Jinekolojik kanserlerde erken teshis, tedavi basarisini belirleyen en kritik faktörEmirhan Yilmaz- Türk Tibbi Onkoloji Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Göksen Inanç Imamoglu: - "Jinekolojik kanserler, kadinlarin yasamlarini derinden etkileyebilecek ciddi saglik sorunlari arasinda yer aliyor. Ancak erken teshisle birlikte bu kanser türlerinin etkilerini en aza indirebilir, tedavi sansini artirabiliriz"

Jinekolojik kanserlerde erken teshis, tedavi basarisini belirleyen en kritik faktörEmirhan Yilmaz- Türk Tibbi Onkoloji Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Göksen Inanç Imamoglu:
- "Jinekolojik kanserler, kadinlarin yasamlarini derinden etkileyebilecek ciddi saglik sorunlari arasinda yer aliyor. Ancak erken teshisle birlikte bu kanser türlerinin etkilerini en aza indirebilir, tedavi sansini artirabiliriz"

ISTANBUL (AA) - Türk Tibbi Onkoloji Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Göksen Inanç Imamoglu, jinekolojik kanserlerin, kadinlarin yasamlarini derinden etkileyebilecek ciddi saglik sorunlari arasinda yer aldigini ancak erken teshisle bu kanser türlerinin etkilerinin en aza indirebilecegini belirtti.

Dr. Göksen Inanç Imamoglu yaptigi yazili açiklamada, her yil 20 Eylül'de kutlanan "Jinekoloji Onkoloji Günü" kapsaminda degerlendirmelerde bulundu.

Jinekoloji Onkoloji Günü'nün kadinlarin konuya iliskin farkindaliklarini artirmak ve jinekolojik kanserlerin erken asamada teshis edilmesini tesvik etmek için büyük bir firsat oldugunu aktaran Imamoglu, su ifadeleri kullandi:

"Jinekolojik kanserler, kadinlarin yasamlarini derinden etkileyebilecek ciddi saglik sorunlari arasinda yer aliyor. Ancak erken teshisle birlikte bu kanser türlerinin etkilerini en aza indirebilir, tedavi sansini artirabiliriz. Erken teshis, tedavi basarisini belirleyen en kritik faktördür. Bu nedenle her kadinin düzenli olarak jinekolojik kontrollerini yaptirmasi, belirtileri hizlica fark etmesi ve uzman bir doktora basvurmasi yasamsal önem tasiyor. Yumurtalik kanseri, rahim kanseri ve diger jinekolojik kanserler gibi hastaliklar, belirtilerini erken asamada göstermeyebilir. Bu nedenle kendi vücudunuzu tanimaniz ve olasi belirtileri göz ardi etmemeniz önemlidir. Risk faktörlerinizi bilmek, erken teshise giden yolda ilk adimdir."

- "Yumurtalik kanseri Türkiye'de en sik görülen ikinci kanser türü"

Yumurtalik kanserinin erken evrede belirti göstermeyen ve teshisi ileri asamalarda yapilabilen bir hastalik oldugu bilgisini veren Imamoglu, jinekolojik kanserler arasinda görülme sikligi anlaminda dünyada yedinci, Türkiye'de ise en sik görülen ikinci kanser türü olan hastalikta erken taninin ve düzenli kontrollerin hayati önem tasidigini kaydetti.

Imamoglu, yumurtalik kanserinin baslangiçta belirti vermeyen, dolayisiyla erken teshisi zor bir hastalik oldugunu vurgulayarak, "Öyle ki bazi durumlarda bu hastalik, farkli hastaliklarla yönelik yapilan testler sonucu tesadüfen teshis ediliyor. Erken evrede teshis edilmediginde ölümcül olabilen bir hastalik olmasi sebebiyle kadinlarin yumurtalik kanseri semptomlari hakkinda bilinçli olmasi ve düzenli kontrollerini ihmal etmemesi hayati önem tasiyor. Türk Tibbi Onkoloji Dernegi olarak hayata geçirdigimiz 'Merak Et Kendini' projesi ile yumurtalik kanseri hakkindaki bilinç düzeyini yükseltmek ve erken teshis oranini artirmayi amaçliyoruz. Semptomu olsun olmasin, tüm kadinlarin meraketkendini.com üzerinden yumurtalik kanseri konusunda bilinçlenmeye ve bilgi düzeyini ölçmeleri için hazirlanan testi yapmaya davet ediyorum." açiklamalarinda bulundu.

- "Teshis konulan hastalarin sadece üçte biri 65 yas ve üzerinde"

Gelismis ülkelerde her 100 bin kadindan yedisinde, geri kalmis ve gelismekte olan ülkelerde ise altisinda yumurtalik kanseri görüldügünü belirten Imamoglu, hastaligin en sik 60-64 yas araligindaki kadinlarda görüldügünü, teshis konulan hastalarin sadece üçte birinin 65 yas ve üzerinde oldugunu aktardi.

Imamoglu, 40 yas üzerindeki her 100 kadindan 1,4'üne yumurtalik kanseri tanisi konuldugu ve birinci derece akrabalarda meme ve over kanseri görülme sayisi arttikça bu oranin yüzde 6'ya kadar yükseldigini ifade etti.

Yumurtalik kanserinin semptomlari arasinda kasikta agri hissi, karinda siskinlik, kilo alimi hissi, hazimsizlik, kabizlik, idrar yapma sikayetleri, kilo kaybi ve asiri yorgunlugun yer aldigini aktaran Imamoglu, bu semptomlarin uzun süre devam etmesi durumunda hastalarin geç olmadan bir jinekologa basvurmasinin tavsiye edildigini kaydetti.