Almanya Disisleri Bakani Baerbock: "Kuzey Makedonya'nin yeri AB'dir"Cüneyt Karadag

Almanya Disisleri Bakani Baerbock: "Kuzey Makedonya'nin yeri AB'dir"Cüneyt Karadag

BERLIN (AA) - Almanya Disisleri Bakani Annalena Baerbock, Kuzey Makedonya'nin yerinin Avrupa Birligi (AB) oldugunu söyledi.

Baerbock, Kuzey Makedonya'ya düzenleyecegi resmi ziyaret öncesi yaptigi açiklamada, "Kuzey Makedonya'nin yeri tipki diger Bati Balkanli ortaklarimiz gibi Avrupa Birligi'dir. Bu konuda ciddi oldugumuzdan, AB ile katilim müzakerelerinin resmen baslamasindan bu yana artik süphe duyulmamalidir." dedi.

Kuzey Makedonya halkinin katilim sürecine iliskin yüksek umut ve beklentilerinin kendileri için hem bir firsat hem de bir tehlike olduguna isaret eden Baerbock, "Tehlike çünkü son 17 yilda kaydedilen tüm ilerlemeye ve bazen aci veren tavizlere ragmen AB olarak beklentilerini bosa çikarirsak Makedonlari Avrupa için kaybedebiliriz. Firsat çünkü AB genisleme sürecine dahil olan herkes neyin tehlikede oldugunun farkinda. Avrupa ailesinde bir gelecek, istikrarli refah ve barisa sahip bir bölge, kendi kaderini tayin hakki." ifadelerini kullandi.

Kuzey Makedonya'daki tartismalarin, özellikle kimlik, tarih, dil ve kültür meseleleri söz konusu oldugunda, tutku ve ihtirasla yürütüldügünü çok iyi anladigini dile getiren Baerbock, "Bu bizim ülkemizde de farkli degil ve elbette anayasa degisikligi gibi temel meseleler için de geçerli. Ancak deneyimler gösteriyor ki bu gibi durumlarda, siyasi hesaplari bir kenara birakmak, net bir hedefe yönelmek ve bunun için kararlilikla mücadele etmek faydali olacaktir. Kuzey Makedonya Parlamentosunda anayasa degisikligine verilecek genis destek, sadece ülke içinde degil, çok daha ötesinde tüm bölgeye bir sinyal gönderecektir: AB üyeligini kesinlikle istiyoruz ve bunu basarmak için kendi tarafimizdan gereken her seyi yapacagiz." degerlendirmesinde bulundu.