Adiyaman'da krom maden ocagi depremde 1191'den 1179 rakima düstüIlyas Gün- Tut ilçesinin Çanakçi köyündeki maden ocaginin Isletme Müdürü Fatih Özdemir: - "Harita mühendisimizin kullandigi cihazimiz var, direkt 4 uydudan ölçümler aliyor, aldigimiz ilk veride baktik ki 12 metrelik bir kot farki vardi"

Adiyaman'da krom maden ocagi depremde 1191'den 1179 rakima düstüIlyas Gün- Tut ilçesinin Çanakçi köyündeki maden ocaginin Isletme Müdürü Fatih Özdemir:
- "Harita mühendisimizin kullandigi cihazimiz var, direkt 4 uydudan ölçümler aliyor, aldigimiz ilk veride baktik ki 12 metrelik bir kot farki vardi"

ADIYAMAN (AA) - Adiyaman'in Tut ilçesine bagli Çanakçi köyü sinirlarinda yer alan krom maden ocagi, Kahramanmaras merkezli depremlerde yaklasik 12 metre kot kaybederek 1191'den 1179 rakima düstü.

"Asrin felaketi" olarak nitelendirilen 6 Subat'taki depremlerde Çanakçi'daki krom maden ocaginda 4 galeriden 3'ünde göçük meydana geldi.

Deprem ve göçüklerin etkisiyle 1191 rakimda bulunan krom maden ocagi 1179 rakima geriledi.

Maden ocaginin Isletme Müdürü Fatih Özdemir, AA muhabirine, depremlerde maden ocaginda göçmeler meydana gelmesine ragmen 70 madencinin Adiyaman'daki yikilan binalarin enkazindan insanlari çikartmak için 2 hafta süre görev aldigini söyledi.

Depremden 2 hafta sonra madenin durumunu görmek için santiyeye geldiklerini anlatan Özdemir, "Nereler yikilmis? Nereler göçmüs? Ölçümlerini aliyorduk. Harita mühendisimizin kullandigi cihazimiz var, direkt 4 uydudan ölçümler aliyor, aldigimiz ilk veride baktik ki 12 metrelik bir kot farki vardi. Ara ara kot farkinin güncellemesini aliyoruz. Ilk gördügümüz 12 metrelik bir kot farki vardi." dedi.

Özdemir, maden ocaginin güneybati yönünde de 2,5 metrelik bir kayma tespit ettiklerini aktardi.

Daha sonra galerilerin durum tespiti için harita mühendislerinin ölçümler yaptigini anlatan Özdemir, "Sadece girislerimiz ayaktaydi. Galerilerimizin yikildigini, su bastigini, içerinin çamur doldugunu gördük." diye konustu.

Özdemir, maden ocagindaki 4 galeriden sadece birinde üretime baslayabildiklerine isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Zaten Adiyaman'da üretime yeni baslamistik. 29 Aralik 2022'de üretime basladigimiz 2 nolu bir ocagimiz vardi. Orada yeni bir rezerv tespit etmistik ve 1000 ton civarinda üretim yaptik. 6 Subat sabahi yikildi. Orada 2 yillik bir hazirlik sonucunda daha yeni madene ulasmistik. Burasi da ayni sekilde, 2022 yilinin agustos ayinda üretime basladik. 7-8 aylik bir emek bir sabah hepsi depremin etkisiyle yikildi. Depremden 2,5 ay sonra sadece bir ocakta üretime basladik. Diger ocaklarda, herhangi bir can kaybi falan vermemek, is sagligi ve güvenligi tedbirleri açisindan tehlikeli gördügümüzden çalismayi tamamen durdurduk. Yeni rezerv tespit ettigimiz 2 nolu galeriden krom çikartmak için yeni bir proje yapacagiz. Oradaki cevheri farkli bir projeyle ile çikartmayi planliyoruz."

Özdemir, Adiyaman'da ürettikleri krom madenini Çin'e ihraç ettiklerini sözlerine ekledi.