Ulastirma ve Altyapi Bakani Karaismailoglu, AA Editör Masasi'na konuk oldu: (4)Cüneyt Kemal Özkök- "Istanbul'da 100 kilometrenin üzerinde demir yolu yatirimimiz var. Bunlardan ikisini açtik. Metro istasyonlarimiz, böyle olasi afet durumlarinda bir taraftan siginak olarak kullanilacak, hatlarimiz da hizmet vermeye devam edecek" - "Münferit de olsa bazi tepkiler olabiliyor. Onlar da çok haklidirlar. Sonuna kadar haklidirlar çünkü, can kayiplari var. Devlet millet el ele, bu isin üstesinden geleceg

Ulastirma ve Altyapi Bakani Karaismailoglu, AA Editör Masasi'na konuk oldu: (4)Cüneyt Kemal Özkök- "Istanbul'da 100 kilometrenin üzerinde demir yolu yatirimimiz var. Bunlardan ikisini açtik. Metro istasyonlarimiz, böyle olasi afet durumlarinda bir taraftan siginak olarak kullanilacak, hatlarimiz da hizmet vermeye devam edecek"
- "Münferit de olsa bazi tepkiler olabiliyor. Onlar da çok haklidirlar. Sonuna kadar haklidirlar çünkü, can kayiplari var. Devlet millet el ele, bu isin üstesinden geleceg

ADIYAMAN (AA) - Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Istanbul'da 100 kilometrenin üzerinde demir yolu yatiriminin devam ettigini belirterek, "Bunlardan ikisini açtik. Metro istasyonlarimiz, böyle olasi afet durumlarinda bir taraftan siginak olarak kullanilacak, hatlarimiz da hizmet vermeye devam edecek." dedi.

Karaismailoglu, Adiyaman'da gerçeklestirilen Anadolu Ajansi (AA) Editör Masasi'nda gündeme iliskin sorulari yanitladi.

Deprem bölgesinde 10 bin kilometre kara yolu, 2 bin kilometre demir yolu agi oldugunu aktaran Karaismailoglu, son teknolojiyle yapilacak hizli tren hatlarinin devreye girmesiyle mevcut demir yolu hattinin lojistik yük hatti olarak kullanilacagini söyledi.

Karaismaioglu, Nurdagi'nda yaptiklari 150 metre yüksekligindeki viyadügün ileri teknoloji ve mühendislik sayesinde herhangi bir hasar almadigini belirterek, "Biz bilim insanlariyla çalisiyoruz. Sonuçta projenin niteligi, yapildigi yer, zemim etütleri, bunlar çok önemli. Aslinda siz bilime uydugunuzda, yasalara, yönetmelige uydugunuzda aslinda bir sorun yasamiyorsunuz. Ama bunlarin sagindan solundan dönmeye çalistiginiz zaman maalesef böyle üzüntülü durumlarla karsilasiliyoruz. O yüzden biz yaptigimiz her projenin arkasindayiz. Özellikle son 20 yilda yaptigimiz projeler bizim yüz aki projelerimizdir." degerlendirmesini yapti.

Projeleri en son mühendislik çözümleriyle hayata geçirdiklerinin altini çizen Karaismailoglu, "Dünyaya bu mühendislik yöntemlerini artik ihraç eder duruma geldik." dedi.

Bakan Karaismailoglu, projelerin olasi afet durumlarinda hizmet verecegini vurgulayarak, söyle devam etti:

"Gerek Istanbul Havalimani olsun gerek Kuzey Marmara Otoyolu olsun, 400 kilometrelik bir agdan bahsediyoruz, yani bütün Marmara'yi neredeyse çepeçevre sariyor. Yine Avrasya Tüneli bakin çift katli ve iki kitayi birbirine baglayan dünyanin mühendislik açisindan ender projelerinden birisi. Hatta üç kat diyebiliriz, altinda da bir servis yolu var, bakim hizmeti vermek için. Orada da sismik izolatörler var. Depremden gelecek olan yükleri karsilamak için izolatörler, tünelimizi koruma altina aliyorlar. Yine batirma tüple yaptigimiz Marmaray'i da ayni sekilde bu izolatörler, depremden gelecek yükleri minimuma indiren ve tüneli koruyan yapilar olarak insallah hizmet verecekler."

Istanbul'da su anda 100 kilometrenin üzerinde demir yolu yatiriminin devam ettigini, ikisini hizmete açtiklarini anlatan Karaismailoglu, "Digerleri devam ediyor. Metro istasyonlarimiz, böyle olasi afet durumlarinda bir taraftan siginak olarak kullanilacak, hatlarimiz da hizmet vermeye devam edecek. 'Hayat ulasinca baslar' diyoruz ya aslinda bu, yaptigimiz güçlü yatirimlarla oluyor." diye konustu.

Karaismailoglu, deprem bölgesinde hizla normal hayata dönmek için çok büyük gayretle ve sistemle çalistiklarini ama her seyin bitmesi için zaman gerektigine isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Bölge çok büyük bir darbe aldi ve buradan göç edenler de çok oldu. Ama yapacagimiz bu yatirimlar, yapacagimiz hazirliklarla onlarin hizli bir sekilde geri dönmelerini saglamak da bizim önemli bir çalismamiz. Koordinasyon ekiplerince haftalik, aylik planlamalar yaparak hayatin normal akisina dönmesini saglamaya çalisiyoruz. Bakanligimiza, devletimize ait ne kadar is makinesi varsa deprem bölgesinde çalisiyor. Dünyanin en büyük depremlerinden biri oldugunu vatandaslarimiz da görüyor, bu kadar büyük bir ölçekte bir depreme müdahale edilmesi gereken planlamalarin çok çok üzerinde bir efor sarf edildigini de görüyorlar. Ama tabii ki su an yasam onlar için daha zor. Neler yapabilecegimizi, nasil çalistigimizi da görüyorlar. Bu isin üstesinden kimin kalkabilecegini de çok iyi biliyorlar. Insallah onlarla birlikte, onlarin bize verecegi motivasyonlarla devam edecegiz. Insallah devlet, millet, el ele vererek bütün zorluklarin üstesinden gelecegiz. Bundan sonra tek ihtiyacimiz olan sey zaman."

Ramazan ayinda da deprem bölgesinde önemli çalismalar yapacaklarini bildiren Karaismailoglu, "Ramazanda burada çok farkli bir ortam üretmek istiyoruz. Onun planlamalarimizi yapiyoruz. Bütün deprem bölgesinde ramazanda insallah milletimizi bir nebze olsun bu kadar üzüntünün içerisinde o manevi havayla birlikte biraz daha rahatlatmak için önemli çalisma yapacagiz." ifadelerini kullandi.

Adil Karaismailoglu, sözlerini söyle tamamladi:

"Vatandaslarimiz müsterih olsunlar. Onlar bize güveniyorlar, biz de milletimizle beraber bütün islerin üstesinden gelecegiz. 24 saat onlarla beraberiz. Gece gündüz, sokaktayiz, çadirdayiz, konteynerdeyiz. Tabii ki bireysel de olsa, münferit de olsa bazi tepkiler olabiliyor. Onlar da çok haklidirlar. Sonuna kadar haklidirlar çünkü can kayiplari var, yasanan dünyanin en büyük afetlerinden biri. Onun üzüntüleri var, onlar da haklidir. Ama burada devlet millet el ele, bu isin üstesinden gelecegimizi onlar da çok iyi biliyorlar ve sonucunda kucaklasiyoruz ve insallah onlarin dualari bizi ayakta tutacak ve bu islerin daha da hizlanmasini saglayacak."

(Bitti)