Akdeniz Üniversitesi hayvan saldirisiyla yaralananlarin tedavisinde önemli rol üstleniyorAyse Yildiz- Rahim, yüz, kol nakli gibi basarili ameliyatlarla tip dünyasinda adindan söz ettiren Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde, köpek ve yabani hayvan saldirisi sonucu agir yaralanan kisilerin de tedavisi yapiliyor, kopan parçanin dikilmesi, doku nakledilmesi, hasar gören sinirlerin onarilmasi için uzun saatler süren mikrocerrahi operasyonlari gerçeklestiriliyor - Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan: - "Hast

Akdeniz Üniversitesi hayvan saldirisiyla yaralananlarin tedavisinde önemli rol üstleniyorAyse Yildiz- Rahim, yüz, kol nakli gibi basarili ameliyatlarla tip dünyasinda adindan söz ettiren Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde, köpek ve yabani hayvan saldirisi sonucu agir yaralanan kisilerin de tedavisi yapiliyor, kopan parçanin dikilmesi, doku nakledilmesi, hasar gören sinirlerin onarilmasi için uzun saatler süren mikrocerrahi operasyonlari gerçeklestiriliyor
- Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan:
- "Hast

ANTALYA (AA) - AYSE YILDIZ - Türkiye'de ilk yüz ve çift kol naklinin yani sira dünyada kadavradan ilk rahim nakline imza atilan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, hayvan saldirisi sonucu agir yaralanan kisilerin mikrocerrahi gerektiren ameliyatlarinda da merkez oldu.

Yaptigi operasyonlarin yani sira mikrocerrahi alanindaki basarisiyla adindan söz ettiren hastanede, 22 Aralik 2021'de Gaziantep'te 2 pitbullun saldirisinda agir yaralanan 4 yasindaki Asiye Ates basta olmak üzere çok sayida kisi tedavi gördü.

Iki yil önce tedavisine baslanan ve su ana kadar çok sayida operasyon geçiren Asiye Ates'in, planlanan tedavi kapsaminda ameliyatlarina devam ediliyor.

Manavgat'taki hayvanat bahçesinde aslanin saldirisi sonucu basindan agir yaralanan 4 yasindaki çocugun da tedavisi hastanede yapildi. Pençe darbesiyle zarar gören saçli derisinden ameliyat edilen çocugun kontrolleri sürüyor.

Merkezde köpek, kedinin yani sira ayi ve domuz saldirisinda yaralananlarin da operasyonlari gerçeklestiriliyor.

Hastane ekibi, kopan parçanin dikilmesi, doku nakledilmesi, hasar gören sinirlerin onarilmasi için uzun saatler süren mikrocerrahi operasyonlarini basariyla hayata geçiriyor. Bazi vakalarin tedavisi uzun yillar sürüyor.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, AA muhabirine yaptigi açiklamada, köpek ve yabani hayvan saldirisi sonucu hastaneye ilk vaka geldiginde hastanin ihtiyacina göre tedavi baslatildigini söyledi.

Vakanin neresinden yaralandiginin önemli oldugunu anlatan Özkan, "Diz, diz alti, el, kol, bas boyun bölgesinden yaralanabiliyor. Özellikle boyunda sah damarinin geçtigi noktalardan yaralanmissa sikinti oluyor, aciliyet teskil edebiliyor. Vakaya göre ortopedi ya da mikrocerrahi müdahale ediyor. Doku koptugunda mikrocerrahiyle yerine dikiliyor. Yaranin yerine, genisligine ve derinligine göre tedavisi degisiyor." diye konustu.

Bazen çocuklarin, köpegin küçük isiriklarini ailesinden gizledigi için kuduzdan öldügünü dile getiren Özkan, bu konuda mutlaka dikkatli olunmasi uyarisinda bulundu.

Yaralanmadan sonra hemen hastaneye basvurup kuduz asisi yaptirilmasini öneren Özkan, sunlari kaydetti:

"Travmaya göre tetanos asisi da gerekebilir. Büyük doku zarar gördüyse plastik cerrahlar olarak biz devreye giriyoruz. Baska hastaneler, büyük vakalari bize gönderiyor. Ayda bir, iki vaka yapiyoruz. Yillik ortalama 20 agir vakanin tedavisini sagliyoruz. Hastanin mikrocerrahi ihtiyaci oldugunda biz devreye giriyoruz. Sahipsiz köpek saldirilarinin tedavisinde referans merkez olduk. Ciddi vakalarda yardim istendiginde baska hastanelere de destek oluyoruz. Kopan parça büyük ve nakledilebilecek gibiyse kopan dokunun yerine konmasi için çaba sarf ediyoruz. Çogu zaman kopan parçada büyük damarlar olmuyor. Büyük damar olmazsa isimiz daha zor oluyor."

Pitbull saldirisinda agir yaralanan Asiye'nin tedavi sürecine deginen Özkan, küçük kizin hastaneye geldiginde kafasinin, saçli derisinin ve yüz sinirlerinin parçalandigini, kafa kemiginin ortada oldugunu ifade etti.

Önce kafa kemigine müdahale ettiklerini belirten Özkan, "Basamak basamak tedavilerini yapmaya gayret gösteriyoruz. Yüz sinirini diktik, yüz siniri hemen geri gelmiyor, onun takibini yapiyoruz. Saçli derisi ve yüz sinirleri için bir seyler yapiyoruz. Ufak tefek revizyonlari var. Durumu gayet iyi. Basta müdahale etmeseydik kafa kemigini kaybedebilirdi." dedi.

- Kopan dokuyu dogru tasimak gerekiyor

Üniversitesinin basarili nakillerle öne çiktigina dikkati çeken Özkan, söyle konustu:

"Mikrocerrahi Türkiye'de çok az yerde yapiliyor. Özellikle kompozit doku nakli degimiz yüz, kol, rahim nakli yapan tecrübeli bir ekibiz. Bunu basarabildiginizde mikrocerrahide tecrübeli oluyorsunuz. Avrupa'da bir merkez olduk; Rusya'dan, Ukrayna'dan, Arap ülkelerinden Balkanlar'dan mikrocerrahi için çok ciddi basvuru var. Ömer Özkan hocamizin liderliginde mikrocerrahiyi hakikaten çok rafine (hassas) sekilde yaptigimizi düsünüyoruz."

Hayvan saldirisi sonucu kopan dokularin dayanma süresinin az olduguna deginen Özkan, "Kopan koluysa 5-6 saat, parmaksa 24 saattir. Tabii ki uygun kosullarda saklanirsa. Kopan dokunun buzun oldugu ama buzla direkt temas etmeyecek sekilde torbada saklanarak hastaneye ulastirilmasi lazim." dedi.