Ekvadorlu eski bakan Arjantin Büyükelçiliginden ayrilip Venezuela'ya sigindiSinan Dogan

Ekvadorlu eski bakan Arjantin Büyükelçiliginden ayrilip Venezuela'ya sigindiSinan Dogan

BOGOTA (AA) - Ekvador'da rüsvet suçlamasindan 8 yil hapse çarptirilan eski Bayindirlik Bakani Maria de los Angeles Duarte, Agustos 2020'den bu yana yasadigi Kito'daki Arjantin Büyükelçiliginden ayrilarak Venezuela'ya sigindi.

Arjantin Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, iki yili askindir büyükelçiligin diplomatik konutunda kalan eski Bakan Durarte'nin Venezuela'ya gittigi belirtilerek, "Bayan Duarte, su anda Karakas'ta ve neden böyle bir karar aldigini bizimle paylasmadi. Oglunun yanina gittigine dair bir bilgi yok. Durarte'nin kisa vadede Arjantin'e seyahat etmek gibi niyeti de yok." ifadesine yer verildi.

Ekvador hükümeti ise Arjantin'in tutarsiz açiklamalarda bulundugunu vurgulayarak, Arjantin Büyükelçiliginin Duarte'nin ülkeden nasil kaçtigina iliskin güvenlik kameralari görüntülerini q kendileriyle paylasmadigini bildirdi.

Duarte, Twitter hesabindan yaptigi paylasimda Arjantin'e tesekkür ederek, Ekvador eski Devlet Baskani Lenin Moreno ile mevcut Devlet Baskani Guillermo Lasso hükümetine tepki gösterdi.

Ekvador hükümetinin ülkeden güvenli çikisina izin vermedigini hatirlatan Duarte, "Büyükelçilikten ayrilmaya karar verdim çünkü Ekvador hükümeti beni siyasi rehineye dönüstürdü. Risk alarak ayrilmak zorunda kaldim ama bana verilen haktan yararlandim." degerlendirmesinde bulundu.

Arjantin hükümetinin siginma teklifinde bulundugu Duarte, Ekvador hükümetinin ülkeden çikisina izin vermemesi nedeniyle konuttan ayrilamamisti.

- "2012-2016 Rüsvetleri" sorusturmasi

Bassavci Diana Salazar'in yürüttügü "2012-2016 Rüsvetleri" sorusturmasi, 2012-2016 yillarinda Ekvador eski Devlet Baskani Rafael Correa'nin liderligini yaptigi PAIS Ittifakinin seçim kampanyalarinin finansmaninda usulsüzlük iddialariyla baslatilmisti.

Yolsuzluk iddialarinda, ulusal ve uluslararasi sirketlerin yani sira Latin Amerika tarihinin en büyük yolsuzluk skandalinin merkezindeki Brezilyali insaat firmasi Odebrecht'in de adi yer almisti.

Rafael Correa, 2007-2017 yillarinda Ekvador Devlet Baskanligi görevini yürütmüstü.

"2012-2016 Rüsvetleri" sorusturmasi çerçevesinde, Correa hakkinda istenen tutuklama talebi 9 Agustos 2019'da onaylanmisti.