ABD'nin Minnesota eyaletindeki nükleer santralde olusan sizintiya yakin takipYavuz Aydin

ABD'nin Minnesota eyaletindeki nükleer santralde olusan sizintiya yakin takipYavuz Aydin

ST. PAUL (AA) - ABD'nin Minnesota Eyaleti Kirlilik Denetleme Ajansi (MPCA), trityum sizintisinin meydana geldigi Xcel Energy Monticello Nükleer Santrali'ndeki temizlik çalismalarini denetliyor.

MPCA Sözcüsü Micheal Rafferty, Xcel Energy Monticello sirketinin nükleer santralindeki 400 bin galonluk (yaklasik 1 milyon 514 bin litre) radyoaktif su sizintisiyla ilgili temizlik çalismalarini yakindan takip ettiklerini açikladi.

Sizintinin kamuya duyurulmasi konusunda yasanan gecikmeye de deginen Rafferty, "Bir izleme kuyusunda trityum bulundugunu biliyorduk ancak Xcel henüz sizintinin kaynagini ve yerini bize de bildirmemisti." dedi.

Rafferty, Xcel'in tesiste müdahale ederek radyoaktif suyun yayilmasini engelledigini ve bu nedenle halk için acil saglik riski olusturmadigini vurgulayarak, "Artik sizintinin nerede olduguna, ne kadarinin yer alti suyuna karistigina ve kirlenmis yer alti suyunun ne kadar yayildigina dair tüm bilgileri edindigimiz için bu bilgileri halkla paylasiyoruz." ifadelerini kullandi.

Merkezi Minneapolis'te bulunan Xcel Energy tesisinin yetkilileri ise "Xcel Energy, tesis sahasinda sizintiyi kontrol altina almak için hizli bir sekilde harekete geçti, sizinti halk ve çevre için risk olusturmuyor." açiklamasini yapti.

Xcel Energy yetkilileri, sizintiyi ilgili eyalet ve federal kuruluslara Kasim 2022'de rapor ettiklerini ancak sizintinin düne kadar kamuoyuyla paylasilmadigini dogruladi.

Suya karisan trityumun yaklasik yüzde 25'inin temizlendigini ve temizlik çalismalarinin sürdügünü belirten yetkililer, sizintinin halk sagligi ve güvenligi konusunda acil tehdit olusturmadigi gerekçesiyle kamuoyuna hemen bilgi verilmedigi savunmasini yapti.

Sirket yetkililerinden Chris Clark, temizlik çalismalarina iliskin açiklamasinda, "Yakinimizdaki yer alti suyu kaynaklarini düzenli olarak izliyoruz. Potansiyel olarak etkilenen tüm suyu toplamaya ve aritmaya devam ediyoruz." diye konustu.

Xcel Energy, 2009'da da Monticello'daki santralinde trityum sizintisi rapor etmisti.