TDT ve TÜRKPA, Özbekistan'daki referandumu standartlara uygun olarak degerlendirdiBahtiyar Abdülkerimov

TDT ve TÜRKPA, Özbekistan'daki referandumu standartlara uygun olarak degerlendirdiBahtiyar Abdülkerimov

TASKENT (AA) - Türk Devletleri Teskilati (TDT) ve Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) referandum gözlem misyonlari, Özbekistan’da dün düzenlenen anayasa degisikligi ile ilgili referandumu "ulusal mevzuat ve uluslararasi normlara uygun" olarak degerlendirdi.

TDT Genel Sekreter Yardimcisi Ömer Kocaman baskanligindaki gözlem misyonu, referandum degerlendirmesi için baskent Taskent’te basin toplantisi düzenledi.

Kocaman, gözlem misyonunun 28 Nisan’dan itibaren ülkedeki faaliyetine basladigini kaydederek, referandum günü de Taskent’teki 25 sandikta oy verme islemini gözlemlediklerini ve referandum mevzuati ile ilgili herhangi bir ihlale rastlamadiklarini bildirdi.

Kocaman, referandumun önemli bir usulsüzlük olmaksizin profesyonel sekilde organize edildigini ve gerçeklestirildigini ve oy kullanma ve sayim süreçlerinin seffaf bir sekilde yapildigini gözlemlediklerini kaydederek, vatandaslarin oylarini serbestçe kullanmalarinda herhangi bir engelin tespit edilmedigini vurguladi.

Referandumun sonuçlarini etkileyecek ciddi teknik sorunlarin ortaya çikmadigini ve sandiklardaki oy sayim sürecinin de ulusal mevzuatlara göre gerçeklestirildigini gözlemlediklerini aktaran Kocaman, gözlem heyetinin referandumun hem uluslararasi normlara hem de ulusal yasalara uygun olarak yapildigini müsahede ettiklerini sözlerine ekledi.

- TÜRKPA referandum gözlem misyonu

AK Parti Karaman Milletvekili Recep Seker baskanligindaki TÜRKPA referandum gözlem misyonu da ülkedeki anayasa degisikligine iliskin basina degerlendirmelerde bulundu.

TÜRKPA referandum gözlem misyonu olarak dün Taskent’teki oy kullanma merkezlerini ziyaret ederek oy verme islemini, sandiklarin açilmasindan oylarin sayilmasina kadar olan tüm süreci gözlemlediklerini bildiren Seker, misyonun, Merkez Seçim Komisyonu’nun alt düzey komisyonlarin egitimi, hazirlik sürecinin açikligi ve seffafliginin saglanmasi konusundaki çalismalarini olumlu degerlendirdigini aktardi.

Seker, misyonun referandum yönetim birimleri tarafindan engelli seçmenlerin engelsiz ve bagimsiz erisiminin saglanmasi konusunda alinan tedbirleri takdirle karsiladigini, referandum için 383 uluslararasi gözlemcinin akredite edildigini ve bu kapsamda gözlem misyonunun Özbekistan'daki referandumun uluslararasi gözlemi için saglanan yasal ve lojistik kosullari takdirle karsiladigini anlatti.

Seker, "Misyon, 30 Nisan 2023 tarihinde yapilan anayasa degisikligi referandumunun Özbekistan Cumhuriyeti'nin ulusal mevzuatina ve uluslararasi standartlara uygun olarak gerçeklestirildigi sonucuna vardi." ifadesini kullandi.