AV-TEST, 3 ayri Kaspersky ürününün fidye yazilimlarina karsi yüzde 100 etkili oldugunu dogruladiAbdulselam Durdak-

AV-TEST, 3 ayri Kaspersky ürününün fidye yazilimlarina karsi yüzde 100 etkili oldugunu dogruladiAbdulselam Durdak-

ISTANBUL (AA) - Kaspersky Endpoint Security for Business, Kaspersky Small Office Security ve Kaspersky Internet Security, AV-TEST tarafindan yapilan "Gelismis Tehdit Koruma Testi" degerlendirmelerinde fidye yazilimi saldirilarina karsi yüzde 100 etkinligini kanitladi.

Kaspersky açiklamasina göre, dünyanin dört bir yanindaki fidye yazilimi gruplarinin yöntem ve tekniklerini gelistirmesine bagli olarak 2022 yilinin 10 ayinda hedefli fidye yazilimlari tarafindan saldiriya ugrayan kullanicilarin orani, 2021'in ayni dönemine kiyasla neredeyse iki katina çikti. Kurumlara yönelik saldirilar; kalici bilgi kaybi, is süreçlerinin kesintiye ugramasi, yedeklere dönüs sirasinda yasanan zaman kaybi, itibara verilen zarar ve hepsinden önemlisi büyük mali kayiplar gibi sonuçlara yol açabiliyor. IBM'in veri ihlali raporuna göre, 2022 yilinda fidye yazilimi saldirilarinin kurumlara ortalama maliyeti 4,54 milyon dolara ulasti.

AV-TEST, Ekim 2022'de Windows 11 isletim sistemiyle çalisan bilgisayarlari hedef alan fidye yazilimi yükü içeren 10 ayri zincirleme saldiri senaryosu esliginde 17 tedarikçinin 25 ürününü inceledi. Saldiri kurgusunda Emotet fidye yazilimi ailesinin teknikleri kullanildi. Test mühendisleri, saldirilarin her bir asamasini MITRE ATT&CK asamalariyla iliskilendirdi ve test edilen güvenlik çözümlerinin her birinin saldiriyi hangi asamada tespit edebildigini, engelleyebildigini ve kullanici dosyalarindaki degisiklikleri geri alabildigini arastirdi.

- 30 puan üzerinden en yüksek kalitede koruma

Testlerde yer alan 3 Kaspersky ürünü, toplam 30 puan üzerinden maksimum koruma puanlarina imza atti. Teste katilan Kaspersky Endpoint Security for Business ve Kaspersky Small Office Security kurumsal güvenlik çözümleri ve Kaspersky Internet Security tüketici güvenlik ürünü, kullanici dosyalarini 10 zincirden olusan saldirilarin tamamindan korumayi basardi ve "Advanced Approved Endpoint Protection" ve "Advanced Certified" sertifikalarini almaya hak kazandi.

Kaspersky ürünleri, 2021'in haziran-agustos ve kasim aylarinin yani sira 2022'nin subat, nisan ve agustos aylarinda yapilan çesitli testlerde de basarisini kanitlayarak fidye yazilimlari dahil olmak üzere karmasik tehditlere karsi en yüksek kalitede koruma sagladigini ortaya koymustu.

Açiklamada görüslerine yer verilen AV-TEST Bas Teknoloji Sorumlusu (CTO) Maik Morgenstern, "Gelismis tehdit korumasina odaklanan testlerimiz, tehdit aktörleri tarafindan kullanilan en son teknikleri kullanarak EPP çözümlerinin tam ölçekli fidye yazilimi saldirilarina karsi gerçek yetenegini degerlendirmek için tasarlandi. Birçok EPP ürününün testlerde basarili bir performans ortaya koymasi son derece zor. Bu nedenle Kaspersky'nin sundugu yüzde 100 koruma oranlari olaganüstü bir basariyi simgeliyor." ifadelerini kullandi.

Kaspersky Tehdit Arastirmalari Baskani Alexander Liskin de sunlari kaydetti:

"Fidye yazilimi gruplarinin kurbani olan isletmelerin ve tüketicilerin sayisi, bu yöndeki faaliyetlerin her geçen gün gelismesine bagli olarak sürekli artiyor. Fidye yazilim saldirilarinin ciddi sonuçlarini önlemek için sirketlerin ve tüketicilerin siber güvenligin temel kurallarini iyi anlamalari ve profesyonel siber güvenlik yazilimlari kullanmalari gerekiyor. Siber güvenlik saglayicilari, fidye yazilimlarina karsi müsterilerine maksimum düzeyde koruma saglamak için ürünlerini sürekli olarak gelistiriyor ve bagimsiz degerlendirmelere tabi tutuyor. AV-TEST’in yaptigi arastirmalar ve verdigi sertifikalar, yazilim ve hizmetlerimizin etkinligini kanitlamanin yani sira mevcut tehdit ortaminin nabzini tutmak adina bizim için büyük bir firsat. Kaspersky teknolojilerini yeni zorluklara uygun sekilde gelistirmek için düzenli olarak bu ve benzer titiz ürün degerlendirme programlarina katiliyoruz."