanin, bayrama erismenin sükrüdür. Fitir sadakasi, dayanisma ve paylasma bilincinin toplumun tamamina yayilmasina vesiledir. O halde, fitrelerimizi ihtiyaç sahibi kardeslerimize ulastirmanin gayretinde olalim. Rabbimizin bizlere emaneti olan yetim ve öksüzleri unutmayalim. Onlarin da nese içinde bayrama kavusmalarina katki sunalim. Unutmayalim ki, hayir ve hasenat olarak ne harcarsak, Allah onun yerine daha iyisini verecektir. Bu vesileyle Kadir Gecemizi tebrik ediyor, birlik ve beraberlik, sihhat ve afiyet, huzur ve mutluluk içinde, bagislanmamis tek bir günahi birakmaksizin bizleri bayram sabahina ulastirmasini Cenabihaktan niyaz ediyorum."