AB göçü önleyebilmek için Hirvatistan'in düzensiz göçmenlere uyguladigi siddeti görmezden geliyorÖmer Faruk Madanoglu- Kocaeli Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararasi Iliskiler Bölümü Baskani Prof. Dr. Irfan Kaya Ülger:- "Hirvat hükümeti, düzensiz göçmenlerin Avrupa'ya geçmemesi için duvar görevi görüyor. Avrupa her asamada (düzensiz göçmenlerin geçislerini engellemek için) Hirvatlara destek sagliyor, uyguladigi siddeti görmezden geliyor"- Uluslararasi Saraybosna Üniversitesi Ögre

AB göçü önleyebilmek için Hirvatistan'in düzensiz göçmenlere uyguladigi siddeti görmezden geliyorÖmer Faruk Madanoglu- Kocaeli Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararasi Iliskiler Bölümü Baskani Prof. Dr. Irfan Kaya Ülger:- "Hirvat hükümeti, düzensiz göçmenlerin Avrupa'ya geçmemesi için duvar görevi görüyor. Avrupa her asamada (düzensiz göçmenlerin geçislerini engellemek için) Hirvatlara destek sagliyor, uyguladigi siddeti görmezden geliyor"- Uluslararasi Saraybosna Üniversitesi Ögre

ISTANBUL (AA) - ÖMER FARUK MADANOGLU - Uzmanlar, Avrupa ülkelerine ulasmak için transit bölge olarak kullanilan Hirvatistan'in düzensiz göçmenlere uyguladigi siddeti Avrupa Birligi'nin (AB) bildigini ancak sinirlarini korumak için buna kayitsiz kaldigini belirtiyor.

Kocaeli Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararasi Iliskiler Bölümü Baskani Prof. Dr. Irfan Kaya Ülger ve Uluslararasi Saraybosna Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Jahja Muhasilovic, AA muhabirine, AB ülkelerine geçis yapmak isteyen düzensiz göçmenlerin Hirvatistan'da maruz kaldigi siddeti ve uluslararasi hukuka aykiri uygulamalari degerlendirdi.

Prof. Dr. Ülger, son yillarda Avrupa'ya geçislerde transit bölge olarak görülen Balkanlar'a düzensiz göçün arttigini kaydederek, AB'nin bölgedeki devletleri birlige dahil etmeye baslamasinin da bu göç yogunlugunda payi oldugunu söyledi.

Hirvatistan'in 2005'te AB ile üyelik görüsmelerine basladigini, 2013'te de birlige katildigini animsatan Ülger, "Hirvatistan, Schengen bölgesine dahil edilmek için 2013'ten bu yana Avrupa'ya geçmek isteyen düzensiz göçmenlere sert politikalar uyguluyor. Bunun sonucu olarak da AB, Hirvatistan'i 2023'te Schengen'e dahil etti." dedi.

Ülger, AB'nin Hirvatistan'a Schengen bölgesine dahil ettikten sonra düzensiz göçle ilgili daha fazla baski yaptigina isaret ederek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Hirvat hükümeti, düzensiz göçmenlerin Avrupa'ya geçmemesi için duvar görevi görüyor. Avrupa her asamada (düzensiz göçmenlerin geçislerini engellemek için) Hirvatlara destek sagliyor, uyguladigi siddeti görmezden geliyor. Hirvat polisinin siginmacilara asiri güç kullaniminin, iskence ve kabul edilemez muamelelerde bulunmasinin arkasindaki sebep bu. Hirvatistan Schengen bölgesine hak ederek katildigini kanitlamak için siginmacilara eziyet ediyor."

Hirvatistan polisinin, ülkedeki düzensiz göçmenlerin yakalanmasi için yaptigi yazisma ve siddet görüntülerinin ortaya çikmasiyla konunun bir kez daha gündeme geldigini hatirlatan Ülger, AB'nin bu ülkeye yaptigi siddeti önleme çagrilarinin sadece teoride kaldigini, pratikte ise yaptirim uygulanmadigini ifade etti.

- "AB göçü durdurmak için yapilan siddeti görmezden geliyor"

Ülger, Avrupa'ya düzensiz göçün uzun yillardir devam ettigini ancak bu durumun Suriye iç savasiyla daha da arttigini hatirlatarak, "Avrupa'ya göç genellikle Cebelitarik, Italya, Yunanistan ve Türkiye üzerinden oluyor. En yogun kullanilan Türkiye güzergahi sadece Suriye'den ve Arap devletlerinden gelen siginmacilarin degil Afganistan, Güneydogu Asya ülkelerinden gelenlerin de Balkanlar üzerinden Avrupa'ya geçis noktasi." seklinde konustu.

AB'nin düzensiz göçmenleri, hem kara hem de denizde ölüme terk ederek kendi degerleriyle çelistigini vurgulayan Ülger, "Avrupa, egitimli mülteci kabul etmek istiyor, digerlerini sinirdan geri çeviriyor. Bir sekilde ülkeye kaçak girmek isteyen kisilere karsi atesli silah kullaniyor, botlarini batiriyor. Avrupa mültecileri engellemek için örtülü biçimde yapilanlari mesru kabul ediyor. Bu Avrupa'nin taraf oldugu insan haklari metinleri ve anlasmalariyla çelisiyor." degerlendirmesi yapti.

Ülger, Avrupa'nin uyguladigi sert yaptirimlar neticesinde düzensiz göçmenlerin insan kaçakçilarinin eline düstügünü dile getirerek, "Bazi Avrupa ülkelerinde insan kaçakçilari ile resmi görevliler isbirligi yaparak kaçak yollardan AB'ye siginmaci girisini sagliyor. Hollywood bile bu konuda film yapti ama gerçekte siginmacilar filmlerin çok ötesinde kötü muamele görüyor." görüsünü paylasti.

- "Hirvat polisi düzensiz göçmenlere insanlik disi muamele uyguluyor"

Doç. Dr. Jahja Muhasilovic de Avrupa'ya göçlerin baslica sebeplerinin, iklim degisikligi ve Orta Dogu'daki savaslar oldugunu belirterek, "Sirbistan ile Iran arasinda yapilan anlasmayla iki ülke arasinda direkt uçuslarin baslamasi da Balkanlar'daki düzensiz göçmen yogunlugunu artirdi. Tahran'dan uçaga binen biri artik direkt Avrupa'nin göbegine gelebiliyor." ifadesini kullandi.

Muhasilovic, düzensiz göçmenlerin sadece küçük bir kisminin Yunanistan'da kaldigini genellikle Balkan ülkelerini Avrupa'ya geçis için kullandiklarini kaydederek, Balkan ülkelerinin sartlarinin siginma arayanlar için iyi olmadigini anlatti.

Düzensiz göçmenlerin, Avrupa'ya geçmek için genellikle Bosna Hersek ve Hirvatistan sinirini kullandigina dikkati çeken Muhasilovic, "Düzensiz göçmenler Avrupa'ya geçmek için sürekli sinirlari zorluyor, yakalananlar siddet görerek kamplara gönderiliyor ama bu insanlar asla pes etmiyor. Siginmacilar en az altinci, yedinci denemelerinde Avrupa'ya geçmeyi basariyor." seklinde konustu.

Muhasilovic, Hirvatistan polisinin Avrupa sinirinda yakaladigi düzensiz göçmenlere insanlik disi muameleler uyguladiginin altini çizerek, "Hirvat polisi, düzensiz göçmenleri vücutlari mosmor olana kadar dövmekle kalmiyor ayni zamanda pasaportlarini ve degerli esyalarini da aliyor." diye konustu.

Hirvatistan'in düzensiz göçmenlere uyguladigi siddetin sebeplerinden birinin de Müslüman karsitligi ve yabanci düsmanligi oldugunu dile getiren Muhasilovic, sözlerini söyle tamamladi:

"Hirvatistan'da su an fasist bir parti iktidarda. Hirvatistan'in tarih boyunca Islam'a karsi nefreti vardi. Hükümet bu insanlarin çogunun Arap ve Müslüman olusunu siddeti mesrulastirmak için kullaniyor. Hirvatistan'da asiri sagci gruplar, düzensiz göçmenlerin Avrupa'nin demografisini bozacagini ve kitayi Müslümanlastiracagini düsünüyor, düzensiz göçmenleri insan olarak degil isgalci olarak görüyor."