Çin'de Minsheng Bank'in eski yöneticisi hakkinda yolsuzluk sorusturmasi baslatildiEmre Aytekin

Çin'de Minsheng Bank'in eski yöneticisi hakkinda yolsuzluk sorusturmasi baslatildiEmre Aytekin

PEKIN (AA) - Çin'in en büyük anonim ortakli bankalarindan Minsheng Bank'in eski Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Sing Binsiu hakkinda yolsuzluk süphesiyle sorusturma baslatildigi bildirildi.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Disiplin Inceleme Komitesinden (MDIK) yapilan açiklamada, Sing'in, "kanunlara ve parti disiplinine yönelik ciddi ihlallerde bulundugu" süphesiyle sorusturuldugu belirtildi.

Açiklamada iddialara dair detay verilmezken bu türden sorusturmalarda "kanun disi davranis" ve "parti disiplini ihlal" ve ifadeleri, genelde yolsuzluk süphesi veya suçlamasina isaret ediyor.

Daha önce Çin Merkez Bankasi (PBoC) ve Çin Bankacilik Düzenleme Komisyonunda (CBRC) çalisan 60 yasindaki Sing, 2010-2016 yillarinda Minsheng Bank Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi olarak görev yapmisti.

Subatta görevden alinana kadar Bankanin danisma kurulunun baskan yardimciligini yürüten Sing, Çin'de finans sektöründe 2021'den beri süren yolsuzluk sorusturmalarinda hedef alinan son üst düzey yönetici oldu.

Bu yil, Zheshang Bank'in eski Yönetim Kurulu Baskani Sin Ringang hakkinda 7 Subat'ta, Bank of China'in eski Yönetim Kurulu Baskani Liu Liangi hakkinda 31 Mart'ta yolsuzluk sorusturmasi baslatilmisti.

ÇKP'nin Ekim 2022'deki Ulusal Kongresinde MDIK yönetiminin degismesinin ardindan sorusturmalarin kamuya ait büyük bankalara ve varlik fonlarina uzanmasi dikkati çekiyor.

- Si'nin iktidarinda yolsuzluk sorusturmalari

Yolsuzlukla mücadele, Devlet Baskani ve ÇKP Genel Sekreteri Si Cinping'in 10 yillik iktidarinda en önem verdigi sorunlarin basinda yer almis, bu dönemde onlarca üst düzey yetkili, yolsuzluk sorusturmalariyla görevden alinmisti.

Si, ÇKP Ulusal Kongresinin açilisinda yaptigi konusmada, is dünyasi ile baglari olan parti kadrolarinin agir sekilde cezalandirilacaginin, yolsuzluk sorusturmalarinin süreceginin sinyalini vermisti.

Si Cinping, konusmasinda, "Önde gelen konumlardaki parti kadrolarinin çikar gruplarinin ve güçlü hiziplerin sözcüleri ve ajanlari haline gelerek is dünyasiyla suç birligi yapmasina 'dur' demeliyiz." ifadesini kullanmisti.