ABD'de Cumhuriyetçi Florida Valisi Ron DeSantis 2024 baskanlik seçimlerine adayTugçenur Akgün

ABD'de Cumhuriyetçi Florida Valisi Ron DeSantis 2024 baskanlik seçimlerine adayTugçenur Akgün

NEW YORK (AA) - ABD'de Cumhuriyetçi Florida Valisi Ron DeSantis, 2024 baskanlik seçimlerine adayligini resmen duyurdu.

DeSantis, baskanligini duyurmak için yayimladigi video mesajinda, "Ben Ron DeSantis, muhtesem Amerikan geri dönüsümüzü yönetmek için baskan adayiyim." ifadesini kullandi.

Mesajinda, sinir sorunlari ve artan suç oranlarina isaret eden DeSantis, "Sinirimiz bir felaket, suç sehirlerimizi istila ediyor, federal hükümet ailelerin geçimini zorlastiriyor ve Baskan (Joe Biden) bocaliyor. Ancak düsüs bir seçimdir, basariya ulasilabilir ve özgürlük için savasmaya deger." ifadelerini kullandi.

DeSantis, düzen, sagduyu ve kurumlarin bütünlügüne vurgu yaptigi mesajinda, valisi oldugu Florida eyaletinde bunlarin hayata geçirilebilecegini kanitladigini savundu.

- DeSantis ve Musk, Twitter'da teknik aksaklik kurbani oldu

DeSantis'in adayligini, video mesajiyla es zamanli olarak, Twitter'in sahibi Elon Musk ile katildigi Twitter'in sesli sohbet odasinda (Twitter Spaces) canli olarak açiklamasi bekleniyordu.

Ancak teknik aksakliklar nedeniyle birçok kez kesilen yayin yaklasik yarim saat gecikmeli baslayabildi. Musk, kesilmelerin, sohbete çok sayida kisinin katilmasindan kaynaklandigini savundu.

Zaman zaman baska dinleyicilerin de katilarak sorular sordugu sohbette DeSantis, Florida'da egitim müfredati, düzensiz göçmenler, Disney'in özerkliginin feshi karari gibi gündeme geldigi birçok konuyla ilgili sorulari yanitladi.

DeSantis ayrica Twitter'da "ifade özgürlügü" firsati sundugu için Musk'a tesekkür etti.

Ana akim medyayi elestirmesiyle bilinen DeSantis'in, Twitter'da 140 küsur milyon takipçisi olan Musk ile birlikte adayligini duyurmak istemesi Amerikan basininda genis yanki buldu.

Musk, geçen yil, bir Twitter kullanicisinin 2024'te kimi desteklemeye yakin oldugunu sormasi üzerine "DeSantis" yanitini vermisti. Ancak DeSantis'in adayligini Twitter üzerinden duyurmasiyla ilgili Musk, bunun onu destekledigi anlamina gelmedigini belirtmisti.

- Ron DeSantis kimdir?

Floridali 44 yasindaki siyasetçi DeSantis, Yale Üniversitesinde tarih, Harvard'da ise hukuk egitimi aldi. DeSantis, Amerikan donanmasinda hukuk danismani olarak çalisti ve ardindan genç yasta siyasete atildi.

2013'ten 2018'e kadar Temsilciler Meclisinde milletvekilligi yapan DeSantis, Donald Trump'a yakinligiyla tanindi. DeSantis, 2019'dan bu yana Florida Valisi olarak görev yaptigi süre boyunca da iç politikada muhafazakar seçmene hitap eden adimlariyla öne çikti.

Asi zorunlulugu, kürtaj ve düzensiz göçmenlerin ülkeye gelisine sinirlamalar getiren yasa tasarilarina imza atan DeSantis, ünlü eglence merkezi Walt Disney World'un özerkligini feshetmesiyle gündeme gelmisti.

DeSantis, son olarak Çinli kisi ve kuruluslarin, eyalet içinde tarim arazi ve askeri tesislerin yakinindan arazi satin almasini engelleyen yasa tasarisini onaylamisti.

Dis politikada ise Çin ve Iran'a karsi daha sert politikalari savunan DeSantis, Rusya-Ukrayna savasini "toprak anlasmazligi" seklinde niteleyerek, kendi partisinden dahi milletvekillerinin tepkisini çekmisti.

- Trump'in en yakin rakibi

Morning Consult tarafindan Cumhuriyetçi parti ön seçmenleri arasinda 19-21 Mayis tarihleri arasinda yapilan ankette katilimcilarin yüzde 58'i Trump derken, en yakin rakibi DeSantis 38 puan geriden gelerek yüzde 20'de kaldi.

Trump son dönemde siklikla yüklendigi DeSantis'i, partinin oylarini bölecegini savunarak aday olmamasi yönünde uyarmisti.

Trump ve DeSantis'in yani sira halihazirda Cumhuriyetçi Parti'den adayliklarini duyuran isimler arasinda eski ABD BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, genç multimilyoner Vivek Ramaswamy, is insani Perry Johnson, muhafazakar siyahi radyo sunucusu Larry Elder, Senatör Tim Scott ve siyasetçi Asa Hutchinson gibi isimler yer aliyor.

2024 baskanlik seçimleri için aday olmasi beklenen isimler arasinda eski Baskan Yardimcisi Mike Pence de bulunuyor.