Depremde arama kurtarma çalismalarina katilan Yunan ekibin akli hala Türkiye'deDerya Gülnaz Özcan,Ahmet Gençtürk- Yunanistan Özel Afet Müdahale Birimi'nin üst düzey yetkilisi Panayotis Yannopulos: - "Hepimizin farkinda olmasi gereken sey su ki her seyi kendimiz yapamayacagimiz, faaliyete geçip bu felaketlerin sonuçlarinin azaltilmasini saglamada etkin sekilde katkida bulunacak komsularimiz ya da uzman ekiplerin yardimina ihtiyaç duyacagimiz durumlar vardir"

Depremde arama kurtarma çalismalarina katilan Yunan ekibin akli hala Türkiye'deDerya Gülnaz Özcan,Ahmet Gençtürk- Yunanistan Özel Afet Müdahale Birimi'nin üst düzey yetkilisi Panayotis Yannopulos:
- "Hepimizin farkinda olmasi gereken sey su ki her seyi kendimiz yapamayacagimiz, faaliyete geçip bu felaketlerin sonuçlarinin azaltilmasini saglamada etkin sekilde katkida bulunacak komsularimiz ya da uzman ekiplerin yardimina ihtiyaç duyacagimiz durumlar vardir"

ATINA (AA) - DERYA GÜLNAZ ÖZCAN/AHMET GENÇTÜRK - Yunanistan Özel Afet Müdahale Birimi'nin (EMAK) üst düzey yetkilisi Panayotis Yannopulos, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan hemen Türkiye'ye destege geldiklerini belirterek, "Aklimiz, kalbimiz hala orada. Yunanistan, Türkiye'yi desteklemeye devam edecek." dedi.

Depremin ardindan hemen ayni gün EMAK'a bagli arama kurtarma ekibi, Yunan Silahli Kuvvetlerine ait "C-130" tipi uçakla Atina'dan yola çikarak Türkiye'ye geldi ve 5 kisinin hayatini kurtardi.

EMAK'in üst düzey yetkilisi Yannopulos, AA muhabirlerine, deprem bölgelerinde yaptiklari arama kurtarma çalismalarina iliskin açiklamalarda bulundu.

Depremin hemen ardindan hazirliklar için harekete geçtiklerini anlatan Yannopulos, Avrupa Sivil Koruma Mekanizmasi çerçevesinde Türkiye'ye geldiklerini söyledi.

Yannopulos, depremin ardindan ilk saatler ve günlerin kurtarmada önemine isaret ederek, "Türkiye'de yasanan büyük ölçekli depremi ögrendikten hemen sonra teyakkuza geçtik. Sunu söylemek isterim, Türkiye'deki yetkililerin refleksleri çok hizliydi. Depremin büyüklügü anlasilmisti. Bu, tüm sistemin daha hizli aktive edilmesini sagladi." ifadelerini kullandi.

Afet alanina ulasim gibi bir dizi teknik meselenin de önemli oldugunun altini çizen Yannopulos, "Tüm bu süreçte sürekli Yunanistan Sivil Koruma Genel Sekreterligi ile AFAD arasinda bilgi alisverisi oldu." dedi.

Yannopulos, afetlerin hep var oldugunu ve olmaya devam edecegini vurgulayarak, "Hepimizin farkinda olmasi gereken sey su ki her seyi kendimiz yapamayacagimiz, faaliyete geçip bu felaketlerin sonuçlarinin azaltilmasini saglamada etkin sekilde katkida bulunacak komsularimiz ya da uzman ekiplerin yardimina ihtiyaç duyacagimiz durumlar vardir." degerlendirmesinde bulundu.

Türk ve Yunan ekiplerin birçok düzeyde çok uyumlu isbirligi içinde bulundugunu ifade eden Yannopulos, Türkiye'nin de aktif sekilde yer aldigi Avrupa Sivil Koruma Mekanizmasi çerçevesinde Türk ve Yunan ekiplerin ortak egitim ve tatbikatlara katildiklarini dile getirdi.

- "Bu kadar büyük bir felaket daha önce hiç görmedim"

Hatay'da 5 kisinin hayatini kurtaran Yunan ekibin üyelerinden Konstantinos Nikas, "Ben hem bir itfaiye teskilati mensubu hem de bir insaat mühendisi olarak sunu söyleyebilirim ki bu kadar büyük bir felaket daha önce hiç görmedim." dedi.

Nikas, depremin ilk saatlerinden itibaren AFAD ile iletisim halinde olduklarini belirterek, "Hem yerel halk hem de kriz yönetimindeki AFAD, itfaiye, asker, polis gibi ekipler son derece misafirperverdi ve her açidan yardim etmeye hazirdi." ifadesini kullandi.

Halkin kendilerine yaklasiminin da son derece etkileyici oldugunu yineleyen Nikas, "Türkiye'de bulundugumuz sürece bizi kucakladilar." dedi.

Yerel halktan birinin özel araciyla kendilerine ulasimda yardim ettigini anlatan Nikas, "Bizi gördükleri zaman bize kucaklarini açtilar, çay ikram ettiler, yemeklerini, sularini paylastilar. Hem Türk yetkililerle isbirligimizde hem de yerel halkla iletisimimizde ve isbirligimizde ben ve ekibimin harikulade anilarimiz var. Geriye yanimizda çok güzel seyler getirdik." diye konustu.

Nikas, arama kurtarma ekiplerinin günlerce zor sartlarda ve bazen hayatlarini tehlikeye atarak çalistigina dikkati çekerek, bu çalismalarin duygusal açidan zor oldugunu, bu nedenle unutulmayacak anilara da sahip bulunduklarini söyledi.

Bu anilardan birinin de depremin ikinci günü 12 saat süren, 20 yasindaki kizi kurtarma çalismalari oldugunu belirten Nikas, söyle devam etti:

"Kurtarma çalismasi, sadece gidip bir iki tasi kirip kisiyi çikarmaktan ibaret degil. Enkaz altindaki kisiyle sürekli iletisim halinde olmaliyiz. Kendisine cesaret vermek, hayatta ve uyanik kalmasini saglamak için mümkün oldugunca iletisim kurmaliyiz. Gerekirse isbirligi yapabilmesini saglayabilmeliyiz. Birlikte çok zaman geçirdik. Dolayisiyla onu çikardigimizdaki hissi asla unutmayacagim. Hayatima bir damga vurdu."

Nikas, genelde basari hikayelerinin konusuldugunu ama madalyonun diger yüzünde ise enkazdan canli kurtarilamayanlarin oldugunu dile getirdi. Enkazdan 25 yasinda ölü bir kizin bedenini çikardiklarini anlatan Nikas, "Iki kisi yanimiza geldi, ellerimizi öpmeye basladi. Ölen genç kizin akrabalariymis. Bize tesekkür ediyorlardi. Bu da duygusal olarak çok yogun bir durumdu." diye konustu.

- "Aklimiz, kalbimiz hala orada"

Avrupa Sivil Koruma Mekanizmasinin birlikte egitim ve çalisma imkani sagladigini belirten Nikas, "Ocak ayinda depremle ilgili bir tatbikatta AKUT'tan ve AFAD'dan ikiser arkadasimla çalismanin mutlulugunu yasadim. Bir ay sonra bu arkadaslardan 3'üyle Hatay'da birlikte çalistik. Bu insanlari kisisel olarak taniyorum. Hatay'da gördügümde onlarla çalismak bana güven hissi verdi." ifadelerini kullandi.

Nikas, uluslararasi platformlarda birbirini taniyan ve daha önce birlikte egitim almis, tatbikatta bulunmus kisilerin afet sirasinda daha verimli çalisabildiklerine dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Afetler, artik bizi devletler olarak asiyor. Afetler, bizim imkanlarimizdan çok daha büyük. O halde birbirimize yardim etmeye ihtiyacimiz var. O yüzden afet geldiginde mümkün oldugunca hazir olmak için elimizden geleni yapiyoruz. Gelip yardim etmis olabiliriz ama aklimiz, kalbimiz hala orada.

Yunanistan, Türkiye’yi desteklemeye devam edecek insani yardimlarla, simdi yaptigi gibi. Tüm kalbimizle bu kabusun mümkün oldugunca çabuk geçmesini ve bir daha böyle bir olay için birlikte çalismamiza gerek kalmamasini diliyoruz. Sadece egitim ve tatbikat için bulusalim."