Yasla birlikte "vertigo" riski de artiyor Burcu Çalik Göçümlü- Uluslararasi Vestibüler Dernegi Baskani Prof. Dr. Özgirgin: - "Yasam boyu bas dönmesi sikligi yüzde 17-30 arasinda, 60 yas üzeri nüfusun ise tamaminin yüzde 30'unda denge problemi var, 80 yas üzerinde bu oran yüzde 85" - Prof. Dr. Çelebisoy:- "Kaygi bozuklugu ile iliskili bas dönmesi ya da denge problemleri, son dönemde depremden birincil veya dolayli etkilenen kisilerde çok daha fazla karsimiza çikiyor"

Yasla birlikte "vertigo" riski de artiyor Burcu Çalik Göçümlü- Uluslararasi Vestibüler Dernegi Baskani Prof. Dr. Özgirgin: - "Yasam boyu bas dönmesi sikligi yüzde 17-30 arasinda, 60 yas üzeri nüfusun ise tamaminin yüzde 30'unda denge problemi var, 80 yas üzerinde bu oran yüzde 85" - Prof. Dr. Çelebisoy:- "Kaygi bozuklugu ile iliskili bas dönmesi ya da denge problemleri, son dönemde depremden birincil veya dolayli etkilenen kisilerde çok daha fazla karsimiza çikiyor"

ANKARA (AA) - Uluslararasi Vestibüler Dernegi Baskani Prof. Dr. Nuri Özgirgin, bas dönmesi olarak bilinen vertigonun özellikle ileri yaslarda arttigina dikkati çekerek, "60 yas üzeri nüfusun ise tamaminin yüzde 30'unda denge problemi var, 80 yas üzerinde bu oran yüzde 85." dedi.

Prof. Dr. Özgirgin ile Ege Üniversitesi Tip Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nese Çelebisoy, Dünya Vertigo Farkindalik Haftasi kapsaminda Uluslararasi Vestibüler Dernegince bir otelde düzenlenen "Vertigoda Hayat Yolunda" bilgilendirme toplantisinda basin mensuplariyla bir araya geldi.

Vertigonun en sik doktora gitme nedenlerinden biri oldugunu vurgulayan Özgirgin, bu rahatsizligin en sik nedenleri arasinda iç kulak kristalinin yerinden oynamasi, soguk alginligi ya da grip kaynakli kulak enfeksiyonu, vestibüler sinir inflamasyonu ve migrenin yani sira son dönemde depremden etkilenen kisilerde de sik görülen kaygi tabanli bas dönmelerinin yer aldigini anlatti.

Prof. Dr. Özgirgin, özellikle yasam süresinin uzamasinin denge sistemi üzerinde de etkili oldugunu belirterek, "Bütün popülasyonda yasam boyu bas dönmesi sikligi yüzde 17-30 arasinda. Yani saglikli nüfus dedigimiz grubun üçte biri hayati boyunca bir yerde bas dönmesini yasamis oluyor. 60 yas üzeri nüfusun ise tamaminin yüzde 30'unda denge problemi var, 80 yas üzerinde bu oran yüzde 85." bilgisini paylasti.

2050 itibariyla dünyada 60 yas üstü nüfusun 1,6 milyara ulasmasinin beklendigine dikkati çeken Özgirgin, "65 yas üstünün yüzde 30'unda vertigonun gelistigini dikkate aldigimizda en az 500 milyon insan bas dönmesi, denge problemlerinden etkileniyor olacak." diye konustu.

- "Depremi yasamis kisiler bas dönmesi ve dengesizlik hissiyle basvuruyor"

Prof. Dr. Özgirgin, yaslilikta denge sorunlarinin, bas dönmesinin genetik, yanlis beslenme ve yasam biçiminden kaynakli olabilecegi gibi denge sisteminin fizyolojik yanitlarinda azalma, nörolojik veya kardiyolojik rahatsizliklardan dolayi yasanabilecegini söyledi.

"Denge problemi olan kisilerde algi da ciddi sekilde etkileniyor. Düsme riski artiyor, günlük yasam hareketleri zorlasiyor. Kisinin yasam kalitesi bozuluyor." diyen Özgirgin, hastalarin tedavilerinde en sik denge egzersizlerini kapsayan "vestibüler rehabilitasyonun" uygulandigini aktardi.

6 Subat'ta yasanan Kahramanmaras merkezli depremlerin toplumun kaygi düzeyini de ciddi sekilde artirdigina isaret eden Özgirgin, "Depremi yasamis kisiler çok belirgin bir bas dönmesi ve dengesizlik hissiyle bize basvuruyor. Bu, akut bas dönmesi dedigimiz, kisinin dik durma pozisyonunda görsel uyaranlar ve pasif hareketlerle dengesini kaybetmesi durumu. Deprem, etkiledigi alanda yasayan kisilerde bir akut bas dönmesi etkilesimi olusturdu." ifadesini kullandi.

Özgirgin, bu hastalarda vestibüler rehabilitasyonun yani sira antidepresan ilaçlardan da yararlanildigini söyledi.

- Migren ileri yaslarda yerini bas dönmesi ataklarina birakiyor

Prof. Dr. Nese Çelebisoy ise bas dönmesi ve denge bozuklugu ile gelen kisilerde altta yatan nedenin ortaya konulmasi ve nedene yönelik tedavinin planlanmasinin önemine vurgu yaparak, ilk olarak bu sorunun iç kulak hastaligi mi yoksa beyinde dengeyle ilgili yapilari besleyen damarsal bir problem olup olmadiginin belirlenmesi gerektigini aktardi.

Damar tikanikliklarinin kisinin yasamini tehdit edebilecegine ve erken müdahalenin önem tasidigina isaret eden Çelebisoy, migren hastaligi ile bas dönmesi arasinda da yakin bir iliski oldugunu vurguladi.

Çelebisoy, "Migren genellikle 20-40'li yaslarda ortaya çikan, kadinlarda sik görülen bir hastalik. Insanlar bu yaslarda sik bas agrilari yasarken, menopoz döneminde bas agrilari hafiflemis ancak yerini bas dönmesi ataklarinin aldigi hastalarla karsilasiyoruz. Bu nedenle bas dönmesi ataklariyla gelen hastalarda baska hiçbir neden bulunamadiginda mutlaka eskiye ait siddetli migren olup olmadigi sorgulanmali. Çünkü migrene yönelik bir tedaviyle de kisiler bas dönmesi ataklarindan kurtulabiliyor." degerlendirmesinde bulundu.

- Depremden etkilenenlerde bas dönmesi, denge problemleri artti

Prof. Dr. Çelebisoy, "Kaygi bozuklugu ile iliskili bas dönmesi ya da denge problemleri, depremden birincil veya dolayli etkilenen kisilerde çok daha fazla karsimiza çikiyor. Bu kisilerde ciddi bir algi bozuklugu ortaya çikti, insanlarin denge problemleri ve güvensiz hissettigine dair sikintilari artti." dedi.

Çelebisoy, özellikle orta ileri yas grubunda, bilinen baska ek hastaliklari da olan kisiler için bu tablonun daha da agirlastigini vurguladi.

Prof. Dr. Özgirgin ve Prof. Dr. Çelebisoy, konusmalarinin ardindan basin mensuplarinin sorularini yanitladi.

Depremden etkilenen kisilerdeki bas dönmesi sorunlarina yönelik soru üzerine Çelebisoy, "Depremden etkilenen hastalarin basvurularinda genellikle tanimladiklari sikayet, ayaktayken, yürürken kendilerini boslukta kayar gibi hissettikleri. Önceden bazi yakinmalari da olabiliyor ve üstüne bu durum ekleniyor. Elbette diger tüm nedenleri eledikten sonra bunun kaygiyla iliskili bas dönmesi oldugu kanaatine variyoruz." seklinde konustu.

- Çocukluk dönemindeki bas dönmesi migren habercisi olabilir

Prof. Dr. Çelebisoy, çocuklardaki bas dönmeleriyle ilgili bir baska soru üzerine sunlari kaydetti:

"Çocukluklarda da bas dönmesi sorunuyla karsilasiyoruz ve bu ileride bir migren öncülü oluyor. Çocuklarda ara ara kusma, bas dönmesi, karin agrisi görülüyor. Bu sekilde bir nedene baglanamayan, ardisik gelen sikintilar ileride migren öncüleri."