Bulgaristan'in, hava sahasinin gözetlenmesi için Yunanistan'dan talepte bulundugu iddiasiDerya Gülnaz Özcan,Ihvan Radoykov

Bulgaristan'in, hava sahasinin gözetlenmesi için Yunanistan'dan talepte bulundugu iddiasiDerya Gülnaz Özcan,Ihvan Radoykov

ATINA/SOFYA (AA) - Bulgaristan'in, kendi hava sahasinin gözetlenmesi için Yunanistan'dan talepte bulundugu iddia edildi.

Yunanistan'da yayimlanan Kathimerini gazetesinin haberinde, Yunanistan Hava Kuvvetlerinin halihazirda Arnavutluk, Karadag ve Kuzey Makedonya için Italya ile ortak programla benzer hizmet verdigine isaret edilerek, Bulgaristan'in, NATO Hava Devriyesi (NATO Air Policing) kapsaminda hava sahasinin gözetlenmesi için Yunanistan'dan talepte bulundugu ileri sürüldü.

Haberde, NATO üyesi ülkenin, bir digerinin hava sahasinin gözetimini tamamen üstlenmemesini öngören NATO politikalari geregi, görevin ay içinde 15'er günlük periyotlarla Italya ile Yunanistan arasinda paylastirildigi iddia edildi.

Bulgaristan'in talebinin diplomatik seviyede NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargahinda (SHAPE) görüsüldügü ileri sürülen haberde, Bulgaristan'in sinirli sayida eski model "MIG-29A" tipi savas uçagina sahip oldugu belirtildi.

Haberde, Bulgaristan'in Ukrayna'daki savasin ardindan "F-16C/D70" tipi savas uçagi siparisi verme ihtiyaci hissettigi kaydedilerek, Bulgaristan Hava Kuvvetlerindeki "MiG-29A" tipi savas uçaklarinin hava sahasindaki artan gözetleme ihtiyacini karsilamakta yetersiz kaldigi öne sürüldü.

- Bulgaristan Savunma Bakanliginin yorumu

Bulgaristan Savunma Bakanligindan, Yunan basininda yayimlanan habere istinaden yapilan yazili açiklamada, hava devriyesi uygulamasinin normal oldugu degerlendirmesinde bulunuldu.

Açiklamada, “NATO hava sahasi güvenligi, Ittifak müttefiklerinin hava sahasinin bütünlügünü ve güvenligini saglamak için tasarlanmis, baris zamani bir toplu savunma görevidir. Bu kapsamda ve NATO'nun dogu kanadinin güvenligini garanti altina almak için alinan kararlar uyarinca, Yunan Hava Kuvvetleri'nin belirli bir ek süre içinde Bulgaristan Cumhuriyeti'nin hava sahasi güvenligini güçlendirmeye yönelik görevler gerçeklestirmesi de mümkündür." ifadeleri kullanildi.

Açiklamada Bulgaristan Hava Kuvvetlerinin, NATO Entegre Hava ve Füze Savunma Sistemi'nde görev alma, ulusal ve müttefik hava sahasini koruma konusundaki ulusal görevlerini yerine getirmeye devam edecegi vurgulandi.

- Bulgaristan Hava Kuvvetleri

Bulgaristan’in Rus yapimi 15 civarinda "MiG" tipi eski uçaktan olusan savas filosunun teknolojik ömrünün sonunda olmasindan dolayi ülke, ABD’den 8 adet "F-16 Block D" tipi yeni uçak için siparis vermis ve ilk 4’ünün ücretini pesin ödemisti. Bunlardan ilkinin 2025 yilinda ülkeye gönderilmesi bekleniyor.

Bakimi sadece Rusya ve Ukrayna’da yapilabilen MiG’lerin teknik sorunlari, Rusya-Ukrayna Savasi sonrasi daha da büyüdü.

Rus savas uçaklarinin Karadeniz üzerinden siklikla Bulgaristan hava sahasina yaklasmalari yüzünden devreye giren Bulgar MiG’lerinin kullanim süresi hizla azaliyor.??????