ABD Kongresinde teknoloji liderlerinin katilimiyla ilk yapay zeka forumu düzenlendiIslam Dogru

ABD Kongresinde teknoloji liderlerinin katilimiyla ilk yapay zeka forumu düzenlendiIslam Dogru

NEW YORK (AA) - ABD’de, aralarinda Tesla, Meta, Google, OpenAI ve Microsoft gibi dev sirketlerin üst düzey yöneticilerinin de bulundugu teknoloji liderleri, yapay zeka alaninda düzenleme arayisi için Kongrede bir araya geldi.

New York’un Demokrat Senatörü Chuck Schumer’in öncülügünde Kongrede düzenlenen ilk yapay zeka forumuna, 22 teknoloji sirketi yöneticisi, her iki partiden senatörler, sendika ve sivil toplum temsilcileri katildi.

Toplantiya girerken Tesla ve SpaceX sirketlerinin üst yöneticisi Elon Musk, gazetecilere verdigi demeçte, “sirketlerin güvenli ve halkin genel çikarina uygun eylemlerde bulunmasini saglamak için bir düzenleyiciye ihtiyaç duyuldugunu" belirterek, "Bizim için bir hakeme sahip olmak önemli." ifadesini kullandi.

Toplantinin açilis konusmasini yapan Senatonun çogunluk lideri Schumer, "Bugün çok büyük, karmasik ve hayati bir girisime basliyoruz. Amaç, Kongrenin kabul edebilecegi iki partili yapay zeka politikasi için bir temel olusturmak.” dedi.

Shcumer, Kongrenin yapay zeka düzenlemesinde rol oynamasi gerektigini vurgulayarak, “Çünkü Kongre olmadan ne yapay zekanin faydalarini en üst düzeye çikarabiliriz, ne de risklerini en aza indirebiliriz." diye konustu.

Daha sonra kapali kapilar ardinda Schumer’in moderatörlügünde devam eden forumda, 2 bölüm seklinde toplam 6 saat boyunca toplam varlik degeri 6,5 trilyonu bulan teknoloji sirketlerinin üst düzey yöneticileri, senatörler ve diger katilimcilar arasinda yapay zeka tartisildi.

- "Bunun kamuya açik olmamasi hayal kirikligina ugratti"

Missouri’nin Cumhuriyetçi Senatörü Josh Hawley, toplanti öncesinde yapay zeka forumunun kapali sekilde yapilmasini elestirerek, "Bu, teknoloji tekelcilerinin en büyük bulusmasi ve bunun kamuya açik, gerçek bir toplanti seklinde olmamasi beni hayal kirikligina ugratti." degerlendirmesinde bulundu.

Hawley, Kongrenin anlamli bir teknoloji mevzuati geçirememesinden de yakinarak, "Dünyanin en büyük tekelcilerini neden gelip Kongreye daha fazla para kazanmalarina nasil yardimci olabilecegine dair ipuçlari vermeye davet ettigimizi bilmiyorum." dedi.

- Forum, Senato ofis binasinin Kennedy Toplanti Salonu'nda yapildi

Kongredeki ilk yapay zeka forumunun, Titanik'in batmasi, Pearl Harbor'in bombalanmasi ve Watergate skandalina iliskin durusmalarin yapildigi Senato ofis binasinin Kennedy Toplanti Salonu'nda düzenlenmesi de ayrica ilgi çekti.

ABD’de Kongre üyeleri, OpenAI'ya ait ChatGPT sohbet robotunun piyasaya sürülmesinden bu yana yatirimlarda ve tüketici popülaritesinde patlama yasayan yeni teknolojinin düzenlenmesi ve olasi tehlikeleri nasil azaltabilecekleri konusunda oturumlar düzenleyerek çalismalar yapiyor.

Toplumda, isçi sendikasi liderleri ve sivil toplum gruplari da teknoloji endüstrisinin, çalisanlarin istihdam güvenligini tehdit edebilecek ve egitimi altüst edebilecek yeni ürünleri piyasaya sürme konusundaki aceleciliginden endise ediyor.