Avustralya'da 13 yasindaki çocuk "akraniyla kavga suçundan" 45 gün hücre hapsinde tutulduNuri Aydin

Avustralya'da 13 yasindaki çocuk "akraniyla kavga suçundan" 45 gün hücre hapsinde tutulduNuri Aydin

ANKARA (AA) - Avustralya'da 13 yasindaki yerli bir çocugun "akraniyla kavga etmek suçundan" 45 gün hücre hapsinde tutuldugu bildirildi.

BBC'nin haberine göre, Queensland eyaletinde "Jack" isimli yerli çocuk, 13 yasindaki baska bir çocukla kavga ettigi gerekçesiyle 60 gün tutuldugu Cleveland Gençlik Gözetim Merkezi'nden geçen hafta denetimli serbestlik sartiyla saliverildi.

Jack'in 22 gün araliksiz 45 gün hücre hapsine maruz birakildigi kaydedilirken, Queensland Insan Haklari Komisyonu Baskani Scott McDougall, bunun eyalet yasalarinin ihlali oldugunu belirtti.

Çocugun avukati Tim Grau, Jack'in su verilmemesi nedeniyle kötü günler geçirdigini aktararak, tutukluluk sürecini "sira disi ve zalimce" olarak nitelendirdi.

Çocugun herhangi bir sabika kaydinin da bulunmadigina dikkati çeken Grau, "Hakim karsisina çiktiginda 13 yasindaydi ve bana göre böyle bir suçtan ötürü hücre hapsini yasamamaliydi." dedi.

Avukat Grau, Jack'in hücre hapsinde 45 gün tutulmasinin tutuklu merkezindeki çalisan eksikliginden kaynaklanmis olabilecegine ve merkezde son dönemlerin en kalabalik sürecinin yasandigina isaret etti.

13 yasindaki çocugun 6 gün de yetiskin hapishanesinde tutuldugu ifade ediliyor.

Queensland'da geçen ay, 13 yasinda baska bir çocugun 78 gün boyunca günde yaklasik 20 saat süreyle hücre hapsine maruz birakilmasi sonucu çocukta "gelisme yetersizligi" gelistigi ortaya çiktmisti.