ABD, Papua Yeni Gine ile savunma isbirligi anlasmasi imzalayacakFaruk Hanedar

ABD, Papua Yeni Gine ile savunma isbirligi anlasmasi imzalayacakFaruk Hanedar

ANKARA (AA) - ABD, Pasifik'teki askeri varligini artirmak için Papua Yeni Gine ile savunma isbirligi anlasmasi yapacak.

CNN'in haberine göre, ABD Disisleri Bakanliginca yapilan açiklamada, Disisleri Bakani Antony Blinken, ABD-Pasifik Zirvesi kapsaminda Papua Yeni Gine'nin baskenti Port Moresby'ye yapacagi ziyarette savunma isbirligi anlasmasi imzalayacak.

Söz konusu anlasmayla ABD, Papua Yeni Gine'deki askeri tesislere erisiminin genisletilmesini ve Güney Pasifik'teki güvenlik baglarinin güçlendirilmesini amaçliyor.

Papua Yeni Gine hükümetince yapilan açiklamada, söz konusu anlasmanin, küresel güvenlik endiselerinin arttigi bir dönemde ulusal savunma altyapisini ve kapasitesini gelistirmek için bir firsat olarak degerlendirildigi belirtildi.

Papua Yeni Gine'nin herhangi bir düsmani olmamasina ragmen yine de her türlü tehdide karsi hazirlikli olmasi gerektigi kaydedilen açiklamada, "Bu anlasma, jeopolitikle degil daha ziyade ülkenin savunma yeteneklerini gelistirme ihtiyaciyla alakali. Çünkü gelecekte sinir anlasmazliklari kaçinilmaz." ifadesine yer verildi.

Papua Yeni Gine Üniversitesi Lowy Enstitüsü Pasifik Arastirmacisi Maholopa Laveil de Papua Yeni Gine'nin ABD ile savunma anlasmasi imzalamasinin Pasifik'in geri kalani için önemli mesajlar içerdigini söyleyerek "Çin'in bölgedeki etkisini sinirlama girisimlerinde ABD'nin yaninda yer alan ülkelerin büyük kazanimlar elde edecegini" öne sürdü.

Laveil, Çin tehdidine karsi bu ülkelerin kalkinmak için ABD'den daha fazla yardim talep edebilecegini belirtti.

- Biden'in ziyareti iptal edilmisti

ABD Baskani Joe Biden, bu yil Solomon Adalari ve Tonga'da büyükelçilikler açarken, Eylül 2022'de Washington'da ilk defa "ABD-Pasifik Ada Ülkeleri Zirvesi" düzenlenmisti. Zirvenin ardindan 11 maddelik "ABD-Pasifik Ortakligi Bildirgesi" imzalanmisti.

Biden'in bu yil Papua Yeni Gine ve Avustralya'ya yapmasi beklenen ziyaretleri ise ABD'de devam eden "borç tavani müzakereleri" sebebiyle iptal edilmisti.

Görevdeki bir ABD baskaninin Papua Yeni Gine'ye yapacagi ilk ziyaretin iptali, "Washington'un Çin tehdidine karsi bölge ülkeleriyle iliskilerini artirma çabalarina darbe vuracagina" iliskin yorumlar yapilmasina sebep olmustu.

Papua Yeni Gine'deki zirveye Biden'i temsilen Blinken katilirken, Sydney'deki Quad toplantisi ise iptal edilmisti.