Yemen'in birlesmesinin 33. yil dönümü yerel ve uluslararasi camia tarafindan kutlandiMohammed Sameai,Gülsen Topçu

Yemen'in birlesmesinin 33. yil dönümü yerel ve uluslararasi camia tarafindan kutlandiMohammed Sameai,Gülsen Topçu

ADEN (AA) - Yemen'in kuzeyi ile güneyinin birlesmesinin 33. yil dönümü münasebetiyle yerel ve uluslararasi camiadan tebrik mesajlari yayimlandi.

Yemen haber ajansi SABA'ya göre, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Kuzey ile Güney Yemen'in birlesmesinin yil dönümü nedeniyle Yemen Baskanlik Konseyi Baskani Resad el-Alimi'yi tebrik etti.

Putin, Rusya'nin, Yemen krizinin siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesinden yana oldugunu yineledi.

ABD Baskani Joe Biden de gönderdigi mesajda, Alimi ile Yemen halkinin, 22 Mayis Ulusal Bayrami'ni en iyi dileklerle kutladigini dile getirdi.

Biden, "ABD, bugün ve her gün Yemen halkinin yaninda olacak, baris, güvenlik ve istikrar arzusunun gerçeklesmesini destekleyecek ve yaklasik 10 yildir ülkede süren çatismanin kapsamli bir sekilde çözüme kavusturulmasini hedefleyen tüm çalismalari destekleyecektir." ifadesini kullandi.

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ise Fransa'nin Sana Büyükelçiligi'ninTwitter hesabindan yayimlanan mesajinda, "Yemen, tüm Yemenlilerindir. Ülkenin yeniden istikrara kavusmasi ise bu ülkenin tüm vatandaslarina hizmet edecek bir devletin insa edilmesiyle mümkün olur." degerlendirmesinde bulundu.

Suudi Arabistan Krali Selman bin Abdulaziz de Alimi'ye gönderdigi tebrikte, Yemen'in birlesmesinin yil dönümünde Yemen halki için güvenlik ve istikrar temennisinde bulundu.

Yerel düzeyde de Yemenli Siyasi Partiler ve Güçler Ulusal Ittifaki ile Güney Ulusal Koalisyonunun yaptigi açiklamalarda, Yemen Ulusal Bayrami'nin tarihi bir an oldugu, halkin demokrasi ve modern devleti kurma hayalinin kapisini araladigi vurgulandi.

Sözde Yemen hükümeti Basbakani Abdulaziz Habtur ise Husilere ait El-Mesira televizyonuna yaptigi açiklamada, kuzey-güney ayriminin isgalci tanimlamalar oldugunu dile getirdi ve Yemen'in birlesmesini büyük bir basari olarak nitelendirdi.

- Yemen'de Husiler ve GGK güçlerinin etkisiyle derinlesen bölünme

Yemen'de Iran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Yemen hükümeti, müzakere masasinda da dile getirdigi gibi "Körfez girisimi (2011)", "Ulusal Diyalog Konferansi sonuçlari (2013-2014)" ve Husilerin kontrolü altindaki bölgeleri terk etmesini zorunlu kilan "BMGK'nin 2216 sayili kararina" siki sikiya bagli. Husiler ise bu üç girisimi de reddediyor.

Yemen'de son olarak, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçis Konseyi'nin (GGK) çagrisiyla 8 Mayis'ta ülkenin güneyini kuzeyden ayirma hedefiyle düzenlenen Güney Ulusal Diyalog Konferansi'nda "ayriligin önünü açan" bir sözlesme imzalanmisti.

Yemen'de pesi sira gelen hükümetlerin, güney vilayetlerini, siyasi ve ekonomik açidan ayrimciliga tabi tuttugunu öne süren ve ülkenin güneyinin kuzeyden ayrilmasini talep eden GGK, güneydeki Aden, Sebve, Sokotra ile Ebyen ilinin büyük bir bölümünü kontrolü altinda tutuyor.