Cumhurbaskani Erdogan, Memur-Sen 7. Olagan Genel Kurulu'nda konustu: (1)Mümin Altas- "Temmuzda enflasyon farki yaninda, refah payi artisini da dikkate alan bir düzenleme yapacagiz. Memurlarimizi enflasyona ezdirmeme sözümüzü yine tutacagiz" - "Seçimden sonra yeni Meclis'in yasama faaliyetlerine baslamasiyla 7 bin 500 liranin üzerinde emekli maasi alanlari sevindirecek haberi milletimizle paylasacagiz"

Cumhurbaskani Erdogan, Memur-Sen 7. Olagan Genel Kurulu'nda konustu: (1)Mümin Altas- "Temmuzda enflasyon farki yaninda, refah payi artisini da dikkate alan bir düzenleme yapacagiz. Memurlarimizi enflasyona ezdirmeme sözümüzü yine tutacagiz"
- "Seçimden sonra yeni Meclis'in yasama faaliyetlerine baslamasiyla 7 bin 500 liranin üzerinde emekli maasi alanlari sevindirecek haberi milletimizle paylasacagiz"

ANKARA (AA) - Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Temmuzda enflasyon farki yaninda, refah payi artisini da dikkate alan bir düzenleme yapacagiz. Memurlarimizi enflasyona ezdirmeme sözümüzü yine tutacagiz." dedi.

Erdogan, Haci Bayram Veli Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Memur-Sen 7. Olagan Genel Kurulu'nda yaptigi konusmada, Memur-Sen çatisi altinda ülkenin dört bir yaninda emek mücadelesi verenlere selamlarini iletti.

Dünyanin farkli ülkelerinden genel kurula katilan 80 sendika liderine de "hos geldiniz" diyen Erdogan, tüm çalisanlarin 1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü'nü kutladi.

Erdogan, Suriye'nin Tel Abyad ilçesinde patlayicinin infilak etmesi sonucu sehit olan polis memurlari Özgür Barçin ile Resul Barutçu'ya Allah'tan rahmet diledi.

Memur-Sen camiasiyla bir araya gelmekten büyük bahtiyarlik duydugunu ifade eden Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu güzel atmosferde gönüllerimizi bulusturan Memur-Sen baskanina ve yönetimine tesekkür ediyorum. Memur-Sen’in 7'nci Genel Kurulu'nun, konfederasyonumuz basta olmak üzere ülkemiz, milletimiz ve tüm kamu personelimiz için hayirlara vesile olmasini diliyorum. Genel Kurul'da bayragi devredecek arkadaslarimiza gayretleri ve hizmetleri için tesekkür ediyorum. Güven tazeleyip görevlerine devam edecek veya yeni sorumluluk üstlenecek kardeslerimize de Rabbimden muvaffakiyetler niyaz ediyorum. Bu vesileyle bir kez daha Memur-Sen'in kurucusu, degerli agabeyimiz, sair, düsünür, muallim ve ayni zamanda yürekli bir dava adami olan Mehmet Akif Inan'i rahmetle yad ediyorum."

Akif Inan'in bir siirinde, "Kim demis her seyin bitisi ölüm, destanlar yayilir mezarlarimizdan" dedigini animsatan Erdogan, Inan'in sadece hayatiyla, eserleriyle, mücadelesiyle degil ayni zamanda vefatiyla da destan yazan sembol isimlerden birisi oldugunu vurguladi.

Cumhurbaskani Erdogan, Inan'in miras olarak arkasinda davasina vakfedilmis bir ömür, halen coskuyla terennüm ettikleri siirler ile Memur-Sen gibi önemli bir müessese biraktigini belirtti.

Akif Inan'in kurdugu, temellerini attigi, istikametini çizdigi Memur-Sen'in, kamu görevlilerinin hakkini savunma yaninda milli iradeye sahip çikan cesur durusuyla da temayüz ettigine dikkati çeken Erdogan, kurulusundan bugüne geçen 28 yillik dönemde Memur-Sen'in daima tavrini, haktan, adaletten ve demokratik degerlerden yana koydugunu söyledi.

- "Memur-Sen'in kutlu mücadelesini kararlilikla sürdürecegine inaniyorum"

Erdogan, Memur-Sen'in 28 Subat dönemi dahil milli iradeyi hedef alan tüm girisimler karsisinda dik ve saglam durdugunu, vesayetçilerin tehditlerine boyun egmedigini dile getirerek, su degerlendirmelerde bulundu:

"Memur-Sen, memurlarin meseleleri kadar Islam cografyasindaki kanayan yaralarimizi da gündeme getiren bir vicdan hareketi olmustur. Ülkemizle birlikte dünyanin dört bir tarafinda haklari çignenen, emekleri, alin terleri sömürülen tüm mazlumlara da kol kanat germistir. Vesayetçi sistemle, çetelerle, mafyayla, terör örgütleriyle, cuntacilarla, devletin kilcallarina kadar sizmis 'Hashasi' bozuntulariyla mücadelemizde hep yanimizda olan Memur-Sen'e tesekkür ediyorum. Bu temiz, bu özgün gelenegin daha da güçlendirilerek, gelecek nesillere tasinmasi büyük önem arz ediyor. Memur-Sen'in kurulus ilkeleri çerçevesinde önümüzdeki dönemde kutlu mücadelesini kararlilikla sürdürecegine inaniyorum. Rabb'im, hepimize Akif Inan gibi bir hayat yasamayi, onun gibi geride hayirla, sükranla yad edilecek eserler birakmayi nasip etsin."

- "Isleri bittikten sonra deprem bölgesini terk ettiler"

"Memur-Sen gibi ayagi bu topraklara saglam basan, ilhamini milletin kadim degerlerinden alan Türkiye merkezli hareket eden kuruluslarimizin varligiyla ne kadar gurur duysak azdir." diyen Erdogan, sivil toplum örgütlerinin içtimai hayatta nasil büyük bir boslugu doldurduguna Kahramanmaras merkezli depremlerde bir kez daha sahit olduklarini vurguladi.

Erdogan, devletin ilgili kurumlarinin yani sira belediyelerin, sendikalarin, gönüllü kuruluslarin bu süreçte olaganüstü çaba sergiledigini, son asrin en büyük dogal afetinde Memur-Sen camiasinin da ilk andan itibaren tam bir seferberlik ruhuyla hareket ettigini söyledi.

Memur-Sen'in 270 kisilik arama kurtarma ekibinin gece gündüz çalisarak, pek çok insani enkaz altindan canli çikardigini, yardim kampanyalarindan kan bagisina, çadirdan nakdi yardimlara kadar her alanda depremzedelerin yaninda oldugunu belirten Erdogan, sunlari söyledi:

"Biliyorsunuz, bu deprem felaketinde sizler canla basla çalisirken, kimileri de yalnizca sov yapmanin, acilarimizi istismar etmenin pesinde kostu. Insanimizin cani yanarken, bunlar devleti, devletin kurumlarini suçladilar, milleti kiskirttilar; hamaset yaptilar, yikintilar önünde bol bol poz verdiler. Isleri bittikten sonra da deprem bölgesini terk ettiler. Biz ise devletimizin tüm kurumlariyla, belediyelerimizle, sivil toplum kuruluslarimizla halen sahadayiz. Seçim gündeminden bagimsiz olarak, bölgede yürütülen tüm çalismalari günbegün takip ediyoruz. Son olarak Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev ile Akif Inan'in da memleketi sayilan Kahramanmaras'ta afet konutlarimizin temellerini attik. Afet konutunun yaninda baska neler var? Okulu, camisi, sosyal donati alanlari var. Bunlar durup dururken olmadi. Bunlar 'tek millet iki devlet' olmanin bir gerçegidir. Insallah 319 bini ilk bir yil içinde olmak üzere toplam 650 bin konutun ve köy evinin insasini tamamlayacagiz. Bazi köy evlerinin teslimini de yaptik. Afette evi yikilan, düzeni sarsilan, hayati alt üst olan kardeslerimizi yeni yuvalarina kavusturuncaya kadar durmayacagiz, dinlenmeyecegiz. Elbette yükümüz agir, sorumluluklarimiz çoktur. Elbette vatandaslarimizin bizden büyük beklentileri vardir. Ama millet devlet olarak inancimiz, irademiz, engelleri asma kararliligimiz tüm bunlarin hepsinden çok daha güçlüdür."

- Marmara depremi

Erdogan, Marmara depremi sonrasinda yasananlari hatirlatarak, söyle konustu:

"Kimdi onlar. Iste su andaki CHP. Ne yaptilar. Hiç. Biz o zaman da yine deprem bölgesini, gezdik, dolastik ama maalesef ortada yönetim diye bir sey yoktu. Ülkemiz 1999 Marmara depreminde sadece can kayiplariyla sarsilmadi, sadece yikintilarin altinda ezilmedi. Ekonomik olarak da ciddi bir darbogaza girdi. Memur, isçi, emekli maaslari ancak disaridan gelen paralarla ödenebildi. Bugün ülkeye utanmadan, sikilmadan '300 milyar dolar getirecegim' yalanini atanlar, o günlerde IMF komiserlerinin çantaciligini yapiyordu. Bay Bay Kemal, halef selef olduklariniz o zaman niçin size bir kurus para vermediler. Memurlarin parasini ödeyemediniz. Ülkeye yatirimlar konusunda en ufak bir sey yapamadiniz." ifadelerini kullandi.

Erdogan, 2013'te IMF'nin Türkiye'den alacagini tahsil için kendileriyle Davos'ta görüstügünü animsatarak, sunlari kaydetti:

"O zaman bebecan benim bakanim. Davos'ta IMF'nin baskani ile konusuyoruz. Kendisine, Türkiye'den alacaklarinizi aliyor musunuz dedim. 'Aliyoruz' dedi. Türkiye'nin basbakani benim. Siz alacaklarinizi alacaksiniz ama Türkiye'yi siz yönetemezsiniz, Türkiye'yi ben yönetirim dedim. O zaman bizim 23,5 milyar dolar borcumuz vardi IMF'ye. O zaman Merkez Bankasinin döviz rezervi 27,5 milyar dolar. Aradan yillar geçti. 2013'te biz IMF'ye olan borcumuzu bitirdik ve ondan sonra IMF ile ilisigimizi kestik. Bu arada Bay Bay Kemal, onun bir sözcüsü var, bir de IP'in malum Merkez Bankasindan ugrayip geçen garibi var, ikisi beraber IMF'nin temsilcileriyle görüsme yaptilar. Neymis, biz sikintidaymisiz IMF'den para almamiz lazimmis. Bizim böyle bir seye ihtiyacimiz yok, gerek yok dedik. Onlar geldigi gibi döndüler. O gün bugün ihtiyaç yok. Simdi ne diyor bu? Herhalde esrar, eroin kaçakçilarinin Londra'ya götürdügü paradan 300 milyar dolar alacak. Bu baska türlü gelmez. Bakin o zaman 27,5 milyar dolar döviz rezervi vardi Merkez Bankasinin, elhamdülillah su anda 122 milyar dolar döviz rezervimiz var. Tabii bunla yetinmiyorlar, bunlar da yalan bol, eger yalan sanatini ögrenmek isteyenler varsa Bay Bay Kemal'e müracaat etsinler. Bu isi çok iyi bilir. Sizlere yalani asla tavsiye edemem. Çünkü bu millet dogruluk üzere ayakta durmustur, yalan ile degil. Milletimiz, birakin gelecege dair umut beslemeyi, yarin ne olacagini dahi o zamanlar kestiremiyordu.

- Kahramanmaras merkezli depremler

Erdogan, Türkiye'nin 6 Subat'ta çok daha genis bir alanda, çok daha yikici, siddeti çok daha büyük bir deprem yasadigini animsatti.

Elini vicdanina koyan herkesin bugün bambaska bir tablo oldugunu kabul edecegini anlatan Erdogan, su ifadeleri kullandi:

"Asrin felaketine maruz kalsak da milletimizi de devletimizi de enkazlarin altinda birakmadik. Simdi duamiz sudur. Allahim vefat edenlere rahmet eyle, mekanlarini cennet eyle. Yarali kardeslerimize acil sifalar lütfeyle. Enkazlari bir an önce kaldirmaya bizler muktedir eyle. Ayni sekilde kalici konutlari da bir an önce bitirmeye bizleri muktedir eyle. Insallah bunlari da gerçeklestirecegiz. Hane destegi, tasinma ve kira yardimiyla vefat edenlerin yakinlarina nakdi yardim olarak bugüne kadar 30 milyar lira ödeme yaptik. Halen 3,5 milyon insanimizin barinma dahil tüm ihtiyaçlarini karsiliyoruz. Kalici konutlarin insasi için hemen kollari sivadik. Hatta bayramdan itibaren tamamlanan evlerimizi teslim etmeye basladik. Felaket bölgesindeki 11 vilayetimiz ve 14 milyon insanimiz devletine, hükümetine güveniyor; hepsinden öte istikbaline güvenle bakiyor. Hangi siyasi görüse mensup olursa olsun hiçbir vatandasimiz, bir sene içerisinde yeni yuvasina kavusacagindan asla süphe duymuyor. Devlet ile millet arasinda iste böyle bir güven iklimi tesis ettik. Bu güven iliskisini kalici hale getirerek, daha da güçlendirmekte kararliyiz."

Cumhurbaskani Erdogan, sadece deprem yaralarini sarmakla kalmadiklarini, hesaplamalara göre 104 milyar dolari bulan deprem maliyetine ragmen milletin diger alanlardaki sorunlarini çözmeye, birbirinden önemli projeleri devreye almaya devam ettiklerini dile getirdi.

Bunun yaninda yerli gazin sevincini milletle paylasmak için ilk ay isinma dahil konutlardaki tüm dogal gaz faturalarini ücretsiz yaptiklarini anlatan Erdogan, ayrica, bir yil boyunca yine konutlardaki mutfak ve su isitma ihtiyaçlarina karsilik gelen miktardaki dogal gaz tüketimini faturalardan düstüklerini, bu müjdeyle ilgili Cumhurbaskani Kararnamesi'nin bugünkü Resmi Gazete'de yayimlandigini ifade etti.

- "Memurlarimizi enflasyona ezdirmeme sözümüzü yine tutacagiz"

Erdogan, ögretmenlerden saglikçilara kadar Cumhuriyet tarihinin en büyük atamalarini yaptiklarini, emeklilerden memurlara, isçilerden is dünyasina toplumun hiçbir kesimi ihmal etmediklerini vurguladi.

Millete verdikleri hangi söz varsa bahaneye siginmadan tek tek hayata geçirdiklerini anlatan Erdogan, sunlari kaydetti:

"Emeklilikte yasi bekleyen 2 milyon 250 bin kardesimizin talebini karsiladik. Nisan ayindan itibaren sartlari uyan vatandaslarimiz maaslarini almaya basladi. En düsük emekli maasini 7 bin 500 liraya, bayram ikramiyelerini de 2 bin liraya çikartarak bir baska önemli adim daha attik. Ramazan Bayrami'nda zamli ikramiyelerini hesaplarina yatirarak, emeklilerimize çifte bayram yasattik. Ayrica diger emeklilerimizin durumlarini da iyilestirecek bir hazirlik yapmasi noktasinda çalisma ve maliye bakanlarimizi talimatlardandik. Seçimden sonra yeni Meclis'in yasama faaliyetlerine baslamasiyla 7 bin 500 liranin üzerinde emekli maasi alan vatandaslarimizi da sevindirecek bir güzel haberi, insallah milletimizle paylasacagiz. Yine bu dönemde, müjdesini sizlerle birlikte verdigimiz sözlesmeli kamu görevlilerinin kadroya geçisini sagladik. Böylece, farkli kamu kurumlarinda çalisan yaklasik 500 bin kardesimizin sorununu çözüme kavusturduk.

Kamu çalisanlarinin ve emeklilerinin uzun süredir bekledigi ek gösterge düzenlemesini hayata geçirdik. Sene basinda kamu çalisanlarimiza ilave yüzde 13,5 oraninda refah payi vererek çalisanlarimiza yüzde 30 oraninda zam yaptik. Böylece 2002 yilinda 392 lira olan en düsük memur maasini, reel olarak yüzde 136 artisla yaklasik 12 bin liraya çikardik. Temmuz ayinda, enflasyon farki yaninda, refah payi artisini da dikkate alan bir düzenleme yapacagiz. Memurlarimizi enflasyona ezdirmeme sözümüzü yine tutacagiz. Hiçbir zaman memurumuzu ve isçimizi enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyecegiz. Birilerinin, dönemsel olarak fiyatlari yükselen sonra da tekrar düsen bazi ürünler üzerinden kötümser bir tablo çizmek istediklerini görüyoruz. Son mahalli idareler seçimleri öncesinde yaptiklari istismar siyasetinin aynisini, bugün de tekrarliyorlar. Ne yaparlarsa yapsinlar. Avrupa'da, sizler de sosyal medyada görmüssünüzdür, cumhurbaskanina oy verenler kalkmislar fakire oy vermisler, yanindaki üç tanesine de patates, domates ve salatalik koymuslar. Benim vatandasim bu isi gayet iyi biliyor. Bay Bay Kemal de ögrenecek. Daha yapacak çok is var."

(Sürecek)