Basit görünen kanamalar ciddi bir hastaligin habercisi olabilirGökhan Yildiz- Bayindir Sögütözü Hastanesi Hematoloji ve Kemik Iligi Nakli Ünitesi Bölüm Baskani Prof. Dr. Ali Ugur Ural:- "Kanamanin tipi, hangi yörede oldugu, ne kadar süredir devam ettigi ve hastanin kullandigi ilaçlarin bilinmesi önem arz ediyor"

Basit görünen kanamalar ciddi bir hastaligin habercisi olabilirGökhan Yildiz- Bayindir Sögütözü Hastanesi Hematoloji ve Kemik Iligi Nakli Ünitesi Bölüm Baskani Prof. Dr. Ali Ugur Ural:- "Kanamanin tipi, hangi yörede oldugu, ne kadar süredir devam ettigi ve hastanin kullandigi ilaçlarin bilinmesi önem arz ediyor"

ISTANBUL (AA) - Bayindir Sögütözü Hastanesi Hematoloji ve Kemik Iligi Nakli Ünitesi Bölüm Baskani Prof. Dr. Ali Ugur Ural, hayati tehdit eden hemofili basta olmak üzere, kanama bozukluklarinin yol açabilecegi hasarlardan, dogru zamanda yapilacak tetkik ve müdahaleler ile korunmanin mümkün oldugunu belirtti.

Türkiye Is Bankasi grup sirketlerinden Bayindir Saglik Grubu'ndan yapilan açiklamaya göre, vücudun birçok farkli bölgesinde darbe ya da travma olmaksizin ortaya çikan kanama bozukluklari, ciddi bir kan hastaligini isaret edebiliyor. Söz konusu kanama bozukluklari cilt veya mukozalarda toplu igne basi büyüklügündeki kanamalar, morarmalar, dis eti kanamalari, burun kanamalari, idrarda ya da büyük abdestte kan gelmesi, cerrahi bir islem sonrasi kanama, eklem içi kanamalar, kas içi kanamalar, karin içi kanamalar veya kafa içi kanamalar seklinde belirti verebiliyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Prof. Dr. Ali Ugur Ural, hayati tehdit eden hemofili basta olmak üzere, kanama bozukluklarinin yol açabilecegi hasarlardan, dogru zamanda yapilacak tetkik ve müdahaleler ile korunmanin mümkün oldugunu belirtti.

Kanamanin sebebi tespit edilirken anamnezin (hastanin öyküsü) büyük önem tasidigini belirten Ural, sunlari kaydetti:

"Kanamanin tipi, hangi yörede oldugu, ne kadar süredir devam ettigi ve hastanin kullandigi ilaçlarin bilinmesi önem arz ediyor. Düsük dozda alinmis olabilecek asetilsalisilik asit içeren ilaçlar, pihtilasmayi engelleyici bazi ilaçlar ve bazi antibiyotikler kanamaya neden olabilir. Bunun yaninda hastanin yakin zamanda geçirmis oldugu herhangi bir cerrahi operasyon, sünnet ve dis çekimi sonrasinda ortaya çikan kanamalar ya da kadin hastalarda regl dönemlerinde beklenenin üzerinde kanama olmasi da bir kanama bozukluguna da isaret edebilir. Ayrica bazi sistemik hastaliklar, hematolojik kanserler, solid kanserler veya hastanin sirozunun olmasi, karacigerle ilgili olarak birtakim bozukluklar da kanama bozukluklari olarak karsimiza çikabilir.

Diger bazi hastaliklarda oldugu gibi pihtilasma faktörü eksikligi olan hemofili tanisinda da aile hikayesi önemli. Hastanin soy geçmisinde benzeri tipte bir kanamanin olmasi, hastanin kanama bozuklugunun kalitimsal tipte bir özellik oldugunu gösterir. Bu nedenle eklem içi veya kas içi kanamalar, kafa içi, karin içi kanamalar, özellikle baslangiç dönemde mukoza veya ciltle ilgili olan kanamalar yaninda biraz daha ciddiyet arz eder. Bu durumlar pihtilasma faktörleri dedigimiz ve kanin sivi kismi içerisinde bulunan bazi maddelerin eksikliklerinden de kaynaklanabilir. Özellikle pihtilasma faktörlerinden faktör VIII veya faktör IX’un eksikligi cinsiyet kromozomu olan X kromozomu vasitasiyla aktarilir. O nedenle kadinlar hemofili açisindan tasiyici olurken erkekler tamamen hasta olurlar. Genellikle aile bireylerinde, erkek nüfus içerisinde hemofili hikayesinin olmasi dogacak çocuklarla ilgili olarak bazi yaklasimlar yapmamizi da saglayabilir."

Ural, çocukluk çaginda, özellikle yeni yürüme asamasinda darbe ve travmaya bagli olarak kalça, diz, ayak bilegi, omuz veya el bileklerinde sisliklere ve kanama bozukluklarina tani konulmadigi takdirde eklem bozukluklarinin ortaya çikabilecegine dikkati çekti.

Fark edilmedigi takdirde erkek çocuklarda cerrahi bir islem veya sünnet sonrasi kanamanin önüne geçilemeyip, hastanin kaybedilmesine kadar ilerleyen bir süreç ile karsilasilabilecegini belirten Ural, "Bu nedenle anne babalarin, darbe ve travma ardindan olusan sislikleri ve kanamalari önemsemesi gerekiyor." ifadelerini kullandi.

Ural, hemofilinin özellikle kanin sivi kismi olan plazmasindaki bazi faktör eksikliklerinden kaynaklandigini ve eksik faktörlerin yerine konularak normal bir yasanti sürülebilecegini belirtti.

Ural, "Tedavide, saglikli bireylerden elde edilen plazmanin eksik faktörleri karsilamak üzere yerine konulmasina, yine saglam kisilerin plazmasindan elde edilmis faktör konsantrelerinin teminine ya da bazi gen teknolojileriyle üretilmis faktör VIII veya faktör IX’un hemofilili kisilere verilmesine basvurulabiliyor." açiklamasinda bulundu.