UHIM, "2022 Dünya Hak Ihlalleri Raporu"nu açikladiKübra Kara- UHIM Baskani Veysel Basar: - "2021-2022 yilinin ilk yarisina kadar 41 bin 523 düzensiz göçmen Yunanistan tarafindan geri itildi. Ayni dönemde 86 göçmen donarak veya bogularak hayatini kaybetti"

UHIM, "2022 Dünya Hak Ihlalleri Raporu"nu açikladiKübra Kara- UHIM Baskani Veysel Basar:
- "2021-2022 yilinin ilk yarisina kadar 41 bin 523 düzensiz göçmen Yunanistan tarafindan geri itildi. Ayni dönemde 86 göçmen donarak veya bogularak hayatini kaybetti"

ISTANBUL (AA) - Uluslararasi Hak Ihlalleri Izleme Merkezi (UHIM) Baskani Veysel Basar, "2022 Dünya Hak Ihlalleri Raporu"na göre, 2021-2022 yilinin ilk yarisina kadar Yunanistan sinirina giden yaklasik 8 bin mülteciden yüzde 88'inin dövüldügünü, yüzde 19'unun silahla yaralanmaya maruz kaldigini söyledi.

Basar, Istanbul Üniversitesi Beyazit Kampüsü Rektörlük Binasi'nda düzenlenen basin toplantisinda, bu yil 11'incisi hazirlanan dünya hak ihlalleri raporunu kamuoyuyla paylasti.

Raporda yer alan Islam düsmanligina iliskin verilere deginen Basar, "Bu yil 6 bin 270 Islam düsmanligi saldirisiyla rekor kirildi. Amerika ve Avrupa'da etnik ve dini ayrimciliklar ile siginmacilara yönelik tutumun, bu ülkelerde asiri sagin yükselmesine, kimlik çatismalarina ve hak ihlallerine neden oldugu ortaya konmustur. AB merkezli hak ihlallerinde Islam karsitligi eksenindeki saldirilar, her yil artis gösteriyor." dedi.

Basar, ABD'de irk ve din temelli ayrimciligin en temel insan hakki ihlali olarak ön plana çiktigini ifade ederek, ABD ve AB ülkelerinde kolluk kuvvetlerinin ölümlere yol açan hukuksuz ve orantisiz siddet kullaniminda önemli ölçüde artis olurken bunun daha çok mülteci ve göçmen gruplara yönelik ayrimci ve irkçi unsunlar içerdigini aktardi.

Türkiye Yunanistan sinir hatti ve Ege Denizi'nin, AB Sinir ve Sahil Güvenlik Ajansi Fontex'in de gözetimi altinda mülteci, göçmen ve siginmacilar için bir ölüm kalim hatti haline geldigini belirten Basar, "2021-2022 yilinin ilk yarisina kadar 41 bin 523 düzensiz göçmen Yunanistan tarafindan geri itildi. Ayni dönemde 86 göçmen donarak veya bogularak hayatini kaybetti. Yunanistan sinirina giden yaklasik 8 bin mülteciden yüzde 88'i dövüldü, yüzde 97'si hirsizliga maruz kaldi, yüzde 49'u zorla soyunmaya, yüzde 16'si bogulmaya, yüzde 19'u silahla yaralanmaya, yüzde 5'i cinsel saldiriya, yüzde 8'i ise elektrik sokuna maruz kaldi." bilgisini verdi.

- Rusya-Ukrayna Savasi'nda 7 bini askin sivil hayatini kaybetti

Raporda, Ukrayna-Rusya arasindaki savasin hukuki boyutunun da analiz edildigini söyleyen Basar, 23 Ocak itibariyla, Ukrayna-Rusya arasindaki savasta 7 bini askin sivilin hayatini kaybettigini, 11 milyon kisinin mülteci haline geldigini kaydetti. Basar, bununla beraber AB'nin mültecilere yönelik geçici koruma yönetmeliginin sadece Ukraynali göçmenler için uygulandigini dile getirdi.

Israil'in Filistinlilere ait 950 binayi yiktigini, 113 bin metrekareden fazla araziye el koydugunu anlatan Basar, 114 yeni yerlesim plani olusturan Israil'in, yaptigi 2 bin 220 konutu Yahudi yerlesimcilere teslim ettigini belirtti.

Hindistan'da 2014'te seçimleri kazanan asiri sagci Hindu milliyetçisi BJP Partisi'nin, Müslüman vatandaslarin haklarini kisitlayip basörtülü kadinlarin kamu kuruluslarinda bulunmalarini ve egitim görmelerini engelledigini ifade eden Basar, Kazakistan'da gerçeklesen halk ayaklanmasinda da 225 kisinin hayatini kaybettigini aktardi.

Basar, Iran'da kolluk kuvvetlerinin orantisiz güç kullanmasi nedeniyle "yasam", "maddi ve manevi vücut bütünlügü", "kisiyi özgürlügünden mahrum birakma" gibi haklarin ihlal edildigini, eylemlerde 29'u kadin, 63'ü 18 yasindan küçük toplam 458 kisinin öldügünü söyledi.

Burkina Faso'da pes pese iki darbe gerçeklestigini dile getiren Basar, Sudan, Çad ve Gine'de darbelere karsi halk hareketleri ve kanli çatismalar yasandigini belirtti.