Tüp Bebek ve Infertilite Derneginin 2. Ulusal Kongresi KKTC'de düzenlendiSemra Orkan- TÜBID Baskani Prof. Dr. Bülent Tiras: - "Özellikle geçmiste 43'ten sonra pek fazla bir gebelik görmüyorduk. Son 5 yildir PRP yöntemini kullaniyoruz. 4 yil önce kök hücreyle ilgili çalismalara basladik. Son 7-8 aydir da 'eksozom' yöntemini kullaniyoruz. Sonuçlari güzel gidiyor" - TÜBID Genel Sekreteri Prof. Dr. Hulusi Bülent Zeyneloglu: - "Artik yeni çalismalar ve gelisen teknolojiler sayesinde yumurtanin yasini

Tüp Bebek ve Infertilite Derneginin 2. Ulusal Kongresi KKTC'de düzenlendiSemra Orkan- TÜBID Baskani Prof. Dr. Bülent Tiras:
- "Özellikle geçmiste 43'ten sonra pek fazla bir gebelik görmüyorduk. Son 5 yildir PRP yöntemini kullaniyoruz. 4 yil önce kök hücreyle ilgili çalismalara basladik. Son 7-8 aydir da 'eksozom' yöntemini kullaniyoruz. Sonuçlari güzel gidiyor"
- TÜBID Genel Sekreteri Prof. Dr. Hulusi Bülent Zeyneloglu:
- "Artik yeni çalismalar ve gelisen teknolojiler sayesinde yumurtanin yasini

ISTANBUL (AA) - Tüp bebek ve infertilite alanindaki yenilikler, alaninda uzman isimlerin katildigi "2. Tüp Bebek ve Infertilite Dernegi Kongresi"nde ele alindi.

Türkiye'nin tüp bebek alaninda çati dernegi olan Tüp Bebek ve Infertilite Derneginin (TÜBID) 2. Ulusal Kongresi, 28 Eylül-1 Ekim tarihleri arasinda Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) gerçeklestirildi.

TÜBID Baskani Prof. Dr. Bülent Tiras, kongreye iliskin AA muhabirine yaptigi degerlendirmede, dernegin 2021'de kuruldugunu söyledi.

Dernek olarak amaçlarinin genç meslektaslara infertilite hakkindaki son gelismeleri anlatmak oldugunu kaydeden Tiras, konuyla ilgili kurslar da düzenlediklerini aktardi.

Prof. Dr. Tiras, ikincisini düzenledikleri kongreye bini askin meslektasinin katildigini vurgulayarak, söyle konustu:

"Infertilite konusunda amacimiz, yumurta sayisini artirmak, ikinci amacimiz ise yumurtalari gençlestirebilir miyiz, daha ileri yastaki kadinlarimizi anne yapabilir miyiz? Özellikle geçmiste 43'ten sonra pek fazla bir gebelik görmüyorduk. Son 5 yildir PRP yöntemini kullaniyoruz. 4 yil önce kök hücreyle ilgili çalismalara basladik. Son 7- 8 aydir ise 'eksozom' yöntemini kullaniyoruz. Sonuçlari güzel gidiyor."

Bütün bu islemlerin dogru yerlerden alinan örneklerle yapilmasi gerektigine dikkati çeken Tiras, "Örnegin PRP kisinin kendi kanindan elde ediliyor. Yine kemik iliginden elde edilen kök hücrelerle yumurtaliklara enjeksiyon islemi yapilmali. Yumurtaliklarda farkli bir kisiye ait DNA yapilarinin kullanilmamasi lazim." dedi.

- Türkiye'de anne olma yasi 27-28'e dayandi

TÜBID Genel Sekreteri Prof. Dr. Hulusi Bülent Zeyneloglu, son zamanlarda yasam kosullari nedeniyle anne olma oranlarinin yükseldigini dile getirdi.

Anne olma yasinin dünyada 33-34 oldugunu aktaran Zeyneloglu, Türkiye'de ise 27-28 yasa dayandigini kaydetti.

Bunun da yumurtaliklarin yaslanmasina neden oldugunu ve bebek sahibi olmayi güçlestirdigini ifade eden Zeyneloglu, "Artik yeni çalismalar ve gelisen teknolojiler sayesinde yumurtanin yasini gençlestirmeyi, beraberinde yumurta enerjisini artirmayi ögrenmeye basladik. Bazi hastalarimizda bunlar basarili oluyor. 45-46 yasinda hastalarimizda gebelik var. Anne adaylarinin da dengeli beslenmesi çok önemli." görüsünü paylasti.

- "PRP hastalarin yüzde 30-40'inda basarili oluyor"

Yale Üniversitesi Tüp Bebek ve Üreme Sagligi Bölümü Baskani Prof. Dr. Emre Seli, infertilite dünyasi arastirmacilarinin, zor tedavi edilen grup olan yasi ilerlemis hastalara yeni seçenekler sunmaya çalistigini söyledi.

Dünyada ilk defa yapilan PRP isleminin, yumurtalara moleküler düzeyde olumlu etki gösterdigini tespit ettiklerini anlatan Seli, "Tüp bebek tedavisinde klasiklesmis yöntemler uygulaniyor. PRP'de saglik alaninda uzun yillardir farkli branslarda da kullaniliyor. Bilim dünyasi çok açik bir sekilde gördü ki, PRP verildigi zaman yumurtanin enerji hücrelerinin birbirine temasinda, hücrelerin saglikli bölünmesini düzenleyen sistemlerde artis oluyor." diye konustu.

Seli, 2 yillik süren bir projede 90 hastada uygulanan PRP sonrasi "PRP hücreyi degistirdi mi?" sorusunun cevabinin arandigini belirterek, "Evet degistirdi. Hatta bazi bölümleri 3-5 kat degistirdi. 3 ayri analizden geçirildi. Üçünde de ayni model islendi. PRP hastalarin yüzde 30-40'inda basarili oluyor." bilgisini verdi.

- "Çikolata kisti hastalarinin yüzde 40'i çocuk sahibi olamiyor"

Prof. Dr. Gazi Yildirim ise toplumda kadinlar arasinda çok yaygin sekilde çikolata kisti görüldügüne dikkati çekti.

Bu hastaligin tedavisinde amacin kadinin rezervini azaltmadan sorunu çözebilmek oldugunu dile getiren Yildirim, "Dogurganligi azaltmamak, erken menopoza sokmamak gerekir." dedi.

Yildirim, çikolata kisti olan hastalarin yaklasik yüzde 40'inin çocuk sahibi olamadigini kaydederek, "Bu nedenle hastayi erken menopoza sokmamak için yumurtaliklari koruyacak sekilde müdahale yapiyoruz. Ameliyattan kaçinmak, gerektigi zaman yapmak seklinde ilerliyoruz." degerlendirmesinde bulundu.