Çin ve Filipinler'e ait gemilerin Güney Çin Denizi'nde karsi karsiya gelmesi gerilime yol açtiNuri Aydin

Çin ve Filipinler'e ait gemilerin Güney Çin Denizi'nde karsi karsiya gelmesi gerilime yol açtiNuri Aydin

ABOARD BRP MALABRIGO (AA) - Çin Sahil Güvenlik Komutanligina ait geminin, Güney Çin Denizi'ndeki ihtilafli resife dogru hareket eden Filipinler'e ait devriye botunu engellemesi gerilime neden oldu.

Çin ve Filipinler'in sahil güvenlik ekipleri, 21 ve 23 Nisan'da Ikinci Thomas Shoal olarak bilinen ve ihtilafli alanlar arasinda gösterilen resifin yakininda karsi karsiya geldi.

Çin Sahil Güvenlik Komutanligina ait gemi, Filipinler'in Palawan Adasi'na 194 kilometre mesafedeki Ikinci Thomas Shoal Resifi yakinlarina dogru hareket halindeki Filipinler'e ait botun bölgeye yanasmasina izin vermedi.

Söz konusu olayin ardindan Ikinci Thomas Shoal Resifi civari, iki ülkenin sahil güvenlik ekiplerinin karsilikli devriyelerine sahne olurken Çinli gemiler, Filipinlilere yönelik "tehlikeli" manevralarda bulundu.

Bölgedeki gerilimi duyurmak için Filipinler sahil güvenlik ekiplerinin davetiyle devriyelere katilan çok sayida basin mensubu, bölgedeki "tehlikeli" manevralari görüntüledi.

Çin'e ait gemiden uyarilarda bulundugu Filipinler'e ait botlardan ihtilafli resifler bölgesini terk etmesini istenirken "Uyarilarimiza uymadiginizdan yasalar uyarinca daha ileri tedbirler alacagiz." ifadesi kullanildi.

Çinli gemi, Ikinci Thomas Shoal Resifi'nin girisini kapatirken Filipinli ekipler, kaza riskinin önüne geçmek için botlarinin yönünü çevirdi.

Filipinler'e ait Malapascua adli botun kaptani Rodel Hernandez, Çin donanmasina ait gemilerin sivil gemilere yönelik yardimlara dahi engel oldugunu öne sürdü.

- Güney Çin Denizi anlasmazligi

Güney Çin Denizi, kiyidas ülkelerin Ikinci Dünya Savasi'nin ardindan bagimsizliklarini kazanmasindan bu yana egemenlik ihtilaflarina konu oluyor.

Çin, ilk kez 1947'de yayimladigi haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasinda bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kiyi komsusu ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.

Çin'in bölgedeki ihtilafli adalarda askeri üsler insa etmesi ve sivil gemi filolarini uzun süreli bulundurmasina bölge ülkelerinin yani sira ABD de karsi çikiyor.

ABD'nin de son dönemde Çin'in artan varligina karsi bölgede "Seyrüsefer Serbestisi Operasyonlari" (FONP) adini verdigi askeri devriye ve seyir faaliyetlerini artirdigi gözleniyor.