Türkiye ile Isviçre arasinda imzalanan milletlerarasi anlasma Resmi Gazete'deDildar Baykan Atalay

Türkiye ile Isviçre arasinda imzalanan milletlerarasi anlasma Resmi Gazete'deDildar Baykan Atalay

ANKARA (AA) - Türkiye ile Isviçre arasinda "Arkeolojik Kültür Varliklarinin Yasa Disi Ithali ve Transit Geçisinin Önlenmesi ile Iadesine Iliskin Anlasma"nin onaylanmasina iliskin karar Resmi Gazete'de yayimlandi.

Iki ülke arasinda 15 Kasim 2022'de Ankara'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Isviçre Federal Konseyi Arasinda Arkeolojik Kültür Varliklarinin Yasa Disi Ithali ve Transit Geçisinin Önlenmesi ile Iadesine Iliskin Anlasma", taraflar açisindan kültür varliklarinin yasa disi transferini önlemek amaciyla bu varliklarin ithalatini, transit geçisini ve iadesini düzenliyor.

Anlasma uyarinca, anlasmanin taraflarindan birine kültür varliklarinin ithal edilmesine, anlasmanin diger tarafinin ihracat düzenlemelerine riayet edildigi gümrük idareleri önünde kanitlanmadigi müddetçe müsaade edilmeyecek.

- Taraflar isbirligi ve egitimi tesvik edecek

Anlasmanin taraflarindan biri, anlasmanin, topraklarinda yasa disi ithal edilmis bir kültür varligi bulunan diger tarafindaki kültür varliginin iadesi için dava açabilecek.

Ayrica, anlasmanin taraflari, digerine yasa disi ithal edilmis olan kültür varliklarinin karsilikli iyi niyet çerçevesinde ve zaman kisitlamasi olmaksizin gönüllü iadesine iliskin müzakereleri destekleyecek.

Taraflar, deneyim paylasimi, ortak projeler, seminer, çalistay, ören yerlerinin ve antik anitlarin muhafazasi ve tesvik edilmesinin yani sira arkeoloji ve etnografya müzakerelerine iliskin konularda isbirligi ve egitimi tesvik edecek.

Anlasma tas, maden, seramik gibi toplam 12 kategorideki kültür varligi kategorileri için geçerli olacak.