Devlet Tiyatrolarinin "Bagimlilik" temali yarismasinin kazananlari ödüllerini aldiIsa Toprak- DT'nin oyun yazma yarismasinda Mert Sezgin "Trenler ve Tiranlar" eseriyle birinci, Gözde Çetiner "Ag, Bag, Kaplumbaga" oyunuyla ikinci, Sümeyye Karaarslan ise "Fenomen" oyunuyla üçüncülük ödülünün sahibi oldu

Devlet Tiyatrolarinin "Bagimlilik" temali yarismasinin kazananlari ödüllerini aldiIsa Toprak- DT'nin oyun yazma yarismasinda Mert Sezgin "Trenler ve Tiranlar" eseriyle birinci, Gözde Çetiner "Ag, Bag, Kaplumbaga" oyunuyla ikinci, Sümeyye Karaarslan ise "Fenomen" oyunuyla üçüncülük ödülünün sahibi oldu

ANKARA (AA) - Devlet Tiyatrolari (DT) Genel Müdürlügü tarafindan düzenlenen "Bagimlilik" temali oyun yazma yarismasinin kazananlarina ödülleri verildi.

DT Refik Ahmet Sevengil Tiyatro Kütüphanesi'nde 4. Yazarlar Bulusmasi kapsaminda düzenlenen ödül törenine, Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Özgül Özkan Yavuz, DT Genel Müdürü Mustafa Kurt, DT sanatçilari ile ödül alan yazarlar katildi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Yavuz, burada yaptigi konusmada, DT'nin sosyal hayattaki sorunlara dikkat çeken "temali yarismalar" düzenlemesinin kiymetli oldugunu söyledi.

Tiyatroda yerli oyunlarin artmasinin önemine dikkati çeken Yavuz, "Bir toplumun dilini korumasi ve kendi diliyle düsünmesi ve sanat üretmesi, özgün düsünce üretiminin temelinde yatan en önemli unsur. Ancak özgün düsünce üretebilen toplumlar her alanda dünyada söz sahibi olabilirler." dedi.

DT'nin bugün ülke genelinde 83 sahnesinin bulundugunu ve oyunlarin kapali gise sahnelendigini belirten Yavuz, "Son sezonda 95'i yerli 184 oyun sergilendi ve 500 turne gerçeklestirildi. Son birkaç yildir 1 milyon 200 bin seyirciye ulasiyoruz." diye konustu.

Yavuz, özel tiyatrolari da bakanlik olarak desteklemeyi sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

- "Türk tiyatrosuna yeni yazarlar kazandiralim istedik"

DT Genel Müdürü Kurt da yerli yazarlarin oyunlarinin repertuvarda yer almasinin önemini vurgulayarak, "Türk tiyatrosunu var etmis ayni yazarlarimizin eserlerini defalarca tekrarlamayalim, Türk tiyatrosuna yeni yazarlar kazandiralim istedik. Onun için bu yarismayi açtik, yeni yazarlarimizi destekliyoruz." ifadelerini kullandi.

Sanatin iyilestirici gücünü tiyatroyla yayginlastirmak istediklerini dile getiren Kurt, tiyatroyla insanlarin kalbine dokunmak istediklerini, bunun için yeni yazarlara ihtiyaç duyuldugunu söyledi.

Yurt disinda bir turneye ya da festivale katildiklarinda mutlaka yerli yazarlarin eserlerinin olmasini istediklerini bildiren Kurt, "Nasil bizim repertuvarimizin yüzde otuzu yabanci telif yazarlarsa, istiyoruz ki Almanya'nin, Fransa'nin, Amerika'nin, Kanada'nin ya da Ispanya'nin, Italya'nin programinda, repertuvarinda da bizim yerli yazarlarimiz olsun." seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan, 2022-2023 sezonunda DT sahnelerinde ilk kez sergilenen oyunlarin yazarlarina tesvik ödülleri verildi.

- Kazananlara ödülleri verildi

DT tarafindan düzenlenen "Bagimlilik" temali oyun yazma yarismasinin kazananlari da ödüllerini Bakan Yardimcisi Yavuz ile DT Genel Müdürü Kurt'tan aldi.

Yarismada, Mert Sezgin "Trenler ve Tiranlar" eseriyle birinci, Gözde Çetiner "Ag, Bag, Kaplumbaga" oyunuyla ikinci, Sümeyye Karaarslan ise "Fenomen" oyunu ile üçüncü oldu.