Ürdün'den fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa baskinina kinamaLaith Al-jnaidi,Halime Afra Aksoy

Ürdün'den fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa baskinina kinamaLaith Al-jnaidi,Halime Afra Aksoy

AMMAN (AA) - Ürdün, fanatik Yahudi yerlesimcilerin Israilli bakan ve bazi milletvekillerinin katilimiyla Mescid-i Aksa’ya baskin düzenlemesine tepki gösterdi.

Ürdün Disisleri Bakanligi Sözcüsü Sinan El-Mecali, yaptigi yazili açiklamada, Israil polisinin korumasi altinda Dogu Kudüs’ün Eski Sehir bölgesinde yer alan Aksa'ya yönelik baskinlarin "kabul edilemez, provokatif uygulamalar" oldugunu belirtti.

Yerlesimcilerin 1967'de Israil'in Dogu Kudüs'ü isgal etmesi dolayisiyla gerçeklestirdigi "bayrak yürüyüsü" eylemlerini provokatif ve gerginligi tirmandirici seklinde nitelendiren Mecali, Israil'in yerlesimcilere "bayrak yürüyüsü" eylemlerine izin vermesinin durumu daha da kötülestirecegi uyarisinda bulundu.

Mecali, "Israil'in Kudüs ile kutsallari üzerinde hiçbir egemenligi olmadigini; Dogu Kudüs'ün isgal altindaki Filistin topragi oldugunu" vurguladi.

Bu baskinlarin, Kudüs'ün tarihi ve yasal statükosu ile uluslararasi hukuku ihlal ettigine dikkati çeken Mecali, Mescid-i Aksa'nin tamaminin Müslümanlar için bir ibadet mekani oldugunu belirtti.

Mecali açiklamasinda, Israil'e Mescid-i Aksa'ya yönelik tüm uygulama ve ihlalleri durdurmasi; kutsalligina saygi göstermesi çagrisinda bulundu.

Israil güçlerinin korumasi altindaki 900'den fazla fanatik Yahudi, gün içinde isgal altindaki Dogu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya baskin düzenledi.

Baskinda Israil'in Necef ve Celile bölgelerinden sorumlu Bakan Yitzhak Wasserlauf, Likud Partisinden milletvekilleri Ariel Kellner, Amit Halevi, Dan Illouz'un yani sira eski milletvekili Shuli Mualem, eski Likud Partisi Milletvekili asirilikçi haham Yehuda Glick de yer aldi.

Aksa'ya yönelik bugünkü baskinlar, 1967'de Israil'in Dogu Kudüs'ü isgal etmesi dolayisiyla her yil provokatif sekilde düzenlenen "bayrak yürüyüsü" çerçevesinde gerçeklestiriliyor.

Yahudi yerlesimcilerin "bayrak yürüyüsü" dolayisiyla yaptigi çagrilar nedeniyle ilerleyen saatlerde baskinlarin artmasindan endise ediliyor.

Filistinli gruplar, geçen yillarda Yahudi yerlesimcilerin taskinliklari ve saldirilari nedeniyle Filistinlilerle aralarinda gerginlikler yasanmasi sebebiyle "bayrak yürüyüsü"nün iptal edilmesini istiyor.

Israil Basbakani Binyamin Netanyahu, 15 Mayis'ta Israil Meclisinde Likud Partisi üyelerine yaptigi açiklamada, "Bayrak yürüyüsü planlandigi gibi her zamanki rotasinda devam edecek." demisti.

Asiri sagci fanatik Yahudi yerlesimciler, 1967'de Israil'in Dogu Kudüs'ü isgal etmesi dolayisiyla her yil mayis ayinda provokatif "bayrak yürüyüsü" düzenliyor.

Israil'in Kanal 13 televizyonuna göre, bu seneki yürüyüse asiri sagci Ulusal Güvenlik Bakani Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakani Bezalel Smotrich'in de dahil oldugu dört Israilli bakanin katilmasi planlaniyor.

Geçen yilki provokatif yürüyüs sirasinda Yahudi yerlesimciler "Araplara ölüm" sloganlari atmis, Filistinlilere sözlü ve fiziksel saldirida bulunmus, Israil polisi de bölgedeki Filistinlilere güç kullanarak müdahale etmis ve onlarca kisiyi yaralamisti.