TBMM Baskani Sentop, Macaristan Cumhurbaskani Novak ile görüstü:Aynur Ekiz- "Macaristan'in, depremlerin hemen ardindan göndermis oldugu arama kurtarma ekipleri ve ayni yardim göndermek suretiyle göstermis oldugu güçlü dayanismayi hiçbir zaman unutmayacagiz"

TBMM Baskani Sentop, Macaristan Cumhurbaskani Novak ile görüstü:Aynur Ekiz- "Macaristan'in, depremlerin hemen ardindan göndermis oldugu arama kurtarma ekipleri ve ayni yardim göndermek suretiyle göstermis oldugu güçlü dayanismayi hiçbir zaman unutmayacagiz"

TBMM (AA) - TBMM Baskani Mustafa Sentop, Macaristan Cumhurbaskani Katalin Novak ile TBMM'de bir araya geldi.

Meclis Baskanligindan yapilan açiklamaya göre, TBMM Baskani Sentop, Macaristan Cumhurbaskani Novak ile önce bas basa ardindan heyetler arasi görüsme gerçeklestirdi.

Sentop, görüsmede, Macaristan Cumhurbaskani Novak'in, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan Türkiye'ye gerçeklestirdigi ziyaretin Türk halki için büyük anlam tasidigini belirtti.

Böyle zamanlarda dost ve kardes ülkeleri yanlarinda görmenin büyük bir teselli oldugunu kaydeden Sentop, "Macaristan'in, depremlerin hemen ardindan göndermis oldugu arama kurtarma ekipleri ve ayni yardim göndermek suretiyle göstermis oldugu güçlü dayanismayi hiçbir zaman unutmayacagiz." ifadelerini kullandi.

Macaristan ile Türkiye iliskilerine de deginen Sentop, iki ülke iliskilerinin gelistirilmis stratejik ortaklik düzeyine çikarilmasi kararinin önemini vurguladi.

TBMM Baskani Mustafa Sentop, Yüksek Düzeyli Stratejik Isbirligi altinci toplantisinin aralik ayinda Budapeste'de düzenlenecegini ve bu vesileyle Türkiye-Macaristan Kültür Yili açilisinin da yapilacagini bildirdi.

Macaristan ile Birlesmis Milletler, NATO, Avrupa Konseyi ve Türk Devletleri Teskilati basta olmak üzere bölgesel ve uluslararasi kuruluslarda verimli bir isbirligi yürüttüklerini ifade eden Sentop, Türkiye ile Macaristan arasindaki dostlugun hem Avrupa hem de dünya barisina katki sundugunu belirtti.

Sentop, söyle devam etti:

"Gerek bölgemiz gerek Avrupa konusunda birçok noktada ortak, birbirine yakin görüslere sahibiz. Özellikle dünyanin bilhassa Avrupa'nin bölgemizin rasyonalite disi politikalara kaydigi bir dönemde, Türkiye ve Macaristan'in ülke çikarlarini, bölge çikarlarini, barisi gözeten yaklasimlarinin çok önemli oldugu kanaatindeyim. Yakinimizda cereyan eden Rusya-Ukrayna konusunda hemen hemen ayni görüslere sahibiz. Buradan en büyük zarar gören ülkelerin basinda da Macaristan gelmektedir Ukrayna'ya komsu olmasi sebebiyle. Diger taraftan Balkanlar'da isbirligi yapmamiz çok önemli ve kiymetli. Balkanlar her zaman Avrupa'nin hatta dünya barisinin kilit merkezi olmustur. Balkanlarda baris ve istikrar; Avrupa ve dünya barisinin da teminatidir. Bosna Hersek'teki gelismeleri, Sirbistan-Kosova arasindaki gelismeleri yakindan takip ediyoruz. Her ikisinde de barisi, istikrari saglayacak çalismalari birlikte yapmamiz mümkündür."

Meclis Baskani Sentop, Isveç ve Finlandiya'nin NATO'ya katilim sürecine iliskin de "Iki ülkenin yürüyecekleri yolu birbirinden ayirmasi önemliydi. Her iki ülkenin de gerek güvenlikle ilgili yaklasimlari gerek ihtiyaç olarak gördükleri hususlar birbirinden farkliydi. Finlandiya'ya öncelik tanimis olduk. Türkiye olarak biz Finlandiya'nin üyeligiyle ilgili protokolü geçtigimiz hafta Meclisimizde, komisyonumuzda geçirdik. Bu arada siz 27 Mart'ta onaylamis oldunuz. Biz de bugün, en geç yarin eger programda bir aksama olmazsa bugün muhtemelen onaylamis olacagiz." degerlendirmesinde bulundu.

Macaristan Cumhurbaskani Novak da Macaristan halkinin Türklere yönelik sevgisini ifade ederken, deprem sonrasi Macar arama kurtarma ekiplerinin hemen Türkiye'ye gelmesinden dolayi gurur duydugunu dile getirdi.

Novak, "Sizi temin ederim ki, Macar halki, Türk dostlarinin, kardeslerinin yasadigi aciyi yüreklerinde hissediyorlar." ifadelerini kullandi.

Görüsmelerin ardindan TBMM Baskani Sentop ve Macaristan Cumhurbaskani Novak, 15 Temmuz hain darbe girisimi sirasinda bombalanan alani ve Meclis Genel Kurulunu ziyaret etti.