Arnavut lider Begaj: "Hirvatistan sadece Arnavutluk'a degil, bölgeye de iyi örnek oluyor"Lejla Biogradlija,Ahmet Nurduhan

Arnavut lider Begaj: "Hirvatistan sadece Arnavutluk'a degil, bölgeye de iyi örnek oluyor"Lejla Biogradlija,Ahmet Nurduhan

ZAGREB (AA) - Arnavutluk Cumhurbaskani Bajram Begaj, Avrupa Birligi (AB) üyeliginde Hirvatistan'in hem ülkesi hem de bölge için iyi bir örnek oldugunu söyledi.

Begaj, resmi temaslarda bulunmak üzere geldigi Hirvatistan'in baskenti Zagreb'de, Hirvat mevkidasi Zoran Milanovic ile bir araya geldi.

Düzenlenen ortak basin toplantisinda konusan Begaj, karsilikli iliskilerin güçlenmesi, Arnavutluk'un AB üyelik süreci ve bölgedeki son gelismeleri ele aldiklarini ifade ederek "AB üyeligi söz konusu olunca Hirvatistan sadece Arnavutluk'a degil, bölge ülkelerine de iyi örnek oluyor." dedi.

Arnavutluk'un hem Belgrad-Pristine Diyalog Süreci hem de Ukrayna'ya destek verdigini söyleyen Begaj, Arnavutluk ve Hirvatistan'in da tarihsel ve geleneksel iliskilere sahip oldugunu aktardi.

Begaj, ekonomik anlamda iliskilerin çok daha gelistirilebilecegini belirterek "Hirvatistan'dan gelen yatirim ve projelere her zaman kapimiz açik. Özellikle enerji ve turizm konularinda Hirvatistan'in inanilmaz tecrübesi var." diye konustu.

Arnavut lider, liman kentlerinin dogrudan hava seferleriyle baglanmasi gerektiginin büyük önem arz ettigini sözlerine ekledi.

- "Asil sorun, Bati Avrupa'nin Balkanlar'a, Müslümanlara yönelik ön yargilarinda yatiyor"

Ülkesiyle Arnavutluk’un iliskilerinin dostane oldugunu ifade eden Milanovic de Arnavutluk'a AB yolunda destek verdiklerini kaydetti.

Milanovic, "Arnavutluk'un, AB'ye entegrasyonda daha ileri bir asamada olmasi gerekirdi. Arnavutluk'un artik müzakerelerin sonunda olmamasi için tek bir gerçekçi siyasi, güvenlik veya ekonomik neden bulunmamaktadir." dedi.

Arnavutluk nüfusunun çogunlugunun Müslüman olusuna isaret eden Milanovic, "Asil sorun, Bati Avrupa'nin Balkanlar'a, Müslümanlara yönelik ön yargilarinda yatiyor." ifadesini kullandi.

Milanovic, Kosova'nin AB ve NATO üyesi birçok ülke tarafindan tanindiginin altini çizerek Kosova'nin AB'nin parçasi oldugunu, yakin zamanda tüm AB üyelerince taninacagina inandigini vurguladi.

Sirbistan vatandaslarinin büyük çogunlugunun "Kosova gerçegini" kabullendigini ifade eden Milanovic, Sirbistan'in Kosova'nin bagimsizligini tanimasinin çözüm sürecinin bir parçasi oldugunu söyledi.

Kosova'daki ve Bosna Hersek'teki iki entiteden Sirp Cumhuriyeti'ndeki mevcut durumu degerlendiren Milanovic, bölgenin çatisma tehdidi altinda olmadigini düsündügünü kaydetti.

Zagreb'de resmi törenle karsilanan Begaj ayrica Hirvatistan Basbakani Andrej Plenkovic ve Meclis Baskani Goran Jandrokovic ile görüstü. Begaj, Hirvatistan'daki temaslarina yarin sahil kenti Zadar'da devam edecek.