"2025 EIT Turizm Baskenti" seçilen Erzurum yazin da turistleri agirladiYunus Hocaoglu- Binlerce yillik medeniyete ev sahipligi yapan ve yilin büyük bir bölümünde beyaza bürünen kente ilgi, kis turizminin ardindan kültür gezileriyle de artti - Il Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz: - "Biz bu yil turizmde hedefledigimiz noktaya geldik diyebiliriz. Erzurum bu sene taninmislik, etkinlik, misafirlere sunulan çesitlilik anlaminda hakikaten hedeflerini yakaladi"

"2025 EIT Turizm Baskenti" seçilen Erzurum yazin da turistleri agirladiYunus Hocaoglu- Binlerce yillik medeniyete ev sahipligi yapan ve yilin büyük bir bölümünde beyaza bürünen kente ilgi, kis turizminin ardindan kültür gezileriyle de artti
- Il Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz:
- "Biz bu yil turizmde hedefledigimiz noktaya geldik diyebiliriz. Erzurum bu sene taninmislik, etkinlik, misafirlere sunulan çesitlilik anlaminda hakikaten hedeflerini yakaladi"

ERZURUM (AA) - YUNUS HOCAOGLU - Kis turizmiyle öne çikan ve '2025 EIT Turizm Baskenti' seçilen Erzurum, bu sezon dogal güzellikleri ve tarihi degerleriyle yazin da turistlerin ugrak noktasi oldu.

Binlerce yillik medeniyete ev sahipligi yapan ve yilin büyük bir bölümünde beyaza bürünen kente ilgi, kis turizminin ardindan kültür gezileriyle de artti.

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Özbekistan'in ev sahipliginde çevrim içi olarak gerçeklestirilen Ekonomik Isbirligi Teskilati 4. Turizm Bakanlari Toplantisi'nda "2025 EIT Turizm Baskenti" oldugunu açikladigi Erzurum, özellikle tur firmalarinin rotasina girdi.

Kale, Çifte Minareli Medrese, Ulu Cami, Üç Kümbetler ve Yakutiye Medresesi gibi çok sayida tarihi mekana ev sahipligi yapan Erzurum, Kültür Yolu Projesi ve "2025 EIT Turizm Baskenti" seçilmesinin ardindan turistlerin ugrak noktasi olmayi sürdürüyor.

Farkli dönemlerde insa edildikleri için her biri tarihten ayri bir kesit sunan ve restorasyonlar sonucu birçogu aslina uygun hale getirilen bu yapilar, özellikle her yaz döneminde sayilari ciddi oranda artan yerli ve yabanci turist tarafindan ziyaret ediliyor.

Il Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, AA muhabirine, sehirdeki turizm potansiyelinin her geçen yaz arttigini söyledi.

Son yillarda turizmin gelismesi için çesitli çalismalar yaptiklarini belirten Almaz, "Yeni yapilan yerler, kültür turizmine yönelik tüm çalismalar hakikaten son 10 yilda adeta zirve yapti. Bunun karsiligini da elbette ki yavas yavas almaya basladik." dedi.

Almaz, Erzurum'un tarihten gelen misyonu olduguna dikkati çekerek, tarihi eserlerin açilisi, tarihi mekanlarin insanlarin begenisine sunulmasiyla bölgede turizmin ugrak noktasi olduklarini bildirdi.

- Hedef 2 milyon turist

Erzurum'da gerçeklesen 1 milyon geceleme sayisini 2 milyona çikartmayi hedeflediklerini kaydeden Almaz, depremler nedeniyle hedeflerde küçük sapmalar yasandigini aktardi.

Almaz, "Simdi yeniden toparlaniyoruz ve bu yazdan itibaren Erzurum'da çok ciddi yerli ve yabanci turist akini var. Öyle ki bazi günlerde adim atacak yer bulamadik. Bunlarin tamaminin bizde kaydi var. Her geçen sene bir önceki yildan kat be kat fazla turist aliyoruz." diye konustu.

Kentte birçok gezilecek mekan oldugunu vurgulayan Almaz, söyle devam etti:

"Gelenler artik bir iki güne sigdiramiyor. Erzurum tam bir müze sehri oldu. 20'ye yakin müzemiz var ve gezmeye kalksaniz hizli bir turla 3 gün sürer. Erzurum böyle kültürel çesitliligi artan bir il. Erzurum'un '2025 EIT Turizm Baskenti' olarak seçilmesinin de çok büyük katkisi var. Bu sene Kültür Yolu Projesi'ne biz de dahil edildik ve 11 ilden birisi olduk. 400'e yakin etkinlik yaptik. Biz bu yil turizmde hedefledigimiz noktaya geldik diyebiliriz. Erzurum bu sene taninmislik, etkinlik, misafirlere sunulan çesitlilik anlaminda hakikaten hedeflerini yakaladi. Çok güzel bir yaz geçirdik ve Erzurum'un hemen hemen her yerinde bu hareketliligi gördük. Bakanligimiz da açikladi ülke genelinde rekor üstüne rekor kiriyoruz, biz de mümkün oldugunca yüksek pay almak için ugrasiyoruz."

- Çin, Kore ve Japonya'dan Erzurum'a turizm ilgisi artti

Erzurum'da Avrupa ve Asya'dan gelen turistlerin oldugunu belirten Almaz, sözlerini söyle tamamladi:

"Almanya ve Ingiltere her zaman Erzurum'a hatiri sayilir turist akisini yapar. Kendi vatandaslarimiz da geliyor ama onlar silaya geliyor. Daha çok Iran ve Azerbaycan ön planda. Hem kültürel benzerlik hem de ulasim kolayligi onlar için adeta geçis noktasi. Bunun yaninda Almanya, Ingiltere ve Fransa ön plana çikiyor. Çin, Kore ve Japonya gibi ülkelerden de yavas yavas hatiri sayilir turist almaya basladik."