Bakü'de Türkiye-Azerbaycan Tarim Isbirligi Çalistayi yapildiRuslan Rehimov

Bakü'de Türkiye-Azerbaycan Tarim Isbirligi Çalistayi yapildiRuslan Rehimov

BAKÜ (AA) - Azerbaycan'in baskenti Bakü'de Türkiye-Azerbaycan Tarim Isbirligi Çalistayi düzenlendi.

16. Uluslararasi Tarim Fuari (Caspian Agro) kapsaminda Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu (DEIK) tarafindan düzenlenen çalistayin açilisina Azerbaycan Tarim Bakan Yardimcisi Sarvan Caferov, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bagci, DEIK Türkiye-Azerbaycan Isbirligi Konseyi Türkiye Tarafi Baskani Kemal Kologlu ve çok sayida is insani katildi.

Büyükelçi Bagci, etkinlikte yaptigi konusmada, Türkiye'nin tarim ve gida alanindaki nitelikli bilgilerinin Azerbaycan'la paylasmasinin anlamli ve degerli oldugunu söyledi.

Devlet baskanlarinin iki ülke arasindaki ticaret hacmini büyütmek için hedef belirledigini, bu hedefin gerçeklestirilmesi için altyapiya sahip olduklarini belirten Bagci, "Daha çok çaba harcamaliyiz. Ticaretin ve yatirimin önündeki varsa engellerin kaldirilmasi konusunda bürokrasiyi ve benzeri hususlari da hep birlikte gidermek zorundayiz. Bu yöndeki çabalarimizi da sürdürüyoruz ve etkilerini de görüyoruz." dedi.

Bagci, Türkiye ile Azerbaycan arasindaki tercihli ticaret anlasmasinin kapsaminin genisletildigini hatirlatarak bu anlasmanin, gelecekte daha kapsamli hale gelecegini bildirdi.

2. Karabag Savasi sonrasinda isgalden kurtarilan bölgeler için "Karabag Tarim ve Ormancilik Eylem Plani" hazirladiklarini bildiren Bagci, "Bu eylem plani Türkiye'nin kamu tecrübesi, akademik bilgi birikimi, uygulamalari, teknoloji kullanimi gibi tüm tecrübesi kullanilarak hazirlanmistir. Suyun kullanimindan topragin nemine, sulama sistemlerinden fidanciliga, gübre kullanimindan toprak islahina kadar her konuda Türkiye tecrübesini, birikimini, deneyimini aktarma çabasi içerisinde olmustur. Son derece uyumlu bir çalisma içerisindeyiz." ifadelerini kullandi.

DEIK Türkiye-Azerbaycan Is Birligi Konseyi Türkiye Tarafi Baskani Kologlu, devlet baskanlarinin 15 milyar dolar ticaret hacmi hedefine ulasmak için çalismalara devam ettiklerini söyledi.

Kologlu, "Amacimiz iki ülke arasindaki ticaret hacmini yükseltmek. Su andaki 4 milyar rakami potansiyeli yansitmiyor. Karabag'in imarinda Türk özel sektörünün ve Türk devletinin destegi tüm hiziyla devam edecektir." dedi.

Tarim sektörüne daha fazla önem verilmesi gerektigini vurgulayan Kologlu, bu sektörün öneminin salgin ve Rusya-Ukrayna Savasi döneminde daha belirgin hale geldigini ifade etti.

Çalistay, çesitli teknik sunumlarla devam etti.