Bakan Dönmez "bor karbür" hakkinda merak edilenlere iliskin video paylastiZeynep Beyza Kiliç

Bakan Dönmez "bor karbür" hakkinda merak edilenlere iliskin video paylastiZeynep Beyza Kiliç

ANKARA (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, bor karbür konusunda merak edilenlere iliskin videolu paylasim yapti.

Dönmez, Twitter hesabindan yaptigi videolu paylasimda, "Teknolojinin, üretimin, yeniligin yüzyilinda, bor ve teknolojinin yeni bulusma noktasi bor karbüre dair merak edilenler 100 saniyede burada. Cevherden mücevhere bor karbür." ifadelerini kullandi.

Dünya bor rezervlerinin yaklasik yüzde 73'ünün Türkiye'de bulunduguna isaret edilen videoda, su ifadelere yer verildi:

"Savunma sanayi, otomotiv, uzay ve havacilik, elektronik, nükleer endüstri, hepsi de bor elementi ve bor bilesiklerinin kullanildigi stratejik sektörler. Türkiye yeni bir teknolojiyle tanisiyor: bor karbür. Bandirma Bor Karbür Üretim Tesisi kendi alaninda ülkemizde ilk, dünyadaysa sayili örneklerden bir tanesi. Borik asit ve bir miktar karbon kaynagi 2400 derecede gerçeklesen tepkimeyle bor karbüre dönüsüyor. Yüksek kimyasal tepkimeye ve yüksek sicakliga dayanikli elmas ve kübik bor nitrürden sonra dünyanin en sert üçüncü malzemesi. Hem de düsük yogunluga sahip. Bor karbürle güçlendirilmis bir çelik yelek. Normal bir çelik yelegin üçte biri oraninda hafif ve çok daha dayanikli. Bu projeyle birlikte zirh üretimi için ham madde temininde disa bagimlilik tarih olacak. Zirhli araçlar, nükleer reaktör kontrol çubuklari, roket yakiti, helikopter pervanesi. Bor karbürün kullanildigi stratejik ürünlerin yalnizca birkaç tanesi. Bu yatirimla Türkiye, dünya bor liderligini perçinliyor ve yepyeni bir teknolojiye kavusuyor."

Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi, bugün Balikesir'in Bandirma ilçesinde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in katilimiyla açilacak. Toplamda 279 kisinin istihdam edilecegi tesiste, yilda 1000 ton bor karbür üretimi yapilacak.