Basbaglar katliami davasinin tutuksuz sanigi beraat etti Kemal Özdemir

Basbaglar katliami davasinin tutuksuz sanigi beraat etti Kemal Özdemir

ERZINCAN (AA) - Erzincan'in Kemaliye ilçesine bagli Basbaglar köyünde, PKK'li teröristlerin 5 Temmuz 1993'te 33 sivili katlettigi saldiriyla ilgili yargilanan tutuksuz sanigin beraatine karar verildi.

Erzincan 2. Agir Ceza Mahkemesindeki durusmaya, Basbaglar Köyü Muhtari Ali Akarpinar, katliamin taniklari ve magdurlar katildi.

Adli kontrol sartiyla tutuksuz yargilanan sanik S.T. ile taraf avukatlari ise durusmaya Istanbul Adliyesinden Ses ve Görüntülü Bilisim Sistemi üzerinden katildi.

Bir önceki celse sundugu esas hakkindaki mütalaasini yineleyen cumhuriyet savcisi, sanik S.T'nin "Devlet topraklarinin tamamini veya bir kismini yabanci bir devletin hakimiyeti altina koymaya veya devletin istiklalini tenkise veya birligini bozmaya veya devletin hakimiyeti altinda bulunan topraklardan bir kismini devlet idaresinden ayirmaya çalismak" suçundan agirlastirilmis müebbet hapisle cezalandirilmasini ve tutuklanmasini talep etti.

Magdur avukatlarindan Kadir Kartal ise mütalaaya katildigini belirterek, "Masum insanlar katledildi. 30 yildir bu insanlar kan agliyor. Bu dram bir türlü bitmedi. Türk milletinin vicdani kaniyor. Sanigin cezalandirilarak bir an önce tutuklanmasini istiyoruz." diye konustu.

Davaya katilan magdurlar ve yakinlari da S.T'nin cezalandirilmasini talep etti.

Esas hakkindaki mütalaaya karsi savunma yapan S.T, "Suçsuzum, beraatimi istiyorum. Basbaglar katliaminda hiç bulunmadim." dedi.

Sanik avukati, magdurlarin S.T'yi teshis edemedigini ve dosyada somut delil bulunmadigini ileri sürerek beraat talebinde bulundu.

Davayi karara baglayan mahkeme heyeti, S.T'nin "delil yetersizligi" sebebiyle beraatine hükmetti.

Basbaglar Köyü Muhtari Akarpinar, adliye önünde basin mensuplarina yaptigi açiklamada, firari saniklarin dosyasinin ayrildigina isaret ederek, "Eger bunlardan biri yakalanabilirse bu dava yeniden bir gelisme gösterir diye düsünüyorum." dedi.

- Iddianameden

Erzincan Cumhuriyet Bassavciliginca Basbaglar katliami ile ilgili yürütülen sorusturma kapsaminda hazirlanan yeni iddianame, Erzincan 2. Agir Ceza Mahkemesince 4 Agustos 2022'de kabul edilmisti.

Basbaglar köyünde 5 Temmuz 1993'te PKK'li teröristlerce 33 sivilin katledilmesiyle ilgili terör örgütü PKK/KCK üyesi olduklari ve katliamda sorumlulugu bulundugu tespit edilen A.Ç, A.T, C.S, D.K, D.S, E.M, E.K, F.Y, H.S, H.A, H.Y, I.H.A, I.T.Y, M.I, M.D, M.A, N.Ö, S.Ö, S.T, S.Ö. ve Ü.B. hakkinda "devletin egemenligi altinda bulunan topraklardan bir kismini, devlet idaresinden ayirmaya çalismak" suçundan agirlastirilmis müebbet hapis istemiyle dava açilmisti.

Basbaglar köyünde PKK'li teröristlerce düzenlenen saldirida kullanilan silahlarin kriminal incelemesiyle ilgili bilgiler ve tanik ifadelerinin aktarildigi iddianamede, daha önce birçok farkli eyleme katilmis terör örgütü mensuplarinin ifadeleri de yer almisti.

Sorusturma asamasinda 20 sanik hakkinda yakalama karari çikarilmis, 1 sanik ise adli kontrol sartiyla serbest birakilmisti. Kovusturma asamasinda 20 Mart'taki durusmada firari 20 sanigin dosyasi ayrilmisti.